Επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση εξαπέλυσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατηγορώντας την ότι λέει ψέματα αφού -όπως υποστήριξε- δεν μετέφερε σωστά τις θέσεις του στους Έλληνες πολίτες.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Γιούνκερ αρνήθηκε ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει να επιβληθούν ορισμένα από τα μέτρα που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.
«Θα ήταν τεράστιο λάθος η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό ρεύμα» δήλωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αύξησή του δεν ήταν κάτι που ζητήθηκε από τους θεσμούς.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σε νέες του δηλώσεις για τη χώρα μας, ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαστρέβλωσε τις θέσεις του, καθώς μετέφερε στους ψηφοφόρους της πράγματα, τα οποία ο ίδιος δεν είπε ποτέ στον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Η συζήτηση για την Ελλάδα, εντός της χώρας αλλά και εκτός, θα ήταν πιο εύκολη αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς αυτά που στην πραγματικότητα της έχει προτείνει η Κομισιόν», ανέφερε και πρόσθεσε: «Κατηγορώ την ελληνική κυβέρνηση ότι λέει στον ελληνικό λαό πράγματα, τα οποία δεν συνάδουν με τα όσα έχω πει στον Έλληνα πρωθυπουργό».
Μάλιστα, υποστήριξε πως η Κομισιόν ήταν ενάντια στην αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και στον ηλεκτρισμό, ενώ, όπως σημείωσε, είχε προτείνει άλλους τρόπους για να βελτιωθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός, μεταξύ των οποίων ήταν και μια «μικρή μείωση» στις αμυντικές δαπάνες.
«Αποφάσισα να σταματήσω να διαπραγματεύομαι με την Ελλάδα, γιατί οι διαπραγματεύσεις, δεδομένης της ελληνικής θέσης, δεν οδηγούν πουθενά» αποκάλυψε ακόμα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ο κ. Γιούνκερ αποκάλυψε ακόμη πως δεν είχε επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα μετά την Κυριακή, λόγω της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις, ενώ μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι ενδιαφέρεται για τον ελληνικό λαό και όχι για την ελληνική κυβέρνηση.
«Δεν νοιάζομαι για τον ελληνική κυβέρνηση αλλά νοιάζομαι για τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι πολλοί Έλληνες πολίτες υποφέρουν περισσότερο από ότι άλλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.