Ως “μοναχικό και πεισματάρη Οδυσσέα” βλέπει τον Ελληνα Πρωθυπουργό κ Αλεξη Τσίπρα η τουρκική αγλόγλωσση Τoday’s Zaman σε άρθρο του (Ελληνα) δημοσιογράφου Θωμά Σιδέρη σε άρθρο με τίτλο «The Odyssey of the Greek negotiations: from GREXIT to a new memorandum».
Ο κ. Τσίπρα, συνεχίζει, ξεκίνησε ένα “ταξίδι διαπραγματεύσεων” αντιπαλεύοντας σύγχρονα μυθικά δημιουργήματα, όπως το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης ξόδεψε χρόνο για να διευκρινίσει ότι το όνομά του γράφεται με ένα «ν», ενώ γενικώς καταναλώνει περισσότερο χρόνο μιλώντας και λιγότερο κάνοντας έργο. Τραβάει selfies με τους fans του και παραχωρεί συνεντεύξεις, την ίδια στιγμή, που οι καταιγίδες ακολουθούν η μία την άλλη για την κυβέρνηση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ αρνούνται να προσφέρουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, παρά μόνο αν ξεκινήσουν άμεσα μεταρρυθμίσεις. Οι ευρωπαίοι εταίροι ζητούν συγκεκριμένες αλλαγές όσον αφορά τη δημόσια διοίκηση, τη φορολογία και τη φοροδιαφυγή, αδιαφορώντας για τις γενικεύσεις του Υπ.Οικονομικών και τη «δημιουργική ασάφεια» των προτάσεών του. Και ενώ ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την επιστροφή 3.000 δημοσίων υπαλλήλων, ουδείς γνωρίζει, αν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πληρώσει τις συντάξεις ή μισθούς του δημοσίων τομέα σε 15 ημέρες ή και τον επόμενο μήνα.
Επίσης, τα μέλη της κυβέρνησης μιλούν για την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ και φλερτάρουν ανοιχτά με την ιδέα ενός Grexit, συντονισμένα με τις προσδοκίες των πιο ακραίων συνιστωσών του κόμματος. Βέβαια, η ιδέα του Grexit ικανοποιεί, σε μεγάλο βαθμό, την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, αν όχι και τις ίδιες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ακούν διαρκώς για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, αλλά δεν τις βλέπουν.
Στην περίπτωση της Ελλάδας έχει χαθεί πολύς πολύτιμος χρόνος. Η κυβέρνηση θα πρέπει, να υποβάλλει σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.
Σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα θα παραπαίει μεταξύ μνημονίου και GREXIT με αβέβαια αποτελέσματα.