Για γενικευμένη παραπληροφόρηση κάνει λόγο ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τον σάλο που έχει προκληθεί αναφορικά με το σχέδιο που επεξεργαζόταν για τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος.
Όπως αναφέρει, θα ήταν ύψιστη ανευθυνότητα να μην έχει εκπονήσει το ΥΠΟΙΚ σχέδιο αντίδρασης σε σχέδια εξώθησης της χώρας εκτός Ευρωζώνης.
Αναφορικά με τα όσα γράφονται για την ομάδα εργασίας που επεξεργαζόταν το σχέδιο Β’ ο κ. Βαρουφάκης επιτίθεται στα ΜΜΕ που «κατακλύζονται από ευφάνταστα “ρεπορτάζ” τα οποία πλήττουν την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου, προσπαθώντας να την σκιαγραφήσουν ως ομάδα που “συνομωτούσε” για να επαναφέρει εθνικό νόμισμα». «Πρόκειται για καθαρή συκοφαντία», συνεχίζει.
«Αξίζει να σημειωθεί ότι, πριν την ανακοίνωση του κ. Βαρουφάκη για την ύπαρξη της εν λόγω ομάδας εργασίας, ο πρώην υπουργός δεχόταν συνεχή και έντονη κριτική για την ανυπαρξία σχεδίου αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της χώρας από τους δανειστές», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.
Ακόμη, ο τέως ΥΠΟΙΚ σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η ομάδα εργασίας «λειτουργούσε πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και οι εισηγήσεις της είχαν ως μόνιμη αναφορά το δημόσιο συμφέρον, την τήρηση της νομιμότητας και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη».
Για το δημοσίευμα της Καθημερινής με τίτλο «Plan B με υποκλοπές και χάκινγκ» ο κ. Βαρουφάκης παρατηρεί ότι «η σύνταξη “αμέλησε” να ζητήσει εξηγήσεις και σχολιασμό» από τον ίδιο πριν δημοσιεύσει «ανακριβείς» -όπως υποστηρίζει- αναφορές σε «υποκλοπές ΑΦΜ όλων των φορολογούμενων».
«Έτσι», συνεχίζει, «εκούσια ή ακούσια, έσπειρε σύγχυση και συνεισέφερε στην γενικευμένη παραπληροφόρηση των ΜΜΕ».
Πάντως, κατά τον πρώην υπουργό, το δημοσίευμα προφανώς αναφέρεται στα πλάνα που ο ίδιος ανέφερε «ευθαρσώς στον απολογισμό του κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου την 6η Ιουλίου».
Παραπέμπει ακόμη στην εξής αναφορά του: «Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να επεξεργάζεται τρόπους με τους οποίους το taxisnet μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό που είναι, να γίνει ένα σύστημα πληρωμών και προς τρίτους, ένα σύστημα το οποίο αυξάνει την αποτελεσματικότητα και ελαχιστοποιεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις.»α
Όπως υποστηρίζει, το σχέδιο αυτό δεν αποτελούσε μέρος του έργου της προαναφερόμενης ομάδας εργασίας αλλά πλάνο του υπουργείου του οποίου η εφαρμογή θα πρέπει να προχωρήσει, ανεξαρτήτως της έκβασης των διαπραγματεύσεων, καθώς βελτιώνει σημαντικά την ρευστότητα τόσο του κράτους όσο και του ιδιωτικού τομέα, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημόσιου στον ιδιωτικό τομέα και αντιστρόφως.
«Περιληπτικά, στη διάρκεια της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης που συνετάραξε την Ευρώπη, και άλλαξε τους όρους του δημόσιου διαλόγου στην ευρωπαϊκή ήπειρο, το Υπουργείο Οικονομικών έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον υπό αντίξοες συνθήκες», προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης και καταλήγει:
«Η καμπάνια των συστημικών ΜΜΕ να αποδομήσουν τον πεντάμηνο αγώνα της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για δημοκρατία και κοινό νου θα αποτύχει».