Οι πολιτικοί κλυδωνισμοί που προκαλεί η προσφυγική κρίση ενδέχεται να επαναφέρουν τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γράφει η WSJ.
Για τον κίνδυνο επαναφοράς της συζήτησης για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μπορεί να φέρουν οι πολιτικοί κλυδωνισμοί που προκαλεί η προσφυγική κρίση στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Wall Street Journal».
Όπως τόνισαν πηγές της WSJ στο Βερολίνο, οι μεγάλες πολιτικές πιέσεις που δέχεται η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λόγω της απόφασής της να ακολουθήσει πολιτική ανοιχτών συνόρων απέναντι στους πρόσφυγες μειώνουν τις δυνατότητές της να συγκρουστεί με τους βουλευτές της για άλλα ζητήματα, όπως η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό σημαίνει ότι η καγκελάριος δεν θα μπορεί να ζητήσει από τη Βουλή να υποστηρίξει περαιτέρω δανειακή στήριξη για τη χώρα μας παρά μόνο εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγκρίνει πλήρως τα μέτρα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή όμως που ΔΝΤ και Αθήνα φαίνεται να έχουν μεγάλες διαφορές στο ασφαλιστικό.
Η αποδυνάμωση της κ. Μέρκελ έρχεται τη στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα «καλοδεχόταν μία νέα συζήτηση για Grexit» μέσα στο 2016 – σύμφωνα με πηγές της WSJ που έχουν γνωρίζουν τις απόψεις του γερμανού ΥΠΟΙΚ.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κ. Σόιμπλε βλέπει την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο όχι μόνο στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης, αλλά και στο μέτωπο της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.
Με δεδομένη την κρισιμότητα της θέσης του ΔΝΤ απέναντι στις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, η Αθήνα αρχικά ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς την έξοδο του Ταμείου από το νέο Μνημόνιο, όμως – μετά την άρνηση των Ευρωπαίων να δεχτούν τέτοιο σενάριο – τώρα επιδιώκει μία ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Αυτό προκύπτει και από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις.