Προσπάθεια της Αθήνας να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Τρίπολη – Επαναλειτουργεί η ελληνική πρεσβεία στη βορειοαφρικανική χώρα – Η δύσκολη αποστολή του πρέσβη κ. Ιωάννη Σταματέκου.
Επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη για πρώτη φορά μάλιστα, πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πρόσκληση απευθύνθηκε από τον Λίβυο ομόλογό του κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία.
Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους πρώτους ηγέτες κράτους-μέλους της Ε.Ε. που επισκέπτονται τη Λιβύη με διαφορά λίγων ωρών από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισφραγίσει με την παρουσία του την επαναλειτουργία της ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη, την επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδος-Λιβύης, καθώς και να μεταφέρει μήνυμα στήριξης της Ελλάδας στη νέα αρχή που επιχειρείται στη Λιβύη και στην κυβέρνησή της, αναφέρει το newsbomb.gr
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει την ετοιμότητα της χώρας να σταθεί αρωγός και παραστάτης στο πλαίσιο της ΕΕ και των ΗΕ, στο δύσκολο έργο να οδηγηθεί η χώρα σε αξιόπιστες, συμπεριληπτικές εκλογές και, στην πολιτική ομαλότητα και ανασυγκρότησή της.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, η επαναλειτουργία της Πρεσβείας μας στην Τρίπολη, πρωτίστως, αλλά και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών όλους τους τομείς.
Αιχμή μιας τέτοιας συνεργασίας εκ των πραγμάτων μπορεί να αποτελέσει ο τομέας των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και συναλλαγών σε τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι μεταφορές, η υγεία και η ασφάλεια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Λιβύη όχι μόνο ως ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά ως ο ηγέτης ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. και των θέσεων της Ε.Ε. για την επόμενη μέρα στη Λιβύη.
Στη νέα αρχή που θα σηματοδοτήσει η επίσκεψη για τις διμερείς σχέσεις, ο διάλογος και η συνεργασία πρέπει να οικοδομηθούν, με καλή πίστη και στη βάση των αρχών της διεθνούς νομιμότητας.
Στη νέα σελίδα που γράφει η Λιβύη είναι σημαντικό να απαλλαγεί από τα απομεινάρια του παρελθόντος που την κρατούν πίσω, όπως είναι η παρουσία ξένων δυνάμεων, μαχητών και μισθοφόρων στο έδαφός της αλλά και συμφωνίες εκτός διεθνούς νομιμότητας.