Η νέα συμφωνία Ελλάδας – δανειστών για ένα τρίτο δανειακό πακέτο και η αλλαγή πολιτικής του Αλέξη Τσίπρα είναι τα κύρια θέματα της σημερινής επισκόπησης τύπου, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Το δημοσίευμα συνεχίζει, αναφέροντας:
Η Süddeutsche Zeitung αναφέρει για την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα: «Ο Τσίπρας κατακτά τώρα το κέντρο. Το πρώτο βήμα του ήταν να διώξει από την κυβέρνηση τους αντιπάλους της νέας του πολιτικής. Στη συνέχεια δούλεψε σκληρά για να πετύχει μια συμφωνία με τους δανειστές. Φέρνει πιο σκληρά μέτρα αλλά και μεγαλύτερη δικαιοσύνη. Οι πλούσιοι εφοπλιστές καλούνται να πληρώσουν. Και, ο πρωθυπουργός κρατάει την Ελλάδα στο ευρώ. Όποιος νοσταλγεί τη δραχμή – και στο ΣΥΡΙΖΑ είναι μερικοί – σκέφτεται μόνο το παρελθόν. Παρά την απογοήτευση για την αποτυχημένη πολιτική διάσωσης των περασμένων χρόνων, μια καθαρή πλειοψηφία θέλει να παραμείνει στο ευρώ. Ο Τσίπρας κατέκτησε την εξουσία σαν λαϊκιστής. Σαν ρεαλιστής προσπαθεί τώρα να την διατηρήσει».
«Μεταρρυθμιστής παρά τη θέλησή του» είναι ο τίτλος του άρθρου στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, το οποίο επίσης αναφέρεται στην πολιτική του Αλέξη Τσίπρα: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε φανταστεί έτσι το ρόλο του σαν πρωθυπουργός. Από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις απέμειναν πολύ λίγες, με τις οποίες η ριζοσπαστική αριστερά κέρδισε του Έλληνες. Τώρα θα πρέπει ο Τσίπρας να πείσει τους συμπατριώτες του για ένα πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο είναι πιο σκληρό από όλες τις προηγούμενες εκδοχές του και αντίθετο με την ιδεολογία του κόμματός του. Μισό χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται στη διάσπαση».
Μετά το τρίτο θα ακολουθήσει και τέταρτο πακέτο…
Η Frankfurter Rundschau σχολιάζει τη νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και γράφει: «Θα βρεθεί ένας συμβιβασμός και ένα κούρεμα χρέους θα πουληθεί σαν αναδιάρθρωση. Το συνολικό χρέος όμως θα αυξάνεται και μετά το τρίτο πακέτο θα χρειαστεί και ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας αλλά και η επιλογή ενός Grexit δεν έχει πάψει να υπάρχει. Μια πρόσκληση για επενδυτές θα φάνταζε διαφορετικά. Χωρίς μαζικές επενδύσεις η πραγματική οικονομία της Ελλάδας δεν θα αναπτυχθεί. Η διαμάχη για το μέλλον της Ελλάδας κρύβει την αποτυχία της πολιτικής ελίτ της Ευρώπης».
«Η ελληνική πληγή» είναι ο τίτλος του σχολίου της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία σημειώνει για τις μεταρρυθμίσεις: «Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, μολονότι θα εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο κάτω από την πίεση των πιστωτών, δεν σημαίνει ότι ξεπεράστηκε η τόσο επιβλαβής πολιτική κουλτούρα. Ακόμα και μετά από μια διάσπαση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρέμενε ένα κόμμα, το οποίο σε περίπτωση αμφιβολιών θα τασσόταν υπέρ των συμφερόντων του δημόσιου τομέα. Οι άλλες χώρες της ΕΕ μπορούν μόνο να ελπίζουν ότι η εμπειρία των προηγούμενων εβδομάδων, όταν απειλούνταν το οικονομικό τέλος της χώρας, θα οδηγήσει ένα ευρύ τμήμα του πληθυσμού να ξανασκεφθεί».