Αντιμέτωπος με σκληρές πιέσεις και στο εσωτερικό βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που μέσα στα επόμενα τρία εικοσιτετράωρα καλείται να έρθει σε μία επώδυνη, όπως όλα δείχνουν, συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της άμεσης χρεωκοπίας στο τέλος του μήνα.
Οι πιέσεις δεν έρχονται μόνο από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έχουν κάνει «σημαία» τις τελευταίες δύο ημέρες την συγκέντρωση στο Σύνταγμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επιστολή 49 βουλευτών της Κουμουνδούρου στην Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου για την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας προκειμένου να συζητηθεί το προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος έσκασε σαν «βόμβα» στο Μέγαρο Μαξίμου σε μία τόσο οριακή στιγμή των διαπραγματεύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η σύσταση της Επιτροπής αποτελεί πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής και η επιστολή που έφτασε στο γραφείο της Ζωής Κωνσταντοπούλου από πολλούς ερμηνεύεται ως επίδειξη δύναμης της ίδιας απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου με φόντο τη συμφωνία που θα φέρει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, την οποία η Πρόεδρος της Βουλής δεν έχει αποσαφηνιστεί κατά πόσο θα στηρίξει εφόσον υπερβαίνει τις κόκκινες γραμμές του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.
Η επιστολή, στην οποία χρησιμοποιείται σκληρή γλώσσα για τους δανειστές, υπογράφεται από βουλευτές που προέρχονται από όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επικεφαλής της πρωτοβουλίας εμφανίζεται ο «λοχαγός» του Παναγιώτη Λαφαζάνη και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Πετράκος.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέφευγαν να σχολιάσουν την επίμαχη επιστολή, ωστόσο ο εκνευρισμός για αυτό που εκλήφθηκε ως εσωκομματικό χτύπημα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν έκδηλος, καθώς την ώρα που επιχειρείται ένας συμβιβασμός που θα διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη περιλαμβάνοντας μεν σκληρά μέτρα, αλλά και καθιστώντας βιώσιμο το ελληνικό χρέος, βουλευτές επαναφέρουν το θέμα των μονομερών ενεργειών για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του, δυναμιτίζοντας τις συζητήσεις.
Σε μία άλλη ανάγνωση ωστόσο, η επίμαχη επιστολή μπορεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική γραμμή του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής, που θα θέσει εκ νέου το θέμα της δέσμευσης από την πλευρά των πιστωτών για τη διευθέτηση του χρέους.
Διαβάστε την επιστολή.
«Αξιότιμη κα Πρόεδρε,
Μετά την δημοσιοποίηση των προκαταρκτικών πορισμάτων της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος της πατρίδας μας από τα οποία προκύπτει ότι για το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους είναι μη νόμιμο, απεχθές, δεν ευθύνεται ο λαός μας για αυτό και επιπλέον είναι αποτέλεσμα της μετατροπής της κρίσης των ιδιωτικών τραπεζών σε κρίση δημοσίου χρέους της χώρας μας με στόχο κυρίως την διάσωση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών.
Προτείνουμε να συνυπογραφεί η πρόταση ώστε να γίνει συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής ώστε να συζητηθούν τα αποτελέσματα της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο χρέους της χώρας μας και να ενισχυθεί η απαίτηση και ο αγώνας της κυβέρνησης και του Ελληνικού Λαού για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
Οι αιτούντες βουλευτές
Θανάσης Πετράκος
Θωμάς Κώτσιας
Στέφανος Σαμοΐλης
Κυριακή (Βούλα) Τεκτονίδου
Ευγενία Ουζουνίδου
Γιώργος Ουρσουζϊδης
Κώστας Ζαχαριάς
Ευαγγελία (Λίτσα) Αμμανατίδου
Ευαγγελία Βαγιωνάκη
Μερόπη Τζούφη
Βαγγέλης Διαμαντόπουλος
Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Στάθης Λεουτσάκος
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Ηλίας Ιωαννίδης
Έλενα Ψαρρέα
Κατερίνα Παπανάτσιου
Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου
Γιάννης Σταθάς
Δημήτρης Κοδέλας
Γιάννης Δέδες
Χρήστος Σμίας
Ελένη Σωτηρίου
Μαρία Κανελλοπούλου
Αθανάσιος Παπαδόπουλος
Παύλος Πολάκης
Γιάννης Μιχελογιαννάκης
Γιώργος Ψυχογιός
Κώστας Λαπαβίτσας
Μάριος Κάτσης
Πέτρος Κωνσταντινέας
Φρόσω Καρασαρλίδου
Στάθης Γιαννακίδης
Ραχήλ Μακρή
Θανάσης Σκούμας
Συρμαλένιος Νίκος
Γιώργος Καΐσας
Σωκράτης Φάμελλος
Νεκτάριος Σαντορινιός
Ηλίας Καματερός
Χουσεΐν Ζεϊμπέκ
Φωτεινή Βακη
Ζήσης Ζαννάς
Δελημητρος Κώστας
Βασίλης Χατζηλάμπρου
Τσανακα Αλεξάνδρα
Νατάσσα Γκαρά
Κώστας Μπάρκας
Αποστόλης Καραναστάσης».