Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την Ελλάδα, την Κύπρο και βαλκανικές χώρες με τις οποίες έχει στενούς δεσμούς, προκειμένου να μειώσει τις επικρίσεις εντός της Ε.Ε. για τους εποικισμούς σε παλαιστινιακά εδάφη, γράφει σε άρθρο της η γαλλική Le Figaro.
Η εφημερίδα ενισχύει έτσι τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα για αλλαγή της ελληνικής στάσης απέναντι στους παλαιστίνιους και για σύννεφα στις σχέσεις των δύο λαών, λόγω της προσέγγισης με την ισραηλινη πλευρά.
Σύμφωνα με την Figaro, “οι ισραηλινοί ηγέτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις επαναλαμβανόμενες επικρίσεις των Βρυξελλών ενάντια στην κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, αλλά βρήκαν ένα είδος αμυντικής γραμμής στη νότια ακτή της ηπείρου.
Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών του στην Ιερουσαλήμ την Τετάρτη, ενίσχυσε την προοπτική που συνδέεται με την εμπορία των τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στο βυθό της Μεσογείου”. Η ανακάλυψη αυτή φαίνεται, όπως γράφει η εφημερίδα, να έχει πείσει το ελληνικό κράτος που παραδοσιακά ήταν υπέρ των παλαιστινίων, να γείρει την πολιτική του υπέρ του Ισραήλ. Η εφημερίδα γράφει επίσης ότι:
“Ως σύμβολο της επαναπροσέγγισης που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 2000, ο Νετανιάχου και ο Τσίπρας ταξίδεψαν στη Λευκωσία για να συζητήσουν με τον κύπριο πρόεδρο την ενεργειακή συνεργασία τους. Επίσης, σχεδιάζουν να εντείνουν αυτή τη συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και στον στρατιωτικό τομέα.
Από την αιφνίδια επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία το 2010, το Ισραήλ πόνταρε στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην έντονη δυσπιστία της Άγκυρας.
«Τα συμφέροντά τους συνδέονται σε πολλούς τομείς,” λέει ο Oded Eran, πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην ΕΕ και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, “έτσι το Ισραήλ προσπαθεί να προασπίσει τα κέρδη του ». Η Figaro αναφέρεται και σε “δραματική υλοποίηση” αυτής της συνεργασίας τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
“Οι υπουργοί των 27, που συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες, ήταν έτοιμοι να υιοθετήσουν μια κοινή δήλωση σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και τους εποικισμούς, όταν ξαφνικά “προς έκπληξη όλων, ο Έλληνας Υπουργός άρχισε να ζητά την απομάκρυνση όλων των αποσπασμάτων που ενδεχομένως θα έφερναν σε δύσκολη θέση το Ισραήλ,” αφηγείται ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, αυτή η υπονόμευση έγινε κατόπιν αιτήματος του Μπενιαμίν Νετανιάχου, που ζήτησε επίσης από την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία να συμβάλουν.
“Για πρώτη φορά, έχουμε δει σαφώς να δημιουργείται ανάμεσά μας ένα μέτωπο που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις ισραηλινές θέσεις», λέει ο διπλωμάτης ο οποίος εκφράζει τη λύπη του για την «ηπιότητα» του κειμένου που τελικά εγκρίθηκε από τους Υπουργούς.
Σύμφωνα με την Figaro, οι παλαιστίνιοι ηγέτες, οι οποίοι εξακολουθούν να βλέπουν στην Αθήνα και τη Λευκωσία δύο μέχρι πρόσφατα σταθερούς συμμάχους, αγωνίζονται για να κρύψουν τη δυσαρέσκειά τους και η ευγνωμοσύνη για την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης από το ελληνικό κοινοβούλιο φαίνεται μια μακρινή ανάμνηση.
“Η προοπτική των βραχυπρόθεσμων οικονομικών οφελών δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τη βαθιά και πολύτιμη φιλία μεταξύ των δύο χωρών”, δήλωσε ο Ναμπίλ Σαάτ, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής στο εσωτερικό του κόμματος του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.
Υπό την κάλυψη της ανωνυμίας, ένας άλλος Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε ότι η ΟΑΠ είχε αρνηθεί την αναγνώριση από τις αραβικές και ισλαμικές οργανώσεις, της τουρκικής κυριαρχίας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
“Θα μπορούσαμε να το κάνουμε, τώρα, με λίγο λιγότερο ενθουσιασμό,” λέει.
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, εμφανώς αμήχανο, από την πλευρά του σημειώνει ότι η θέση της χώρας του για την παλαιστινιακή σύγκρουση παραμένει «αμετάβλητη» και ότι είναι «έτοιμο να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες ως έντιμος διαμεσολαβητής, τόσο στον εταίρο του Ισραήλ όσο και στον μακροπρόθεσμο φίλο του, τον παλαιστινιακό λαό”, για μια διευθέτηση.