Η άθλια και ωμή παρέμβαση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, στα εσωτερικά της Ελλάδας και συγκεκριμένα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με επίθεση κατά του Πάνου Καμμένου, εξόργισε ακόμη και τους Γερμανούς οι οποίοι του επεσήμαναν πως ξεπέρασε τα όρια και υπερέβη τα εσκαμμένα.
Είναι ο άνθρωπος που έχει δείξει ξανά στο παρελθόν πως δεν επιθυμεί τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και θα ήθελε στη θέση του κόμματος του Πάνου Καμμένου το Ποτάμι γιατί προφανώς έτσι βολεύει τα συμφέροντα που εξυπηρετεί.
«Δεν είναι δουλειά μας να καλούμε εκλεγμένες κυβερνήσεις να τερματίζουν κυβερνητικές συνεργασίες», δήλωσε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών, Ρόντεριχ Κίζεβετερ, στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής και στην εφημερίδα “Handelsblatt”.
Ο κ. Σουλτς, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπερέβη σαφέστατα τις αρμοδιότητές του» και επεσήμανε ταυτόχρονα ο Ρόντεριχ Κίζεβετερ πως όταν λες να τερματιστεί αυτός ο «συνασπισμός της κατάρρευσης» ενισχύεις απλώς τις ακραίες δυνάμεις της Ελλάδας».
Κριτική δέχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και από την πρόεδρο του κόμματος της Αριστεράς, Κάτια Κίπλινγκ, η οποία επισημαίνει ότι φυσικά και οι ΑΝΕΛ δεν είναι ο ιδανικός σύμμαχος μιας αριστερής κυβέρνησης, ωστόσο ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα έπρεπε να παρουσιάζεται ως κυβερνητικός σύμβουλος δεδομένου ότι οι ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες απέτυχαν παταγωδώς στο να τερματιστεί η παράλογη πολιτική της λιτότητας.
Τις δηλώσεις Σουλτς επέκρινε και ο εκπρόσωπος των Πρασίνων για οικονομικά ζητήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σβεν Γκίγκολντ, καλώντας και τις δυο πλευρές να σταματήσουν τις εκατέρωθεν φραστικές επιθέσεις. Ο ίδιος εκτίμησε ωστόσο ότι όποιος συνεργάζεται με ένα ευρωσκεπτικιστικό και δεξιό, λαϊκίστικο κόμμα θα πρέπει να είναι και έτοιμος να δεχθεί σκληρή κριτική. Υπενθύμισε μάλιστα ότι σε παρόμοια περίπτωση στην Αυστρία, η ΕΕ είχε επιβάλει κυρώσεις στη Βιέννη.
Μιλώντας στην εκπομπή Bericht aus Berlin του “ARD”, ο εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών για τα δημοσιονομικά Κάρστεν Σνάιντερ χαρακτήρισε «επιπόλαιη» τη συζήτηση περί Graccident, περί ατυχήματος δηλαδή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Ασκώντας μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς κριτική στον Β. Σόιμπλε, ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη προ ημερών δεν είχε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Σνάιντερ υπογράμμισε ότι ειδικά σαν υπουργός Οικονομικών δεν θα έπρεπε να συμμετέχει κανείς σε μια τέτοια συζήτηση. Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, τότε θα χρειαστεί το καλοκαίρι και τρίτο πακέτο στήριξης.
Οι αντιδράσεις ωστόσο για τα λεγόμενα του κ. Σούλτς δεν προέρχονται μόνο από τη Γερμανία αλλά και από άλλες Ευρωπαικές χώρες και θεσμούς της Ευρώπης, καθώς εκτιμάται πως δυναμιτίζεται το κλίμα τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι σε οριακό σημείο και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.