Αστοιχείωτος στα οικονομικά, άσχετος με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, βερμπαλιστής, φλύαρος, πολιτικός που διαψεύδει ακόμα και τον εαυτό του.
Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που επιλέγουν τα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης για τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας κ. Γιάνη Βαρουφάκη, όχι απλώς για την… «ιδιαίτερα ανόητη προσέγγισή του» στα ευρωπαϊκά ζητήματα και τις επιθέσεις του σε Ευρωπαίους εταίρους του, αλλά κυρίως για τις πομφόλυγες που επέλεγε να χρησιμοποιεί στις περιοδείες του, πριν αναλάβει καθήκοντα υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας. Καθώς στην εποχή του διαδικτύου, τόσο τα λόγια, όσο και οι χειρονομίες καταγράφονται και μένουν για πάντα.
Το δάχτυλο που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ως οικονομικό επιχείρημα ο κ. Βαρουφάκης στο Ζάγκρεμπ το 2013, έχει προκαλέσει σάλο στη Γερμανία, αλλά και πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. Καθώς όσο περνούν οι πρώτες μέρες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και η περίοδος χάριτος προς τον κ. Βαρουφάκη, τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ αρχίζουν να αναρωτιούνται όλο και περισσότερο για την επιστημοσύνη του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, όσο και για την επάρκειά του, καθώς οι αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του και οι διαρκείς διαψεύσεις έχουν κουράσει ακόμα και τους πιο μετριοπαθείς.
«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν είναι ένας έμπειρος πολιτικός» σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung. Όταν κάποιος μιλάει συνεχώς για το πώς και τι θα επιβάλλει εναντίον κάποιου, τότε τροφοδοτεί τις υποψίες ότι η δύναμή του έγκειται λιγότερο στις πράξεις και περισσότερο στα λόγια. πιο συχνά επαναλαμβάνεται η χρήση του λόγου, τόσο περισσότερο προσεγγίζεται η φλυαρία. Γι΄ αυτό υπάρχει στα γερμανικά και ο ωραίος όρος της ανούσιας φλυαρίας».
Ιδιαίτερη περίπτωση χαρακτηρίζει τον. Κ. Βαρουφάκη και η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας έχει κυρήξει από μόνος του πόλεμο στη Γερμανία. ««Πόλεμος υπάρχει στον περίγυρο της ΕΕ αλλά όχι εντός. Αυτό το γνωρίζει και ο έλληνας υπουργός Άμυνας, ο οποίος κατηγόρησε τον γερμανό υπ. Οικονομικών Σόιμπλε για ψυχολογικό πόλεμο. Φυσικά και συνηθίζεται στις διαπραγματεύσεις της να γίνονται πολλά κόλπα. Το θεμέλιο στο οποίο στηρίζεται η ένωση είναι να καθίσταται θεσμικά αδύνατος ο πόλεμος. Αυτό θα πρέπει να το έχουν πάντα υπόψη τους οι χώρες μέλη και να συμβάλουν στη λεκτική αποκλιμάκωση. Η φυγή προς αξιώσεις από την εποχή του πολέμου, η οποία αρέσει και στο γερμανικό κόμμα της Αριστεράς, συνιστά φυγή από τις αξιώσεις του σήμερα. Το ζητούμενο σήμερα είναι η τήρηση συμφωνιών οι οποίες δεν υπαγορεύονται, αλλά αποφασίζονται από κοινού» υπογραμμίζει η FAZ.