Αναγκαία χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης την πολιτική αλλαγή στη χώρα, μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματος. Όπως είπε, δεν είναι μόνο η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης που κάνει επιτακτική την ανάγκη πολιτικής αλλαγής, αλλά είναι και οι διεθνείς ανακατατάξεις.
Κατά τον κ. Μητσοτάκη, μόνο μια νέα, σοβαρή και αξιόπιστή κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ανακατατάξεις αυτές προς όφελος της Ελλάδας.
Ακόμη, ανέφερε ότι η πολιτική αλλαγή είναι αίτημα πλειοψηφικό της κοινωνίας, η οποία δεν αντέχει άλλο μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Κάλεσμα συστράτευσης κατά του τυχοδιωκτισμού της κυβέρνησης
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απηύθυνε και κάλεσμα συστράτευσης όλων των πολιτικών δυνάμεων που στέκονται «απέναντι στον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης» και απέναντι «στον εθνικά επικίνδυνο λαϊκισμό».
Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι είναι ώρα «να αφήσουμε στην άκρη όλα όσα μας χωρίζουν και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να σταθεί στα πόδια της η χώρα».
«Έχουμε όλοι μας ευθύνες απέναντι στην πατρίδα και απέναντι στην ιστορία», συνέχισε και επεσήμανε πως κανείς, ούτε οι πολίτες ούτε η ιστορία,δεν πρόκειται να συγχωρήσουν την άρνηση και την ουδετερότητα.
Ακόμη, τόνισε ότι χρειάζεται ένα νέο πατριωτικό κίνημα, βασισμένο στις δυνάμεις της αλήθειας και «μια πλατιά κοινωνική και πολιτική πανστρατιά που θα υπερβεί παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές που θα φέρει υπερηφάνεια».
«Χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική στις τεκτονικές γεωπολιτικές εξελίξεις»
Μετά από εκτενή του αναφορά στις διεθνείς εξελίξεις, τόσο στη γειτονιά της χώρας όσο και παγκοσμίως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «αντιμετωπίζει τις τεκτονικές γεωπολιτικές εξελίξεις χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική».
«Δεν είμαστε μέρος καμίας λύσης, αλλά ένα διαρκές πρόβλημα. Η διεθνής κοινότητα μας αντιμετωπίζει με αισθήματα συμπόνοιας και οίκτου. Η κατανόηση των ξένων δεν είναι αρκετή για να εξασφαλίσει από μόνη της την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», πρόσθεσε.
Ειδικά για την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι απρόβλεπτη. Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις συνεχείς τοποθετήσεις Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης, λέγοντας ότι προκαλούν προβληματισμό και προσθέτουν μία ακόμη εστία ανησυχίας στην ήδη ταραγμένη περιοχή.
Ακόμη, μίλησε για κρεσέντο εθνικισμού από την Αλβανία, η οποία βάζει στο τραπέζι όλα τα διμερή θέματα.
Αναφορικά με το Κυπριακό εξέφρασε προβληματισμό για τα βήματα υπαναχώρησης των Τουρκοκυπρίων στις πρόσφατες συνομιλίες της Ελβετίας.
«Η διευθέτηση του χρέους δεν αρκεί για την έξοδο από την κρίση»
Εν όψει της μίνι συνόδου της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ στο Βερολίνο την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρατήρησε ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε, καθώς κάποιοι θέλουν να αποφασίσουν για μας χωρίς εμάς.
Εξάλλου, χρέωσε στην κυβέρνηση ότι «πεισματικά και εμμονικά οχυρώνεται πίσω από την ιστορία του χρέους», ένα χρέος -πρόσθεσε- που η ίδια διόγκωσε.
Στο σημείο αυτό παρατήρησε πως «κανείς δεν αντιλέγει ότι η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία συνθήκη για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση», ωστόσο, συμπλήρωσε, το θέμα «έχει αναχθεί σε ένα προπέτασμα καπνού για να κρυφτεί η ανικανότητα της κυβέρνησης».
Κατά τον κ. Μητσοτάκη, η διευθέτηση του χρέους χρειάζεται, αλλά δεν είναι από μόνη της ικανή συνθήκη για την έξοδο από την κρίση. Μαζί με αυτήν, συνέχισε, χρειάζονται πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Η πρόταση της Ν.Δ. στους δανειστές, όπως εξήγησε, είναι «παρτε μεταρρυθμίσεις και δώστε μας μεγαλύτερα περιθώρια δημοσιονομικής προσαρμογής και μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα». «Αυτά», είπε, «δεν μπορεί να τα πετύχει η σημερνική κυβέρνηση και για αυτό είναι επιβεβλημένη η πολιτική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν».
«Η 5η Δεκεμβρίου θα παρέλθει και δεν θα υπάρχει οριστική συμφωνία»
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, έκανε λόγο για καθυστερήσεις και εκτίμησε ότι «η 5η Δεκεμβρίου (ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup) θα έρθει και θα παρέλθει και δεν θα υπάρχει οριστική συμφωνία».
«Η τρέχουσα αξιολόγηση φαίνεται να σκοντάφτει στα εργασιακά. Η κυβέρνηση αντί να θέτει ως στόχο τη μείωση της ανεργίας αναλώνει πολιτικό κεφάλαιο οδηγούμενη από τις πολιτικές της ιδεοληψίες» είπε για να προσθέσει: «Καλό θα ήταν η κυβέρνηση να μη ρισκάρει μία νέα αποτυχία για χάρη υμέτερων συνδικαλιστών και κομματαρχών».
