Η ενασχόληση με τη διακυβέρνηση δεν έχει… αλλάξει καθόλου τον ΣΥΡΙΖΑ: Η ροπή της αριστεράς στην ατέρμονη «ζύμωση», η έφεση στις καντρίλιες παντός είδους, η αριστοτεχνία στο παρασκήνιο και η φιλήδονη ενασχόληση με τις κουίντες, οι αντιπαραθέσεις με φαρμακερά υπονοούμενα και η λεκτική σύγκρουση είχαν τα φόρτε τους στην δωδεκάωρη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής στο κομψό cine Κεραμεικός – σταθερή επιλογή προς επιβεβαίωση της αισθητικής που λέει ότι θέλει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνεδρίαση θα μπορούσε να τελειώσει σε ένα τρίωρο το πολύ, αλλά διήρκησε τελικά 12 ώρες για να επιβεβαιώσει απλά ότι ο ρόλος τέτοιων οργάνων δεν είναι πάντα για τη λήψη αποφάσεων, αλλά συχνά λειτουργούν ως ντιβάνια ομαδικής ψυχοθεραπείας και εκτόνωσης.
Κανονικά θα έπρεπε όλοι να βιαστούν να τελειώσουν για να γυρίσουν στα υπουργικά και κυβερνητικά τους καθήκοντα – υπενθυμίζεται, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι το θυμούνται όλα τα στελέχη του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας από τις 25 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.
Οι παρασκηνιακές διεργασίες των προηγούμενων της συνεδρίασης εικοσιτετραώρων, είχαν οδηγήσει σε μία, έστω και πρόσκαιρα στέρεη και αποτελεσματική, συμμαχία μεταξύ της ηγετικής ομάδας και της κίνησης των «53», που έδινε τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να μην αμφισβητηθεί στην παρούσα φάση από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, η οποία αντιδρά στην υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές. Ενδεικτικό του ότι όλα είχαν τελειώσει, ανεξάρτητα από τα όσα διημείφθησαν στο μεταξύ για πολιτικούς, εσωκομματικούς και επικοινωνιακούς λόγους – όπως το εσωκομματικό δημοψήφισμα -, ότι στην τελική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα, δεν έγινε καν καταμέτρηση. Η απόφαση για έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο πάρθηκε με σαφήνεια μεν, αλλά απρόθυμα δε, καθότι τα σοβαρά στον ΣΥΡΙΖΑ θα συμβούν στο ενδιάμεσο διάστημα – αφήστε που πολλοί λένε ότι δεν θα γίνει καν αυτό το συνέδριο λόγω διάσπασης. Απλά μία ισχυρή πλειοψηφία δεν θέλει να προκαλέσει τώρα πρόβλημα ούτε στον Τσίπρα, ούτε στην ένταξη της χώρας στο νέο πρόγραμμα, αλλά ούτε και να προκαλέσει διεργασίες που θα επιταχύνουν τη διάσπαση.
Με το… κεντρικό διακύβευμα της συνεδρίασης να είναι λυμένο πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία, σχεδόν όλοι επιδόθηκαν σε μία ανελέητη για την αξία του χρόνου, αλλά χρήσιμη για την τέχνη του χιούμορ, πολιτική, ιδεολογική, και ενίοτε προσωπική αντιπαράθεση.
Ώρα… ΠΑΣΟΚ εις το τετράγωνο
Η συνεδρίαση δεν θα μπορούσε να αρχίσει παρά με μεγάλη καθυστέρηση, ως συνήθως. Αυτή τη φορά όμως έσπασε όλα τα κοντέρ: Η έναρξη άργησε δύο ολόκληρες ώρες, κάνοντας τους πάντες να σκεφτούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον ξεπέρασε και την πασίγνωστη αργοπορία που σημειωνόταν στο ΠΑΣΟΚ, όταν το Κίνημα ήταν στα ντουζένια του – προφανώς και τώρα συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ, αλλά κανείς δεν ασχολείται.
