Ατελείωτοι είναι οι… πονοκέφαλοι για τον πρωθυπουργό, ο οποίος για τρίτο 24ωρο βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ανάμεσα σε κλοιό πιέσεων. με πρωταρχικό στόχο να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Στο εσωτερικό πεδίο, ωστόσο, τα μέτωπα είναι πολλά και ανομοιογενή που, σε συνδυασμό και με το «αγκάθι» της αξιολόγησης, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο καλείται να διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση, φαίνεται να διέρχεται τη δυσκολότερη περίοδό της με τις αστοχίες των αποφάσεών της, όμως, να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Μύλος με τον Σφακιανάκη
Έντονος εκνευρισμός και ακόμα μεγαλύτερη αμηχανία επικράτησε χθες στο κυβερνητικό επιτελείο, με αφορμή την απόφαση να μετακινηθεί ο Μ. Σφακιανάκης από τη θέση του επικεφαλής του σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Οι παλινωδίες που ακολούθησαν δεν είχαν προηγούμενο. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας κατηγόρησε το κ. Σφακιανάκη ότι κάνει δημόσιες σχέσεις, για να ακολουθήσει δελτίο Τύπου μέσω του οποίου γνωστοποιήθηκε η ανάκληση της μετακίνησής του από τη Δίωξη! Τελικά, αργά το απόγευμα, το κυβερνητικό επιτελείο διευκρίνισε ότι η απόφαση της ανάκλησης είναι προσωρινή μέχρι να εξεταστεί η ένσταση που έχει υποβάλλει ο ανώτατος αξιωματικός της ελληνικής αστυνομίας.
Παραμένει, λοιπόν, η πρόθεση της κυβέρνησης για το «ξήλωμά» του από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, αλλά… αναβαθμίζεται στη θέση του βοηθού επιτελάρχη της ΕΛΑΣ. Μύλος…!
Την «έξοδο» βλέπει ο Σγουρίδης
Τα «φάλτσα», όμως, δεν σταμάτησαν εκεί καθώς ο υφυπουργός υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης έκανε τη γκάφα (;) να δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός παραπλάνησε του αγρότες, όπως και όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί.
Ο κ. Σγουρίδης υποχρεώθηκε να υποβάλει την παραίτησή του, αλλά το Μαξίμου του επέβαλε το… βασανιστήριο της αναμονής μέχρι σήμερα, Παρασκευή, οπότε και ο κ. Τσίπρας, που θα αποφασίσει επί του θέματος, μιας και επιστρέφει από τις Βρυξέλλες.
Κυβερνητικές πηγές, πάντως, επέμεναν αργά χθες βράδυ μιλώντας στο iefimerida.gr ότι «η παραίτηση του κ. Σγουρίδη θα γίνει αποδεκτή», διαψεύδοντας ταυτόχρονα τα σενάρια περί ανασχηματισμού.
Στον «αέρα» η αξιολόγηση
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, παρατείνεται η έναρξη των συνομιλιών με τους επικεφαλής των θεσμών, ενώ δεν έχουν επιστρέψει στην Αθήνα ούτε τα τεχνικά κλιμάκια.
Όσο για την επιστροφή του κουαρτέτου, η κυβέρνηση ελπίζει στην άφιξή του, το νωρίτερο στα τέλη της εβδομάδας που έρχεται.
Ημερομηνία – ορόσημο θεωρείται το Eurogroup της 7ης Μαρτίου, με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν πως η αξιολόγηση μπορεί πολύ δύσκολα, να ολοκληρωθεί μέχρι το Καθολικό Πάσχα.
Ωστόσο οπως φαίνεται όλα παραμένουν ανοιχτά. Εξάλλου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την Ελλάδα διαρθρωτικές και άλλες μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις. «Στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε «ωστόσο πρέπει να γίνουν και άλλα, όπως να προχωρήσει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων».
Θυσία συντάξεων
Την ίδια ώρα ο κ.Ντάισελμπλουν επανέφερε στο τραπέζι το ζήτημα της «θυσίας των συντάξεων» προκειμένου να επιστρέψουν οι δανειστές. Μάλιστα εμφανίστηκε σε κοινή γραμμή με τη θέση του ΔΝΤ ότι απαιτούνται περικοπές στις συντάξεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και την έναρξη συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.