Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μαξίμου: Η συμφωνία αποτρέπει το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας

Newsroom από Newsroom
14/07/2015 18:40
σε ΠΟΛΙΤΙΚΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα να σταθεί η χώρα στα πόδια της, ενώ αποτρέπει το σχέδιο της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, την κατάρρευση των τραπεζών και την εξαέρωση των καταθέσεων που απεργάζονταν αντιευρωπαϊκοί κύκλοι, επισημαίνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι παραδέχονται ότι οι προτάσεις που αποδέχτηκε τελικώς η ελληνική κυβέρνηση είναι δύσκολες και θέτουν σκληρά διλήμματα.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, οι διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου ήταν σκληρές και αρκετές φορές έφθασαν πολύ κοντά στο σημείο να «εκτροχιαστούν».

Παράλληλα κάνουν λόγο για σχέδιο που είχαν προετοιμάσει και είχαν αρχίσει να υλοποιούν «ακραίες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις» προκειμένου να οδηγήσουν τη χώρα εκτός της Ευρωζώνης και να υλοποιήσουν το όραμά τους για μια τελείως διαφορετική Ευρώπη.

Οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η δύσκολη, όπως τη χαρακτηρίζουν, απόφαση με την οποία συμβιβάστηκε η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής ήταν το πρώτο βήμα προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ. «Απόφαση που κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας χωρίς, όμως, να έχει εκλείψει τελείως ο κίνδυνος της οικονομικής ασφυξίας» συμπληρώνουν.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η πορεία είναι μακρά και δύσκολη και είναι λάθος να προεξοφληθεί το αποτέλεσμα καθώς, όπως εκτιμούν, οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις καιροφυλακτούν.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση πρέπει «συνεχίσουν να δίνουν μάχες, προκειμένου να αποκρούσουν τους εκβιασμούς και τις προσπάθειες ασφυξίας, μέσω του οικονομικού πραξικοπήματος που επιχειρείται».

Μάλιστα, επικαλούνται δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, με τους κυβερνητικούς κύκλους να παρατηρούν ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι πρότεινε Grexit γιατί «πολλοί παράγοντες μεταξύ των οποίων ορισμένοι στην γερμανική κυβέρνηση, πιστεύουν ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας, ότι θα ήταν μία καλύτερη λύση». «Το ίδιο ομολογεί και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν. “Υπήρχε”, τόνισε, ένα “ευρύ μέτωπο αντίθετο σε ένα τρίτο πρόγραμμα”» συμπληρώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Ως γενικό συμπέρασμα, οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι η Ελλάδα απέφυγε τα χειρότερα, ενώ κινητοποίησε υπέρ της την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Επιπλέον, αναφέρουν πως τα προβλήματα της Ευρωζώνης ήρθαν στην επιφάνεια και έγινε κατανοητό ότι η δημοκρατία πρέπει να αποκατασταθεί, καθώς δεν είναι κάτι που μπορεί να επιζήσει στο περιθώριο.

«Η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και οι αξίες του Διαφωτισμού δεν μπορούν να αντικατασταθούν από την πάλη ο ένας εναντίον του άλλου. Οι οπισθοδρομικές δυνάμεις δεν μπορούν και δεν πρέπει να ξαναγυρίσουν την Ευρώπη στον 19ο αιώνα. Απαιτείται βαθύτερη οικονομική και δημοσιονομική ενοποίηση» τονίζουν οι κύκλοι του Μαξίμου.

«Αν, κάποιος, πάντως, αξιολογήσει τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας τα περισσότερα –άλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο- είναι χρεοκοπημένα. Αν δεν αλλάξει η Ευρώπη, στην επόμενη οικονομική κρίση θα βιώσουμε άσχημες καταστάσεις, με περισσότερη οικονομική καταπίεση. Εκτός και αν οι λαοί εξεγερθούν», συμπληρώνουν.

Όπως εξηγούν, η συμφωνία προβλέπει και αναδιάρθρωση/αναμόρφωση για το χρέος, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, ενώ σημειώνουν ότι οι Γερμανοί φαίνεται να κατανοούν την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους χωρίς, όμως, να αποδέχονται ένα «κλασικό» κούρεμα.

Οι κυβερνητικές πηγές επικαλούνται δήλωση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, που είπε ότι «ένα κλασικό κούρεμα είναι εκτός συζήτησης για εμένα και αυτό δεν έχει αλλάξει», καθώς και δήλωση του κ. Σόιμπλε που τόνισε ότι «η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι εφικτή χωρίς ένα κούρεμα και πιστεύω ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο σε αυτό», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα «γιατί θα παραβίαζε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Το ΔΝΤ, βέβαια, το τελευταίο διάστημα πιέζει για “κούρεμα” χρέους, είτε δημοσιοποιώντας την προηγούμενη έκθεσή του, είτε, όπως σήμερα, με την επικαιροποιημένη έκθεσή του, που σαφώς έκανε λόγο για μη βιώσιμο χρέος, προτείνοντας στις ευρωπαϊκές χώρες να δώσουν στην Ελλάδα περίοδο χάριτος 30 ετών, σε όλα τα δάνεια που χορηγούν προς την Ελλάδα» συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Συνεχίζοντας, τονίζουν ότι η συμφωνία προβλέπει και τη δημιουργία ενός ταμείου στο οποίο, με ορίζοντα 30ετίας, θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ που θα λειτουργεί και ως εγγύηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άρα των προστασία. Όπως διευκρινίζουν, από τα 50 δισ. ευρώ το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών (εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10-25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες), ενώ το υπόλοιπο 50% θα πάει σε ανάπτυξη (12,5 δισ. ευρώ) και χρέος (12,5 δισ. ευρώ).