«Γίναμε και σε αυτό… ΠΑΣΟΚ και μάλιστα εις το τετράγωνο» σχολίασε κάποιος.
Καμπανάκι
Η μεγάλη ατραξιόν στην αίθουσα θα ήταν η εγκατάσταση κουδουνιού, που θα χτυπούσε όταν τέλειωνε ο χρόνος των ομιλητών. Κανείς δεν το σκέφτηκε και έτσι χάθηκε η ευκαιρία για… συναυλία. Διότι ήταν τόσες πολλές οι εκτροπές από το χρόνο των 5 λεπτών που είχε δοθεί σε κάθε ομιλητή, που το κουδούνι ή θα τα έπαιζε ή θα τρέλαινε τους πάντες από τα συνεχή χτυπήματα. Αριστερά και αίσθηση του χρόνου μάλλον είναι εντελώς ασύμβατες έννοιες.
Το κλου ήταν βέβαια όταν σηκώθηκε και μίλησε μέλος του προεδρείου, που μέχρι εκείνη την ώρα παρατηρούσε όσους παραβίαζαν το πεντάλεπτο. Η ίδια μίλησε περίπου δέκα λεπτά. Έκτοτε δεν ξανάκανε παρατήρηση σε κανένα.
Πολλοί θυμήθηκαν μία ιστορία σε ανάλογη κομματική συνεδρίαση. Κάποιος είχε μιλήσει ήδη δέκα λεπτά. Όταν ο προεδρεύων του επισήμανε το χρόνο, ο ομιλητής έδειξε το ρολόι του και ανερυθρίαστα του απάντησε ότι μετράει ο ίδιος το χρόνο και είχε μιλήσει μόλις 3 λεπτά! Συνέχισε για άλλα πέντε και κατέβηκε από το βήμα, στο οποίο ανέβηκε ο επόμενος. Στα 9 λεπτά δέχθηκε την παρατήρηση. «Βλέπω ότι έχω ακόμα χρόνο, ο προηγούμενος μου δάνεισε το ρολόι του» απάντησε αφοπλιστικά, αφήνοντας τον σχετικό μύθο να κυκλοφορεί ακόμα.
Ανοιχτή η συνεδρίαση
Για πρώτη φορά η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, πέραν της ομιλίας δηλαδή του Τσίπρα, ήταν ανοιχτή στους δημοσιογράφους. Το ζήτησε μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αυτό διευκόλυνε το έργο του τύπου, αλλά προκάλεσε τεράστια συγκέντρωση κόσμου στο χώρο. Αυτό δεν θα ήταν κακό, εάν δεν είχε επιτραπεί το κάπνισμα σχεδόν σε όλους τους χώρους, με αποτέλεσμα ορισμένα σημεία να θυμίζουν τεκέ! Μάλλον στην «πρώτη φορά αριστερά» έχουν μπερδέψει το… μπαρουτοκαπνισμένος (υποτίθεται και καλά στους… λαϊκούς αγώνες) με το… καπνισμένος σκέτο.
Το δημοψήφισμα
Από τα θέματα που συζητούνταν έντονα στους διαδρόμους της κεντρικής επιτροπής ήταν το δημοψήφισμα που πρότεινε ως εναλλακτική λύση για επίλυσης των εσωκομματικών διαφορών ο Α. Τσίπρας. Η αριστερή πτέρυγα έμεινε «παγωτό»: «Εδώ λέγαμε στον κόσμο να ψηφίσει ΟΧΙ στις 5 Ιουλίου και τώρα θα πούμε στους δικούς μας ψηφίστε ΝΑΙ;» σχολίαζαν στελέχη της. Ο Λαφαζάνης το είδε με χιούμορ: «Προφανώς θέλουν να κάνουμε δημοψηφίσματα μέχρι επιτέλους να βγει το ΝΑΙ. Όπως κάποτε στη Δανία!» έλεγε σε συνομιλητές του.
