ΕΛΛΑΔΑ ΣΚΟΠΙΑ: Το Σάββατο 12 Μαΐου θα βρεθεί στην Αθήνα ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, και θα έχει συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά και της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κοτζιάς στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ συζήτησαν και στη σημερινή συνάντηση που είχαν το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέτασαν διάφορες εναλλακτικές.
«Έχουμε κάνει τόση δουλειά, και εγώ και ο φίλος μου ο Ντιμιτρόφ, τους τελευταίους μήνες, που θα ήταν κρίμα να μην αποδώσει καρπούς», απάντησε ο κ. Κοτζιάς σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο συμφωνίας και αφού διαβεβαίωσε ότι θα το παλέψουν μέχρι το τέλος παρατήρησε: «Λέμε ότι πιο συχνά βλέπουμε ο ένας τον άλλον παρά τις οικογένειες μας».
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν θα προκάνουν (κατά την προσφιλή έκφραση του Χαρίλαου Φλωράκη) τις ημερομηνίες, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Η Ιστορία προκάνει, εμείς οφείλουμε να προκάνουμε την ιστορία».
Ερωτηθείς αν υπήρξε συμφωνία για μια ονομασία για όλες τις χρήσεις έναντι όλων “erga omnes” απάντησε πως αν είχε συμβεί αυτό θα έκανε πάρτι. Δήλωσε μάλιστα πως σκοπεύει να κάνει πάρτι όταν συμβεί.
Ο κ. Κοτζιάς απευθύνθηκε στην ηγεσία της ΠΓΔΜ και την κάλεσε να κάνει τις δικές της υποχωρήσεις για να υπάρξει συμφωνία. «Εμείς είχαμε το κουράγιο να κάνουμε τις υποχωρήσεις μας, να κάνουν και αυτοί τις δικές τους υποχωρήσεις», σημείωσε.
«Νομίζω ότι σήμερα σκεφτήκαμε πολλές εναλλακτικές, θα ενημερώσουμε του πολιτικούς μας και εάν καταλήξουμε σε αυτές τις εναλλακτικές θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για συναντήσεις σε υψηλότερο επίπεδο», είπε ο κ. Κοτζιάς σε ερώτηση αν έχει έρθει η ώρα για μια νέα συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
Σε ερώτηση αν οι εναλλακτικές αφορούσαν την τελική ονομασία και την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, απάντησε: «Θα μπορούσαν να είναι αυτά, τα συμπεράσματα δικά σας».
Για την κριτική που δέχθηκε επειδή συμφώνησε να εξεταστούν τα ελληνικά σχολικά βιβλία για στοιχεία αλυτρωτισμού ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν τέτοια στοιχεία και γι΄ αυτό δεν φοβάται αυτή την εξέταση, ενώ δήλωσε πως δεν είναι οπαδός της φοβικής εξωτερικής πολιτικής.
Για το συμβάν στο Αιγαίο
Σχετικά με το πρωινό συμβάν στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι τον απασχόλησε από τις 4.40 το πρωί, ήταν συνεχώς σε επικοινωνία, έδωσε εντολές και η Ελλάδα ζήτησε από την Τουρκία να πάρει τα μέτρα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.
Κοντά σε συμφωνία με την Αλβανία
Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογο του Ντιτμίρ Μπουσάτι και εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί, όπως είπε, «κοντεύουμε σε συμφωνία» στις αρχές Ιουνίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία για θέματα που εκκρεμούσαν δεκαετίες ολόκληρες. Είπε, ακόμα, ότι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να τελειώσει και το θέμα της ΑΟΖ με την Αλβανία.
Βήματα στη συνεργασία Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ
Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα της 3ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, για τη διασυνοριακή συνεργασία.
Στη διάρκεια της Συνάντησης αποφασίστηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας των υπουργείων Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, όχι μόνο σε επίπεδο υπουργών, αλλά και σε επίπεδο γενικών διευθυντών και ορισμένων διευθύνσεων που ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα, όπως το μεταναστευτικό.
Επίσης, θα δημιουργηθεί δίκτυο των πιο μεγάλων πανεπιστημίων και θα διοργανωθούν συναντήσεις δημοσιογράφων με στόχο την κατανόηση μεταξύ των κρατών.
Στην ειδική συνεδρίαση όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για θέματα της αρμοδιότητας τού υπουργείου, καθώς και να υπάρξει προσφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα σε θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας, π.χ. σε ό,τι αφορά στη διενέργεια διαγωνισμών.
Το όραμα τους είναι να μην αισθάνονται οι πολίτες των τεσσάρων χωρών ότι έχουν εμπόδια στις μετακινήσεις τους από τη μια περιοχή στην άλλη. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν η δημιουργία υδατοδρομίων και η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την παρακολούθηση της κίνησης στους αυτοκινητοδρόμους.
Στην ειδική συνεδρίαση στην οποία από την ελληνική πλευρά συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, διαπιστώθηκε ότι υλοποιήθηκαν οι αποφάσεις που είχαν ληφθεί στην προηγούμενη Συνάντηση (Οκτώβριος 2017). Όπως αποφασίστηκε, στη Σχολή Πυροσβεστικής στην Πτολεμαΐδα θα εκπαιδευθούν αξιωματικοί Πυροσβεστικής από τις άλλες χώρες, ενώ θα διοργανωθούν σεμινάρια, θα ενισχυθούν οι επαφές σε επιχειρησιακό επίπεδο σε θέματα ασφάλειας και θα υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών.
Στη Θεσσαλονίκη και η επόμενη Συνάντηση
Η αναπτυξιακή οικονομία θα είναι το θέμα της επόμενης Υπουργικής Συνάντησης, η οποία θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου και στην οποία θα εξεταστούν και τα στοιχεία για τις προσφυγικές ροές την περίοδο του καλοκαιριού.
Με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες η Θεσσαλονίκη παίρνει τη θέση που της αξίζει, ως το αυτονόητο κέντρο όλης αυτής της περιοχής, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.