Με πολλά στελέχη να του λένε προχώρα σε έκτακτο συνέδριο και σήκω φύγε, ακόμη περισσότερα να τον αμφισβητούν ευθέως, όπως διαφάνηκε στη μαραθώνια Κοινοβουλευτική Ομάδα το κόμμα δεν μπορεί να προχωρήσει.
Το πιο ανησυχητικό όμως είναι πώς εντός της ΝΔ έχει ξεσπάσει ένας «εμφύλιος» μεταξύ στελεχών και αυτό με ευθύνη της σημερινής ηγεσίας.
Πέραν της Ντόρας Μπακογιάννη που είπε στον Αντώνη Σαμαρά ξεκάθαρα ότι πρέπει μόνος του να ανοίξει την πόρτα του κόμματος και να φύγει όπως έκαναν όλοι οι αρχηγοί της ΝΔ μετά από ήττα, στελέχη όπως ο Νίκος Δένδιας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Γιώργος Βλάχος και ο Μάριος Σαλμάς του άσκησαν δριμεία κριτική και αυτοί με τον τρόπο τους, σαφώς, του είπαν πώς πρέπει να ανοίξει τις διαδικασίες της διαδοχής.
Εκείνο δε που έπρεπε να προβληματίσει τον κ. Σαμαρά, κάτι που όπως φάνηκε δεν συνέβη, ήταν η στάση του πρώην προέδρου Κώστα Καραμανλή, όπως και του πρώην προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μειμαράκη, που μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του έφυγαν από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. εμφανώς προβληματισμένοι. Δεν ξέρουμε και αποφασισμένοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
Το ότι ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Ευάγγελος Αντώναρος συνέχιζε να ανεβάζει στο twitter σχόλια κατά του αρχηγού της ΝΔ είναι ενδεικτικό της στάσης του Κ. Καραμανλή. Ακόμη όμως πιο δυσάρεστο, όπως λένε πηγές από το κόμμα, ήταν οι το κλίμα «εμφυλίου» στην Κ.Ο.
«Σαμαρικοί» είχαν έντονη κόντρα με τους «Μητσοτακικούς» και τους «Καραμανλικούς». Ως ενδεικτικά περιστατικά ανέφεραν το φραστικό επεισόδιο μεταξύ της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου και του Γιώργου Βλάχου.
Όλα άρχισαν όταν ο κ. Βλάχος άσκησε έντονη κριτική στην πλευρά Σαμαρά. «Με τόση κριτική αναρωτιέται κανείς γιατί είστε ακόμα μαζί μας. Πέστε και έναν καλό λόγο» παρενέβη με ειρωνικό ύφος η κυρία Ασημακοπούλου. «Μας βρήκατε εδώ», απάντησε ο Γιώργος Βλάχος. «Ναι αλλά τώρα είμαι και εγώ εδώ», ανταπέδωσε η Άννα Ασημακοπούλου.
Λίγη ώρα αργότερα υπήρξε φραστική αντιπαράθεση ανάμεσα στο Κώστα Τζαβάρα και τη Μαρία Σπυράκη. Την ώρα που ο βουλευτής Ηλείας βρισκόταν στο βήμα είπε «δεν πρέπει να είμαστε αρεστοί αλλά χρήσιμοι». Εκείνη τη στιγμή τον διέκοψε η Μαρία Σπυράκη σημειώνοντας ότι «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος με τιμά με τη φιλία του μου είχε πει ότι σημασία δεν έχει τι λέει αλλά ποιος το λέει». Άμεση ήταν η απάντηση του Κώστα Τζαβάρα ο οποίος της είπε «α, εσύ είσαι δεν ασχολούμαι…».
Αυτό το σκηνικό δείχνει εικόνα διάλυσης στη ΝΔ που καλλιεργείται με πρωτοβουλία του Αντώνη Σαμαρά ή εξαιτίας της στάσης του. Άλλωστε ο ίδιος άρχισε τις αντιπαραθέσεις στην Κ.Ο. που έγινε χθες, με χαρακτηριστικότερη την κόντρα με τον Νίκο Δένδια.
