Γράφει ο Βάιος Κρόκος
Κορυφώνονται οι διεργασίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να επιτευχθεί συμφωνία, να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και να μην διακυβεύεται η θέση της Ελλάδας στην ζώνη της Σένγκεν.
Είναι γεγονός πως οι πιέσεις τις τελευταίες μέρες είναι ιδιαίτερα έντονες και αναμένεται να κορυφωθούν. Συνεχίζονται όμως οι εργασίες σήμερα του Συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, με σκληρές διαπραγματεύσεις αλλά και μπαράζ αντεγκλήσεων ώστε να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα.
Ευρωπαϊκοι αξιωματούχοι αναφέρουν από την άλλη πλευρα πως η έντονη αντιπαράθεση και η κρισιμότητα του θέματος (πιθανή αναστολή όρων της Σένγκεν) απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και όχι de facto αποφάσεις. Ως εκ τούτου οριστικές αποφάσεις πιθανόν να προκύψουν στην Σύνοδο Κορυφής στις 17 Δεκεμβρίου.
Θετικό σημάδι σύγκλισης όμως αποτελεί το γεγονός ότι η Ελλάδα προχώρησε σε τρεις βασικές δράσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, κάτι που ικανοποίησε την Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να λάβει υλική βοήθεια για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που εισρέουν στη χώρα. Αρμόδιο για την εν λόγω δράση είναι το Κέντρο Συντονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ERCC) και άμεσα αναμένεται να σταλούν είδη υγιεινής και έκτακτης ανάγκης πρώτων βοηθειών, κρεβάτια, σκηνές και γεννήτριες.
Παράλληλα, υπήρξε συμφωνία με την Frontex στη βάση ενός σχεδίου στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Όπως αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση, από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν επιπλέον συναριοφύλακες και ο ευρωπαϊκός οργανισμός θα βοηθά στην καταγραφή των μεταναστών
Τέλος, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την ανάπτυξη της Ομάδας άμεσης Επέμβασης της Frontex (RABIT) στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Καταλήγοντας στη σχετική ανακοίνωση, η Ε.Ε σημειώνει πως οι ομάδες της Επιτροπής εργάχονται στενά με τις ελληνικές αρχές εδώ και μήνες.