Σημείωσε ακόμη ότι και άλλα ζητήματα στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης θα έπρεπε να είχαν συμφωνηθεί εδώ και καιρό.
[irp posts=”79632″ name=”Μητσοτάκης: Στην κυβέρνησή μου θα υπάρχουν οι πιο άξιοι – Τι είπε για την εκλογή Τράμπ”]
«Μη ρεαλιστική» η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% το 2017
Προειδοποίησε στη συνέχεια ότι ο προϋπολογισμός «κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα από τέσσερις ωρολογιακές βόμβες» που υπάρχουν στα θεμέλιά του και αυτές είναι, όπως είπε: οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών, τα «κόκκινα» δάνει, η «μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία και η ρευστότητα των φορέων του δημοσίου που «επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα».
Χαρακτήρισε παράλληλα μη ρεαλιστική την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,7% το 2017, καθώς, όπως εκτίμησε «το εισόδημα των πολιτών θα συρρικνωθεί περισσότερο».
«Διέλυσαν την οικονομία»
Κλιμακώνοντας την κριτική του στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι αφού «έριξαν την προηγούμενη κυβέρνηση, έσυραν τη χώρα σε μια αχρείαστη περιπέτεια, συκοφάντησαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, διέλυσαν την πραγματική οικονομία, σήμερα προσπαθούν να φτάσουν εκεί που ήμασταν πριν από δύο χρόνια».
Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος στοιχεία του προϋπολογισμού «ο πλούτος που χάθηκε σε απώλεια εγχώριου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος από την αναίτια παράταση της ύφεσης ανέρχεται σε 26 δισ. ευρώ».
«Στην αγορά εργασίας μειώνονται οι θέσεις πλήρους απασχόλησης προς όφελος της μερικής απασχόλησης. Η ανταγωνιστικότητα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών αυξήθηκαν. Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 37 δισ. ευρώ τις μέρες του ΣΥΡΙΖΑ», είπε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι αδυνατεί να δώσει λύσεις και να οδηγήσει την χώρα στην ανάπτυξη.
«Προάγγελος πολιτικής αλλαγής οι μικρές στρατηγικές νίκες της Ν.Δ.»
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια σε «μία σειρά από μικρές στρατηγικές νίκες» του κόμματος που κατά την άποψή του «αποτελούν προάγγελο της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που θα έρθει στις επόμενες εκλογές».
«Αποτρέψαμε την αλλαγή του εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές που θα βύθιζε τη χώρα σε ακυβερνησία… Σταθήκαμε απέναντι στην προσπάθεια των κ. Τσίπρα και Παππά να ελέγξουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και αγωνιστήκαμε για τη διασφάλιση της ραδιοτηλεοπτικής τάξης.. Όπου στήνονται κάλπες σε πανεπιστήμια, ενώσεις και παντού οι προσκείμενες στη Ν.Δ. δυνάμεις κερδίζουν τις μάχες», ανέφερε συγκεκριμένα.
«Δεν θα τάξουμε τα πάντα στους πάντες»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. «ξόρκισε» τον λαϊκισμό, υποστηρίζοντας δίνει συστηματικά λάθος απαντήσεις, με πάτημα πάνω σε υπαρκτά προβλήματα.
«Το να υιοθετείς δημαγωγικές λαϊκίστικες υπεραπλουστεύσεις επενδύοντας στην απελπισία των απογοητευμένων πολιτών είναι λάθος ασυγχώρητο. Και αυτό το λάθος δεν πρόκειται να το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά και δεσμεύθηκε πως η ΝΔ δεν θα αγνοήσει κανέναν, αλλά ούτε θα τάξει τα πάντα στους πάντες.
«Δεν θα στρογγυλέψουμε τον πολιτικό μας λόγο για να γίνουμε αρεστοί, θα ακούσουμε την τραυματισμένη κοινωνία και θα χτίσουμε βήμα βήμα σχέση εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.
«Στενό ατομικό μαρκάρισμα κάθε μέλους της κυβέρνησης»
Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Ν.Δ., ζήτησε να μην εφησυχάσουν, καθώς υπάρχει μπροστά «πολλή και σκληρή δουλειά» και τους κάλεσε να ακούσουν και να συνομιλήσουν με τους πολίτες, καθώς το κόμμα προετοιμάζεται να κυβερνήσει.
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία έκφραση αλαζονείας, τη στιγμή που «ο λαός υποφέρει και αγωνιά για το αύριο» και ζήτησε επίσης να δυναμώσουν τον θετικό τους λόγο και να δείξουν ότι η Ν.Δ. αλλάζει.
Αναφορικά με τη «σκιώδη κυβέρνηση» του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «το σχήμα των τομεαρχών δεν μας δεσμεύει ούτε ως προς την οργάνωση της κυβέρνησης, ούτε ως προς τα πρόσωπα που θα τη στελεχώσουν».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν θα έχουμε εμείς 47 υπουργούς και υφυπουργούς».
«Θέλω να ασκήσετε μια σοβαρή υπεύθυνη αντιπολίτευση και να συμβάλετε στη διαμόρφωση του κυβερνητικού μας προγράμματος», συνέχισε και κατέληξε ζητώντας στενό ατομικό μαρκάρισμα κάθε μέλους της κυβέρνησης.