Το τηλέφωνο του Έλληνα πρωθυπουργού αργά χθες το βράδυ χτύπησε με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να τον καλεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν τις δυο προτάσεις που έχουν συνταχθεί, αλλά και όλα τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης.
Το βράδυ αναμένεται να είναι μακρύ και κρίσιμο, ενώ κανείς δεν γνωρίζει αν τελικά το τετ α τετ Τσίπρα – Γιουνκέρ θα διευρυνθεί με την παρουσία και άλλων προσώπων.
Η ώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο έφτασε, με τον πρόεδρο της Κομισιόν να δείχνει ξεκάθαρα με το ξαφνικό τηλεφώνημά του, πως χρόνος, πλέον δεν υπάρχει και πρέπει να δοθεί λύση άμεσα
Το Μέγαρο Μαξίμου από προχθές το βράδυ που κατέθεσε την 47σέλιδη πρότασή του στους θεσμούς τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας την απάντηση των θεσμών, η οποία αναμένεται να φτάσει σήμερα.
Η Αθήνα εξακολουθεί να μιλά για ένα συνολικό σχέδιο που να αποκαθιστά την ρευστότητα και τη σταθερότητα της ελληνικής κοινωνίας προκειμένου να καλυφθούν τα χρηματοδοτικά κενά μέχρι το τέλος του 2016.
Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν να βρεθεί η λύση μέχρι την Παρασκευή πιστεύοντας πως το κείμενο που κατατέθηκε μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας συμφωνίας «χωρίς να δυσαρεστήσει κανέναν», όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά.
Μάλιστα τονίζουν πως είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης μετά τις συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, αλλά και τις επαφές που έχει κάνει ο πρωθυπουργός.
Πέρα από τη σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και την ερχόμενη Τετάρτη, όπου θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής.
Κυβερνητικοί κύκλοι δεν απέκλειαν, αν οι εξελίξεις είναι θετικές, ο πρωθυπουργός να συναντηθεί και με τους Μέρκελ – Ολάντ τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Απάντηση στους σκληρούς ευρωπαϊκούς κύκλους που επέκριναν τη συμφωνία έδωσε χθες το Μέγαρο Μαξίμου τονίζοντας πως «η κυβέρνηση αναμένει από τους θεσμούς την πρότασή τους και ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους ηγέτες των κρατών και των θεσμών».
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως οι πρόταση των θεσμών που αναμένεται σήμερα στην Αθήνα δεν θα είναι ένα κείμενο «κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ελληνικής πλευράς», όμως πιστεύουν πως υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για μια βιώσιμη λύση.
Η αναφορά για την αναδιάρθρωση του χρέους, που περιέχεται μέσα στο ελληνικό κείμενο αποτελεί, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, είναι ένα από τα σημαντικά σημεία της συμφωνίας και ευελπιστούν πως οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν άμεσα προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Φθινόπωρο.
Αντώνης Αντζολέτος