ΣΚΟΠΙΑ: Με προσεκτικές κινήσεις στη σκακιέρα του ονοματολογικού οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς συνεχίζουν να ξεδιπλώνουν την ελληνική διπλωματία με την ηγεσία των Σκοπίων, με τη νέα ημέρα ορόσημο να φαίνεται πως θα είναι στο Νταβός.
Αν και από το κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός προτίθεται να συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του μονάχα υπό την προϋπόθεση πως η ηγεσία της γείτονος θα έχει επιδείξει επί του πρακτέου θετικές κινήσεις στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης και θα έχει σημειωθεί πρόοδος σε διπλωματικό επίπεδο, όλα δείχνουν πως οι διπλωματικοί δίαυλοι όχι μόνο είναι ανοιχτοί, αλλά οι συζητήσεις προχωρούν σε επικοδομητικό επίπεδο.
Αυτό ήταν εξάλλου και το μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ράδιο Θεσσαλονίκη υπογράμμισε πως «η Κυβέρνηση εγγυάται ότι θα υπάρξει λύση αν και μόνο αν υπάρχει και σαφής δέσμευση εκ μέρους των γειτόνων μας ότι θα αφήσουν πίσω κάθε αλυτρωτική και εθνικιστική τοποθέτηση».
Στο πλαίσιο αυτό, αν και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο για την πλευρά των Σκοπίων, μετά και τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη και τη συμφωνία για δημιουργία ομάδων εργασίας για το ονοματολογικό, όλα δείχνουν πως στο χιονισμένο Νταβός, όπου θα ταξιδέψει ο Αλέξης Τσίπρας στις 23 με 25 Ιανουαρίου για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, θα έχει τη δυνατότητα να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, αναφέρει το tribune.gr.
Θα έχει προηγηθεί εξάλλου και η αναμενόμενη κατάθεση πρότασης για το όνομα από τον Μάθιου Νίμιτς στις 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη.
[irp posts=”169818″ name=”Παρέμβαση Καραμανλή για Σκοπιανό: «Δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος»”]
«Ραντάρ» στο εσωτερικό για το Σκοπιανό
Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν πως στόχος είναι η μέγιστη κοινοβουλευτική σύμπνοια για το μείζον εθνικό ζήτημα και παρατηρούν προσεκτικά όλες τις κινήσεις και δηλώσεις που γίνονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο εσωτερικό, διαπιστώνοντας πως δεδομένου ότι ουδείς προτίθεται να φέρει μία πρόταση λύσης που θα κινείται πίσω από την εθνική γραμμή του 2008, το πραγματικό πρόβλημα γύρω από το θέμα των Σκοπίων βρίσκεται στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας.
Εκεί αποδίδεται κατά πολλούς και η σπουδή του Κυριάκου Μητσοτάκη να ξεκόψει κάθε σενάριο συμμετοχής του σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το ονοματολογικό, εάν δεν υπάρχει κοινή γραμμή των δύο κυβερνητικών εταίρων, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να απαντήσει σε ένα ερώτημα… πρωθύστερο, αφού κανείς δεν έχει κάνει λόγο για σύγκλιση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
Στην Ηρώδου Αττικού εκτιμούν πως ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, προκειμένου να αμβλύνει την εξωτερίκευση των διαφορετικών γραμμών που είναι γνωστό τοις πάσι πως υπάρχουν στο εσωτερικό της ΝΔ για την ονομασία των Σκοπίων.
Χαρακτηριστικά είναι στο πλαίσιο αυτό τα όσα αποκάλυψε χθες ο ομογενής δημοσιογράφος και εκδότης, Απόστολος Ζουπανιώτης, αναφορικά με τη στάση που είχε κρατήσει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων το 2008 η τότε υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο δημοσιογράφος είχε παραχωρήσει πλήρως το όνομα «Μακεδονία» κατά τη συνάντηση με την Κοντολίζα Ράις.
Σε αυτό το σημείο εξάλλου ακριβώς είναι που «πατά» και ο επικεφαλής του κόμματος της συμπολίτευσης, Πάνος Καμμένος, απευθύνοντας διαρκώς στον Κυριάκο Μητσοτάκη το ίδιο ερώτημα: Είναι με τη γραμμή της κυβέρνησης Καραμανλή που οδήγησε και στο βέτο του Βουκουρεστίου ή με αυτή της Ντόρας Μπακογιάννη την ίδια περίοδο, δεδομένου ότι για μία ακόμη φορά η ΝΔ τότε, μετά και το 1992, είχε προσέλθει στη διαπραγμάτευση με δύο γραμμές παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μονοκομματική κυβέρνηση;