Το νέο ταμείο, σύμφωνα με τις πηγές του Μαξίμου, έρχεται να διασφαλίσει τις καταθέσεις (να μην χρειαστεί, δηλαδή, «κούρεμα» καταθέσεων – bail in), ενώ η ενεργοποίηση από την Βουλή της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας (BRRD) γίνεται για να διασφαλιστεί, για πρώτη φορά με νόμο, η εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στα έσοδα του νέου ταμείου, θα προέρχονται από τον ESM (θα διαθέσει άμεσα 10 δισ. ευρώ), ενώ θα ενταχθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών (ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και εξωτερικό). Ακόμα στο νέο ταμείο θα ενταχθούν τα περιουσιακά στοιχεία που σήμερα ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Επιπλέον, διευκρινίζουν ότι έδρα του ταμείου θα είναι η Αθήνα και όχι το Λουξεμβούργο, για το οποίο επέμεναν οι δανειστές, ενώ εξηγούν ότι θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, με την Κομισιόν να εποπτεύει.

«Να σημειωθεί ότι η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο ταμείο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πουληθούν, σε αντίθεση με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που ήταν όλα προς πώληση. Κάποια, πράγματι, μπορεί να πουληθούν, για ορισμένα να υπάρξουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις και άλλα να δημιουργούν εισόδημα που θα εισρέει στο Ταμείο» καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

Προηγούμενο Άρθρο

Σόιμπλε: Θα έχουμε προβλήματα αν δεν κλείσει συμφωνία ως τη Δευτέρα

Επόμενο Άρθρο

Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος Εδεσσας (ΦΩΤΟ)

ΣχετικάΆρθρα

ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ

Γιορτή σήμερα 24 Απριλίου, εορτολόγιο: Οσία Ελισάβετ η Θαυματουργή

24/04/2025 | 00:05
HOT NEWS

Alex Rasov

23/04/2025 | 23:45
Featured

Έρχονται βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και πτώση θερμοκρασίας

23/04/2025 | 22:30
HOT NEWS

Πώς ο Μητσοτάκης θα παίξει… σαρωτικά το ισχυρό «χαρτί» της οικονομίας με το βλέμμα στις εκλογές του 2027

23/04/2025 | 22:13
HOT NEWS

Το colpo grosso κατά της αντι-μητσοτακικής συμμαχίας – Το οικονομικό success story γίνεται… θηλιά για την Αντιπολίτευση

23/04/2025 | 22:01
HOT NEWS

Πώς και γιατί ο Μητσοτάκης και η «Ομάδα Αλήθειας»… στριμώχνουν άσχημα την Αντιπολίτευση

23/04/2025 | 21:13
ΔΙΕΘΝΗ

Η «τελική προσφορά» του Τραμπ για ειρήνη απαιτεί από την Ουκρανία να αποδεχθεί τη ρωσική κατοχή

23/04/2025 | 21:00
epa11993419 US President Donald J. Trump speaks during the White House Iftar Dinner at the White House in Washington, DC, USA, 27 March 2025.  EPA/Chris Kleponis / POOL
Featured

Wall Street Journal: Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τους δασμούς στην Κίνα

23/04/2025 | 20:13
Load More
Επόμενο Άρθρο

Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος Εδεσσας (ΦΩΤΟ)


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Τελική πρόταση Τραμπ για Ουκρανία: «Αναγνωρίστε την Κριμαία, παγώστε τη γραμμή μετώπου» – Χάρτης και παρασκηνιακές πιέσεις

    337 shares
    Share 135 Tweet 84
  • Μπαράζ σεισμών στην Τουρκία – Μετά τα 6,2 και 5 Ρίχτερ

    308 shares
    Share 123 Tweet 77
  • Αττική Οδός: Νεκρός ο 21χρονος μοτοσικλετιστής στο τροχαίο με το αυτοκίνητο – Η μηχανή του πήρε φωτιά

    293 shares
    Share 117 Tweet 73
  • ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ: «Δεν είναι για όλους – αλλά όσοι είναι μέσα θα πάρουν έως 18.000€»: Τα αναδρομικά 2025 με λίστα και οδηγό επιβίωσης

    214 shares
    Share 86 Tweet 54
  • Πόρτες ανοιχτές στο Δημόσιο: Οι 20.000+ θέσεις ΑΣΕΠ που τρέχουν ή έρχονται – Ο πλήρης οδηγός για αιτήσεις

    170 shares
    Share 68 Tweet 43
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ – Έρχονται ενισχύσεις και αποζημιώσεις: Όλες οι πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ – ΕΛΓΑ μέχρι Ιούνιο και οι ευκαιρίες στη Μεταποίηση με έως 75%

    142 shares
    Share 57 Tweet 36
  • Αβάσταχτος πόνος: Δεύτερη τραγωδία για την οικογένεια του 27χρονου Θοδωρή στη Ηλεία

    397 shares
    Share 159 Tweet 99
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch