Με την τακτική που ακολούθησαν οι δανειστές στο κραχ των τραπεζών στην Κύπρο και την γενικευμένη κρίση που ακολούθησε στη δίνη του χρέους, παρομοιάζει η εφημερίδα Financial Times (FT) τις νέες εξελίξεις στο γαϊτανάκι των εκβιασμών στην Ελλάδα.
Το δημοσίευμα, υπενθυμίζει πως μια παρόμοια τακτική ακολουθήθηκε και το Μάρτιο 2013, όταν η κυπριακή κυβέρνηση κλήθηκε να διαλέξει ανάμεσα στο σχέδιο που της παρουσιάστηκε και να χάσει την στήριξη της ΕΚΤ στο τραπεζικό της σύστημα.
Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που συμμετείχαν στη συζήτηση, τουλάχιστον ένα μέλος του ΔΣ έφερε στο τραπέζι την πρόταση να παρουσιαστεί στην Ελλάδα μια πρόταση «take it or leave it» (μια πρόταση – τελεσίγραφο), αναφέρει το δημοσίευμα. Ωστόσο, η πλειοψηφία του ΔΣ αποφάσισε πως ακόμη το Ταμείο δεν έχει αρκετά δεδομένα από τις ελληνικές αρχές για να προχωρήσει σε ένα τέτοιο πλάνο.
Νεκρανάσταση εκβιασμών αλά Κύπριακά
Ο αρθρογράφος των FT υπενθυμίζει στους Βρετανούς αναγνώστες ότι «μια παρόμοια τακτική είχε χρησιμοποιηθεί τον Μάρτιο του 2013, όταν παρουσιάστηκε στην κυπριακή κυβέρνηση ένα αυστηρό πρόγραμμα διάσωσης, λέγοντάς της ότι ή το δέχεται ή χάνει τη στήριξη της ΕΚΤ στον χρεοκοπημένο της τραπεζικό τομέα».
Επίσης σχολιάζει πως «η ιδέα μιας πρότασης “αλά Κύπρος” προς τις ελληνικές αρχές κερδίζει έδαφος μεταξύ κάποιων υπουργών της Ευρωζώνης».
Μάλιστα, ένας «αξιωματούχος επεσήμανε ότι η πρόσφατη στήριξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, για ένα ελληνικό δημοψήφισμα εντάσσεται μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Κάτω από αυτό το σενάριο, ο κ. Τσίπρας θα θέσει στη διάθεση του λαού ένα τελεσίγραφο διάσωσης».
Αναφέρεται επίσης στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς την Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα που την ενημέρωνε ότι η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τη δόση και πως θα αθετήσει την πληρωμή αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή βοήθεια, εάν δεν υπάρξει αύξηση από την ΕΚΤ στο όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ελληνική κυβέρνηση.
Το περιεχόμενο της επιστολής αυτής του κ. Τσίπρα αποκαλύφθηκαν από την κα Λαγκάρντ, στη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου, την Πέμπτη επισημαίνουν οι FT.
Τελικά, σημειώνει, η Ελλάδα τα κατάφερε και πλήρωσε το ποσό των 750 εκατ. ευρώ, χωρίς εξωτερική βοήθεια αλλά με ένα παράδοξο τρόπο, χρησιμοποιώντας κονδύλια ελληνικού λογαριασμού έκτακτης ανάγκης του ΔΝΤ.
Αναφέρει ότι η επόμενη δόση του ΔΝΤ, ύψους 300 εκατ. ευρώ, πρέπει να καταβληθεί στις 5 Ιουνίου, ενώ η Ελλάδα ακόμα διαπραγματεύεται για τα 7,2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, ο Πολ Τόμσεν αρμόδιος του ΔΝΤ για την Ελλάδα, προειδοποίησε ότι το Ταμείο είναι έτοιμο να εγκαταλείψει το πρόγραμμα και να αποσύρει τα 3,6 δισ. ευρώ, που του αντιστοιχούν, καθώς εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις δεν οδηγούν πουθενά, προσθέτουν οι FT.
Επίσης, ο Πολ Τόμσεν, είπε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη και πως το ΔΝΤ είναι ευέλικτο ως προς τις μεταρρυθμίσεις.