Τελικά το δημοψήφισμα ούτε που μπήκε σε ψηφοφορία, αλλά αρκούσε για να τρομάξει τους «53», που δεν ήθελαν με τίποτα τη διαδικασία αυτή και έτρεξαν να στηρίζουν τον Τσίπρα.
Η Ζωή και ο Παππάς
Ο πιο χοντρός καβγάς μάλλον ήταν εκείνος που έγινε ανάμεσα στην Ζωή Κωνσταντοπούλου και τους… Παππάδες – δηλαδή τον πατέρα Στέλιο και τον γιο Νίκο.
Θεώρησε δε ότι ο κ. Παππάς έδειξε να υιοθετεί και να ανακυκλώνει μια από τις επαίσχυντες, όπως είπε, συκοφαντίες που έχουν στραφεί στο πρόσωπο της και στο πρόσωπο της μητέρας της Λίνας Αλεξίου. Πρόσθεσε ότι η κυρία Αλεξίου βασανίστηκε στη δικτατορία, στάθηκε στον σύζυγό της, που βασανίστηκε επίσης, και δεν τη διόρισε η κόρη της στο ΕΣΡ. «Διορίστηκε το 2011 τότε που δεν ήμουν μέλος στον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε. Απευθυνόμενη στον Στέλιο Παππά η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε: «σύντροφε Στέλιο αν αυτά είναι τα όπλα που επιλέγουμε να δώσουμε τον πόλεμο αυτό, τότε έχουμε ηττηθεί πρώτα μέσα μας. Δεν επέτρεψα ποτέ στον εαυτό μου να υπονομεύσει ή να επιτεθεί σε σύντροφο δημόσια». Ανέφερε, δε ότι η ίδια θεωρεί πως αυτό που έκανε ξεπερνά τα όρια του συλλογικού ήθους. «Θλίβομαι, λυπάμαι πραγματικά, δεν σου επιτρέπω Στέλιο να με σπιλώνεις, δεν επιτρέπω να το κάνεις σε κανέναν, δεν επιτρέπω σε κανέναν με αυτό τον τρόπο να κανιβαλίζει τον σύντροφο», είπε κλείνοντας.
Αμέσως μετά ανέβηκε στο βήμα ο Νίκος Παππάς λειτουργώντας πυροσβεστικά, ενώ την ίδια στιγμή ο πατέρας του ζητούσε τον λόγο. Ο υιός Παππάς σημείωσε πως η τοποθέτηση ήταν σαφής, η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής είναι υπεύθυνη για να αποκτήσει νόμιμη σύνθεση το ΕΣΡ. Είπε ότι η θητεία όλων των μελών έχει λήξει εδώ και αρκετό καιρό. Πρόσθεσε: «Έχω προσωπική ευθύνη ως αρμόδιος υπουργός η σύνθεση του ΕΣΡ που θα δώσει τις άδειες να έχει νόμιμη σύνθεση». Παρά την επιμονή του Στέλιου Παππά, δεν του δόθηκε ο λόγος σε μια προσπάθεια να λήξει το περιστατικό.
Τα μακαρόνια
Την… τιμητική τους στη συνεδρίαση είχαν τα όσα είχε πει προ εβδομάδων ο Νίκος Φίλης για την αύξηση του ΦΑΠ και την επίπτωση που θα έχει αυτή στην τιμή των μακαρονιών! «Ε, πόσα μακαρόνια να φάει κανείς επιτέλους» είχα αναρωτηθεί τότε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να υποβαθμίσει τη σημασία της αύξησης του ΦΠΑ. Ο Ρούντι Ρινάλντι, επικεφαλής της ΚΟΕ, που φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν απέφυγε τον πειρασμό να του απαντήσει: «Ο κόσμος βιώνει τόσο άσχημα την κρίση, που, ναι, τρώει πολλά μακαρόνια» είπε με ένταση ο κ. Ρινάλντι, χωρίς να πάρει απάντηση. Σημειωτέον ότι και οι δύο έχουν παρόμοιους σωματότυπους – υπερέχει βέβαια εμφανώς ο Νίκος Φίλης – και άρα η συζήτηση για τα μακαρόνια πρέπει να είναι από τις αγαπημένες τους.
