Ελαφρύνσεις και στις εισφορές των αγροτών ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζονται αλλαγές στο ύψος των εισφορών, ανάλογες με εκείνες που έγιναν για τους επιστήμονες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους.
Όμως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα υπάρχει μία διαφορά. Η ρύθμιση για τους αγρότες θα έχει πιο μόνιμο χαρακτήρα και δεν θα είναι τριετούς διάρκειας με δέσμευση για επανεξέταση όπως για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός σκέφτεται να κάνει διάγγελμα πριν από την έλευση των αγροτών στην Αθήνα την Παρασκευή. Και υπάρχει η σκέψη, αν τελικά γίνει το διάγγελμα, ο Αλέξης Τσίπρας να παρουσιάσει τη νέα πρόταση προς τους αγρότες.
Αλλά ακόμα και αν τελικά εγκαταλειφθεί η ιδέα του διαγγέλματος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι ο πρωθυπουργός που θα παρουσιάσει τη νέα ρύθμιση προς τους αγρότες και θα τους καλέσει να τον επισκεφτούν για να κάνουν διάλογο.
Με τη νέα πρόταση, αλλά και με την ανάληψη όλης της πρωτοβουλίας από τον Αλέξη Τσίπρα, το Μέγαρο Μαξίμου ελπίζει ότι θα ενισχύσει εκείνα τα μπλόκα που δεν επιθυμούν την κάθοδο στην Αθήνα, (Τέμπη, Μικροθήβες, Προμαχώνας), καθώς και εκείνους τους αγρότες που τάσσονται υπέρ του διαλόγου για να βρεθεί λύση.
Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα ενισχύσει και τις διαφοροποιήσεις που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό του αγροτικού κινήματος, θα απομονωθούν εκείνοι που χαρακτηρίζονται ακραίοι και πιο μετριοπαθή στοιχεία ίσως μπορέσουν να ενισχυθούν και να αναλάβουν την πρωτοβουλία των κινήσεων των αγροτών.
Οσον αφορά στο ερώτημα τι θα γίνει τελικά με το κουαρτέτο και με το ασφαλιστικό μετά τις εκπτώσεις στις εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, η απάντηση είναι πως το μεγάλο, το κεντρικό πρόβλημα δεν είναι το ασφαλιστικό ή το φορολογικό. Το καθοριστικό και το κυρίαρχο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το κουαρτέτο είναι το δημοσιονομικό κενό.
Και όπως έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και αρμόδιος υπουργός «αν κλείσει το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, τότε πιο εύκολα θα βρεθούν οι λύσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό».
Να υπενθυμίσουμε ότι το δημοσιονομικό κενό δεν είναι ένα αθώο κενό, αλλά σημαίνει είτε εισπρακτικά μέτρα, είτε περικοπή δαπανών, είτε συνδυασμός των δύο για να καλυφθεί η ¨τρύπα¨. Και μία από τις μεγάλες διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση είναι αν το κενό θα πρέπει να καλυφθεί με φόρους και εισπρακτικά μέτρα ή με περικοπή δαπανών. Η κυβέρνηση επιλέγει την πρώτη οδό, όπως και όλες οι προηγούμενες, ενώ το κουαρτέτο τη δεύτερη.