Παγιώνεται το ρήγμα μεταξύ της κυβέρνησης και της ομάδας των 32 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την τελική συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και όλα δείχνουν πως το κυβερνητικό κόμμα οδηγείται προς διάσπαση.
Κατά την συζήτηση του δεύτερου πακέτου μέτρων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές οι Δημήτρης Κοδέλας και Θανάσης Πετράκος ξεκαθάρισαν την αρνητική τους στάση ενώ επέστρεψαν το γάντι που τους πέταξε ο πρωθυπουργός καλώντας τους να καταθέσουν την δική τους εναλλακτική πρόταση και μην κρύβονται πίσω από την δική του υπογραφή.
Ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας υποστήριξε ότι ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας αποτελεί αποτέλεσμα «της τραγικής μνημονιακής κατάληξης που είχαμε πριν από λίγες ημέρες». Απευθυνόμενος προς το Μέγαρο Μαξίμου είπε «δεν ήταν μοναδικός δρόμος για την χώρα αυτή η ταπεινωτική κατάληξη. Ο καθένας να κάνει την αυτοκριτική του και αυτό αφορά την κυβέρνηση: Να αποφύγει να εμφανίζεται ως φανατικός υποστηρικτής του “δεν υπάρχει εναλλακτική” γιατί είναι ενάντια στον λαό που πέντε χρόνια παλεύει για την εναλλακτική πολιτική. Αν η κυβέρνηση λόγω της μνημονιακής συμφωνίας δεν μπορεί να είναι το αποκούμπι της κοινωνίας τότε η κοινωνία έχει το δικό της μονόδρομο να οργανωθεί ενάντια σε όσα ψηφίζουμε ενάντια στην κυβέρνηση».
«Πριν από λίγες ημέρες δεσμευτήκαμε ότι συνδιαμορφωτές της πολιτικής μας θα είναι η κοινωνία. Αντ αυτού η βουλή νομοθετεί καθ υπαγόρευση της τρόικας. Σήμερα, όλοι διαφωνούν με το σχέδιο νόμου αλλά αδυνατούμε να παρέμβουμε στην ουσία του» είπε ο βουλευτής για να προσθέσει «συζητάμε ένα νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση και το είχε απορρίψει ο ΣΥΡΙΖΑ». Είπε ότι επι έξι μήνες η κυβέρνηση υπόσχεται ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια αλλά αντι αυτής φέρνει μέτρα για την «επιτάχυνση των πλειστηριασμών».
«Πώς μπορούμε να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο που κάνει τις εκποιήσεις πιο εύκολες, γρήγορες και φθηνές για τις τράπεζες;» αναρωτήθηκε για να συμπληρώσει «Αυτό δεν μπορεί να ονομαστεί διάσωση της χώρας όταν βουλιάζει η κοινωνία. Ετοιμάζουμε μαζικές εκποιήσεις ακινήτων. Είμαστε ό,τι ψηφίζουμε. Αδυνατώ έξω να είμαι με τους αδύναμους και μέσα να ψηφίζω εναντίων των συμφερόντων τους» επισήμανε ο κ. Κοδέλλας.
Επιπροσθέτως, ο κ. Πετράκος μίλησε για «εφιάλτη» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων και των νεοφιλελεύθερων ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική». «Αρνούμαι να δεχθώ ότι στην κοινωνία και στην πολιτική υπάρχουν μονόδρομοι. Αρνούμαι να προσχωρήσω στο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού. Αρνούμαι να λέω άλλα την μια άλλα την άλλη» ειπε ο βουλευτής για να συμπληρωσει «στις 12 Ιουλίου υπήρχε άλλη λύση και ας μην λεμε ότι δεν υπήρχε. Δεν είχαμε εξουσιοδότηση να πάμε σε αλλαγή νομίσματος. Όμως δεν είχαμε εξουσιοδότηση να υπογράψουμε 3ο μνημόνιο. Είχαμε εξουσιοδότηση να ακυρώσουμε τα μνημόνια».
Ο βουλευτής Μεσσηνίας και μέχρι πρότινος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να μην υπογράψει το νέο μνημόνιο και πρότεινε «να υπογράψουμε 2μηνη παράταση για να πάμε στον λαό και να τα λύσουμε αυτά τα ζητήματα. Από το 4% γίναμε 40% γιατί εκπροσωπήσαμε τα λαϊκά συμφέροντα. Αρνούμαι να τα ακυρώσω τα συμφέροντα για να σώσω μια χώρα που δεν σώζεται. Με αυτή την πολιτική το Grexit είναι αναπόφευκτο. Αρνούμαι να πω “ναι” στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας όταν πέρυσι έλεγα όχι».