Ο Βαρουφάκης
Παρότι απών από τη συνεδρίαση – θα μπορούσε να συμμετέχει ως βουλευτής παρότι δεν είναι μέλος της ΚΕ – ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε την τιμητική του. Το περίεργο βέβαια θα ήταν να μην την έχει. Το επίσης περίεργο είναι ότι τον αδειάζουν πλέον οι προεδρικοί – καίτοι αποτέλεσε επιλογή του Α. Τσίπρα – και τον υπερασπίζονται οι… απέναντι. Δηλαδή οι της αριστερής πτέρυγας και όχι μόνο. Δείγμα της στάσης των προεδρικών είναι η αποστροφή του Νίκου Φίλη ότι ο Βαρουφάκης έχει πει πολλές… μαλα…ίες! Λαφαζάνης, Στρατούλης και άλλοι ζήτησαν να μην ενοχοποιείται ο Βαρουφάκης και στο πρόσωπο αυτού το σχέδιο Β, ενώ ο Βένιος Αγγελόπουλος, μίλησε για «κρεοφαγία» που δεν επιτρέπεται για ένα κόμμα της αριστεράς.
Το… πραξικόπημα
Ο Νίκος Φίλης μίλησε για πραξικόπημα όσων θέλουν να πάνε τη χώρα στο ευρώ. Ο Π. Λαφαζάνης αντέδρασε. Είπε ότι από τα πρακτικά θα έπρεπε να αφαιρεθούν ορισμένα πράγματα, όπως ότι το «plan B» είναι πραξικόπημα και ότι αυτά που είπε ο κ. Βαρουφάκης, αν ίσχυαν, θα έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη σε ειδικό δικαστήριο.
Η Νάντια Βαλαβάνη
Η πρώην υπουργός έσταζε φαρμάκι για τους συντρόφους της όταν ανέβηκε στο βήμα, καθώς εξέφρασε το παράπονο ότι έμεινε ακάλυπτη από το κόμμα της στις επικρίσεις που δέχθηκε για τη γνωστή υπόθεση με την ανάληψη των 200 χιλιάδων ευρώ από την τράπεζα που έκανε η μητέρα της παραμονή των capital controls. Υπογράμμισε ακόμη πως οι μόνοι που την υποστήριξαν ήταν η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο αρθρογράφος της Αυγής, Θανάσης Καρτερός. Απευθυνόμενη στα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: “Με αφήσατε να τα βγάλω πέρα μόνη μου”.
Τα μανταλάκια
Έντονη κριτική για τη στάση που τηρεί το Μέγαρο Μαξίμου σε επιθέσεις που δέχονται στελέχη του κόμματος άσκησε ο Αντώνης Νταβανέλος. Σημείωσε ότι δεν γίνεται να στοχοποιούνται στελέχη από συγκροτήματα τύπου και να μην αντιδρά η κυβέρνηση και ζήτησε από τον Νίκο Παππά να κάνει ενέργειες. Προειδοποίησε επίσης ότι θα διοργανώσει γενική απεργία στον δημοσιογραφικό κλάδο ενάντια την κατάργηση του αγγελιοσήμου, που προωθεί η κυβέρνηση.
Νερουλάδες
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά.
Πρότεινε ότι θα μπορούσαν στις ουρές των τραπεζών να υπάρχουν δύο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και να δίνουν ένα μπουκαλάκι νερό στους πολίτες που περιμένουν. Κάπως σαν… τοπική του ΣΥΡΙΖΑ σας υποδέχεται και σας κερνάει, ένα πράγμα!!!