Ο κ. Δένδιας ήταν από τους σφοδρούς επικριτές της ηγεσίας της ΝΔ, οπότε ο Αντώνης Σαμαράς παίρνοντας το λόγο είπε: «Δεν υπήρξε απόσταση μεταξύ εμού και των υπουργών καθώς και των βουλευτών, είτε με το κινητό, είτε με το τριψήφιο, είτε με δια ζώσης. Από τις 8 το πρωί ως τις 8 το επόμενο πρωί είχαμε συνεχείς συσκέψεις. Θυμάμαι τον Νίκο Δένδια που μου είχε πει: “Να ξεκουραστείς κύριε Προέδρε!”. Τώρα κατάλαβα τι εννοούσε!…», σημείωσε με νόημα ο κ. Σαμαράς.
Αυτά που συνέβησαν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μάλλον ήταν ο πρώτος γύρος της αντιπαράθεσης. Ο δεύτερος θα ακολουθήσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος την Κυριακή, όπου αναμένεται να παραστεί, σύμφωνα με πληροφορίες και ο Επίτροπος και αντιπρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Παρά ταύτα ο κ. Σαμαράς πιστεύει πώς δεν υπάρχει λόγος να παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ.
Αφού δήλωσε πώς δεν είναι παντρεμένος με τη θέση του προέδρου (έτσι δήλωσε) ξεκαθάρισε ότι δεν είναι πρόκειται να παραιτηθεί και προκάλεσε όποιον θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας τους να ζητήσει την ενεργοποίηση των καταστατικών διαδικασιών του κόμματος για την αλλαγή ηγεσίας.
Αντί εκτάκτου συνεδρίου, το οποίο απέρριψε με τον ισχυρισμό ότι θα οδηγούσε σε εσωστρέφεια τη Νέα Δημοκρατία (εδώ πολλοί γέλασαν), ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε σκέψη για διοργάνωση Εθνικής Συνδιάσκεψης, κάτι που από την άλλη απορρίπτουν ως προσχηματική κίνηση οι εσωκομματικοί αμφισβητίες με το επιχείρημα ότι με αυτή την διαδικασία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί κανένα από τα προβλήματα που ταλανίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού το συγκεκριμένο σώμα δεν μπορεί να λάβει καμία απολύτως απόφαση.
«Η Εθνική Συνδιάσκεψη θα είναι μια πρώτη θετική εξέλιξη σε σχέση με τη σχέση της ΝΔ με τους πολίτες. Η σκακιέρα που κινούμαστε είναι πρωτόγνωρη. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με έκτακτο συνέδριο, αλλά δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνω», επέμεινε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Σας το είπα έντιμα από την αρχή της συνεδρίασης: όποιος θέλει ας το πει. Δέχομαι πολλές από τις θέσεις που εκφράστηκαν, όπως την αντιπολίτευση αυτοπεποίθησης-δεν θα μας έχουν για τίποτα δεδομένους. Θέλω όμως να έχετε κριτήριο την Ελλάδα, αποκλειστικό κριτήριο για τη στάση μας αυτό, τώρα που ζούμε τη μνημονιακή μετάλλαξη του μισού ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στα περί «αριστερής παρένθεσης», κάτι βέβαια που δεν ασπάζονται πολλά στελέχη του κόμματος. «Οι αντίπαλοι της ΝΔ κάνουν ό,τι μπορούν για να διαλυθούν οι ίδιοι και για να διαλύσουν τη χώρα, αφού διαλύσουν εμάς» είπε και παρότι απέρριψε τις «θεωρίες συνωμοσίες» που δήλωσε ότι διακινούνται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι «τους προκαλεί φόβο μια ενωμένη και μάχιμη ΝΔ» και το «δείχνουν κάθε μέρα με το παραλήρημα εναντίον μας».
Τώρα που είδε ο κ. Σαμαράς μετά το χθεσινό κλίμα στην Κ.Ο. του κόμματος, με πολλά στελέχη να τους την πέφτουν, που είναι ενωμένη η ΝΔ αυτό είναι ένα ζητούμενο. Ίσως, εκεί που έβλεπε πώς η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Κοινώς βρίσκεται στο δικό του κόσμο…