Αν δεν ήταν προ των πυλών το Brexit που είναι ο μεγάλος εφιάλτης της ΕΕ ειδικά στην περίπτωση που θα γίνει ατάκτως, χωρίς συμφωνία, και δεν ήταν και οι ευρωεκλογές σε δυόμισι μήνες, δεν θα υπήρχε η σημερινή ανοχή των εταίρων.
Μια στη ζέστη και μια στο κρύο πάει η κυβέρνηση. Λίγα μόνο 24ωρα μετά την έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο που ήταν ένα πρώτο βήμα επιστροφής σε μια κανονικότητα, ήρθε το Eurogroup της 11ης Μαρτίου για να θυμίσει ότι η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, παρά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, το καλοκαίρι του 2018.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έδειξαν κόκκινη κάρτα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως προς την άμεση εκταμίευση του ενός δισ.ευρώ που προέρχεται από τα κέρδη των παλιότερων ελληνικών ομολόγων και η απόφαση αναβάλλεται είτε για το EWG της 25ης Μαρτίου είτε για το Eurogroup της 5ης Απριλίου.
Επίσης, επέστρεψε για διορθώσεις το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις στα κόκκινα δάνεια, έδειξε κίτρινες κάρτες για μια σειρά από θέματα όπως είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες έπρεπε να είχαν εξοφληθεί από τον Απρίλιο του 2018 διότι τα χρήματα δόθηκαν αλλά από το 1,3 δις πήγαν στους δικαιούχους μόνο οι 600 εκατ€. Νέες καθυστερήσεις υπήρξαν στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (λιγνιτικές μονάδες) κλπ.
Αν δεν ήταν προ των πυλών το Brexit που είναι ο μεγάλος εφιάλτης της ΕΕ ειδικά στην περίπτωση που θα γίνει ατάκτως, χωρίς συμφωνία, και δεν ήταν και οι ευρωεκλογές σε δυόμισι μήνες, δεν θα υπήρχε η σημερινή ανοχή των εταίρων. Το success story του Αλέξη Τσίπρα για την οικονομία που θεωρεί το «ατού» του, όπως ο ίδιος δήλωσε, μπάζει από παντού.
Κόλαφος είναι τα καμπανάκια που χτυπάει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην πρώτη μεταμνημονιακή του έκθεση. Εκφράζει την ανησυχία του για τους κινδύνους στον τομέα της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας εξαιτίας της αύξησης του κατώτατου μισθού που ήταν πολύ πάνω από την αύξηση της παραγωγικότητας. Εστιάζει στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά και στις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης.
Προτείνει δραστικές λύσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Επιμένει στην ανάγκη μείωσης του αφορολόγητου ορίου που θα ισχύσει από την 1/1/2020. Ζητά από την Αθήνα να ξαναεξετάσει το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την επιστροφή τους στο μνημονιακό καθεστώς, γράφει το newpost.gr.
Οι 120 δόσεις
Μετ’ εμποδίων προχωράει η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, με τις 120 δόσεις.Δύο υπουργοί της κυβέρνησης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η Εφη Αχτσιόγλου μόλις πριν από 10 ημέρες, στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που έχει διεθνές ακροατήριο δήλωσαν ότι η ρύθμιση θα ερχόταν την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που δεν έγινε βέβαια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείεται να πάει σε κάλπες χωρίς τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Θα φανεί αν θα τα βρει με τους δανειστές ή αν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έκανε τίποτε απολύτως για τα κόκκινα δάνεια και τώρα τρέχει και δεν προλαβαίνει.
Απεργία στις τράπεζες
Η πολύχρονη εργασιακή ειρήνη που υπήρχε στον τραπεζικό τομέα παίρνει τέλος μετά τις αποφάσεις για κλείσιμο καταστημάτων και απολύσεις, με στόχο μετά από δύο χρόνια, το δίκτυο της καθεμιάς από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να μην ξεπερνά τα 300 καταστήματα και το προσωπικό να έχει μειωθεί κατά περίπου 7.000 υπαλλήλους. Η ΟΤΟΕ προκήρυξε απεργία για τις 20 Μαρτίου.
Το Spiegel
Επικριτικό με τον Αλέξη Τσίπρα είναι το Spiegel. Θέτει το ερώτημα εάν βαίνουν όλα καλώς για μια χώρα που παραλίγο να εγκαταλείψει το ευρώ και η απάντηση που δίνει είναι όχι. Αφήνει αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα ότι ενεργεί μόνο με το βλέμμα στραμμένο στα εκλογές. Οτι τον Δεκέμβριο ήταν γενναιόδωρος και μοίρασε χρήματα που δεν έχει και θυσιάζει την ανάπτυξη ενόψει εκλογών.
Ο χρόνος περνάει, κάηκε το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού για τον Απρίλιο. Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν μείωση της ψαλίδας. Τώρα παίζουν τα σενάρια του Μαίου και με περισσότερες πιθανότητες του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.
Ο Κυριάκος και οι επενδυτές
Οι επενδύσεις αποτελούν το κλειδί για την ανάκαμψη της χώρας. Με εκπροσώπους των μεγαλύτερων funds συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Το κλίμα το οποίο εισέπραξε είναι ότι τον αντιμετωπίζουν ως τον επόμενο πρωθυπουργό, τον ρωτούν για το σχέδιο του ιδιαίτερα σε ότι αφορά στη μείωση των φόρων και το νομοθετικό πλαίσιο που προτίθεται να αλλάξει για την διευκόλυνση των επενδύσεων, δείχνουν θετικοί να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα προχωρήσουν σε κινήσεις πριν τις εθνικές εκλογές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Newpost.
«Το μήνυμα μου είναι ότι η Ελλάδα θα γίνει η θετική έκπληξη μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN. “Το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν πάντοτε πρωτίστως πολιτικό. Χρειάζεται να βρούμε μία λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας» τόνισε επισημαίνοντας την ανάγκη της πολιτικής αλλαγής και την ήττα των λαϊκιστών.