To ταξίδι του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην Αίγυπτο έγινε ενόψει της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου ,που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Λευκωσία για τις 29 Απριλίου.
Η σημασία της Αιγύπτου για τα σχέδια της Ελλάδας σχετικά με την ΑΟΖ είναι καθοριστική,ως γνωστόν. Η Τουρκία επί προεδρίας Μόρσι στην Αίγυπτου είχε πείσει την Αίγυπτο να την ακολουθήσει στις παράλογες απόψεις της περί “εξαφάνισης” του Καστελόριζου από τον χάρτη! Η πτώση Μόρσι άλλαξε τα δεδομένα και οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας έχουν ραγδαία επιδεινωθεί..
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος στρατηγός Abdel Fattah Al Sisi, στην συνάντηση που είχε με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο συμφώνησε να συσταθεί μικτή κατευθυντήρια επιτροπή συνεργασίας στα θέματα Άμυνας που αφορούν τις δύο χώρες με επικεφαλής τους υπουργούς Άμυνας. Οι εργασίες της επιτροπής θα αρχίσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ Καμμένος και Μόρσι “συζήτησαν επίσης τον αμυντικό σχεδιασμό των δύο χωρών μόλις καθοριστεί η ΑΟΖ Ελλάδος και Αιγύπτου”. Πίσω από την τυπική έκφραση της ανακοίνωσης μπορεί κανείς να υποθέσει πολλά,τα οποία όμως έχουν ρεαλιστική βάση. Η αμυντική συνεργασία Αιγύπτου -Ελλάδας μπορεί να αποδειχτεί πολύ ισχυρή και να αποτελέσει ένα μεγάλο πονοκέφαλο για την “άτακτη” Τουρκία.
Η Αίγυπτος είναι μετά από το Ισραήλ, η καλύτερα εξοπλισμένη χώρα. Με οπλικά συστήματα κυρίως από τις ΗΠΑ, απ΄ όπου “ψώνιζε” καιθ΄ όλη τη διάρκεια της προεδρίας Μουμπάρακ. Τώρα όμως δεν διαστάζει -λόγω της αμερικανικής στάσης απέναντί της κυρίως- να αγοράσει όπλα από τη Μόσχα. Η πρώτη αγορά που έχει “κλείσει” είναι αυτή για την προμήθεια S-300 .
S-300 ενεργοποιημένοι στην Κρήτη και S-300 σε λειτουργία στην Αίγυπτο; Αν αυτό συμβεί η δημιουργία μιας αδιαπέραστης αντιαεροπορικής ομπρέλας θα είναι γεγονός. Και θα αλλάξει πολλά δεδομένα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν η Ρωσία θα προμηθεύσει την Αίγυπτο με την αναβαθμισμένη έκδοση του πυραυλικού συστήματος S-300VM αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Αίγυπτος θα παραλάβει 4 μοίρες S-300 (24 αυτοκινούμενα πυραυλικά συγκροτήματα ) που είχαν παραγγελθεί από τη Συρία το 2010.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, τα ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στο «Εργοστάσιο Κίροφ» στην Αγία Πετρούπολη, έχουν ήδη συναρμολογηθεί 22 συγκροτήματα σασί για τα ερπυστριοφόρα οχήματα των S-300, βαμμένα με το χαρακτηριστικό σχέδιο παραλλαγής στα χρώματα της ερήμου.
Η Αίγυπτος στράφηκε προς την Μόσχα για εξοπλισμούς μετά από την απόφαση των ΗΠΑ να μειώσουν δραματικά την στρατιωτική βοήθεια που παραδοσιακά παρείχαν στην χώρα των Φαραώ.