Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Οι στενές σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Newsroom από Newsroom
21/03/2015 09:45
σε ΠΟΛΙΤΙΚΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πώς οικοδομήθηκε η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την Εκκλησία .Ο ρόλος του Νίκου Παππά και τα ιδιωτικά γεύματα τα οποία δεν ανακοινώθηκαν

«Μέλημά μας είναι να συνεργαστούμε στενά», είχε πει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στην συνάντηση που είχε μαζί του λίγο πριν την πολιτική ορκωμοσία του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει πρόθεση να προκαλέσει μετωπική σύγκρουση με την Εκκλησία, παρά τους φόβους που υπήρχαν στον κλήρο για επανεκκίνηση του θέματος χωρισμού Εκκλησίας – Κράτους και διακοπή της μισθοδοσίας των ιερέων.

Πράγματι, μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός πέρασε ξανά το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής, όπου ο κ. Ιερώνυμος του παρέθεσε δείπνο, επιβεβαιώνοντας την απόφασή του να αναπτύξει στενές σχέσεις με την Εκκλησία. Σύντομα, πέραν του κ. Τσίπρα, πέντε υπουργοί επισκέφτηκαν τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις δύο πλευρές, χωρίς να τεθεί το θέμα του χωρισμού Εκκλησίας – Κράτους, κάτι που αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ θα επιθυμούσαν. 

Οι σχέσεις του κ. Τσίπρα με τον κ. Ιερώνυμο χρονολογούνται από το 2011. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως εκτός από τις δημόσιες συναντήσεις τους, έχουν υπάρξει ιδιωτικά γεύματα τα οποία δεν ανακοινώθηκαν. Ο συνεργάτης του κ. Τσίπρα που τον ενθάρρυνε να αναπτύξει σχέσεις με την Εκκλησία, είναι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. «Έπαιξε σημαντικό ρόλο ο Νίκος Παππάς, είναι το μόνο πρόσωπο που επικούρησε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνουν κύκλοι της Αρχιεπισκοπής. Με τον καιρό οι κκ Τσίπρας και Ιερώνυμος απέκτησαν απευθείας σχέση, η οποία «έχει το χαρακτήρα της έλλειψης υποκρισίας». Από την Αρχιεπισκοπή υπογραμμίζουν πως είναι ενδεικτικό πως την ημέρα της ορκωμοσίας του πρωθυπουργού, πριν ορκιστεί με πολιτικό όρκο, επισκέφτηκε τον Αρχιεπίσκοπο. «Ήταν μια λεπτή και έξυπνη διαχείριση, που απέδωσε σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στην προσφορά της στο Έθνος», σημειώνουν συνεργάτες του κ. Ιερώνυμου. Εκτιμούν, δε, πως με αυτόν τον τρόπο ο πολιτικός όρκος του πρωθυπουργού απορροφήθηκε από την κοινωνία χωρίς αναταράξεις, αν εξαιρέσει κανείς κάποια ακραία πρόσωπα στο χώρο της Εκκλησίας.

Όπως όλα δείχνουν, με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Τσίπρα, οι σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με την Αριστερά μπαίνουν σε νέες βάσεις. Για πολλούς πρόκειται για ένα παράδοξο φαινόμενο, σημείο των καιρών. Στο διάρκειας δυόμιση ωρών πρόσφατο γεύμα στην Αρχιεπισκοπή, παρουσία του Νίκου Παππά, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από όλα τα θέματα της επικαιρότητας, με επίκεντρο τη διαπραγμάτευση. «Είμαι ένας άνθρωπος που αγαπώ την Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός στον Αρχιεπίσκοπο, υπογραμμίζοντας πως δεν τίθεται για τον ίδιο θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Εντούτοις, πρόσθεσε πως η Ευρώπη θα πρέπει να καταλάβει ότι η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της και ότι πρέπει να βοηθήσει. Ο πρωθυπουργός μίλησε για έναν «πολύ σκληρό αγώνα» και «σκληρή διαπραγμάτευση» με τους εταίρους. «Θα δώσουμε τη μάχη με αξιοπρέπεια για να μην πέσει η χώρα στα βράχια», είπε και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε, κυρίως, ότι η Εκκλησία ετάχθη στο πλευρό της πολιτείας, με φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, Είπε ότι σκοπός της είναι να συμπληρώνει τις υπηρεσίες του κράτους, όχι να υποκαθιστά το ρόλο του. «Να συνεχίσουμε απρόσκοπτα», κάλεσε τον πρωθυπουργό.


Παρέλαση υπουργών από την Αρχιεπισκοπή

Αμέσως μετά το γεύμα των δύο, μέσα σε λίγες ημέρες πέντε υπουργοί ζήτησαν συνάντηση με τον κ. Ιερώνυμο. Κατ’ αρχήν συναντήθηκε με τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά. Αν και οι δύο άνδρες δεν γνωρίζονταν πιο πριν, επικράτησε θερμό κλίμα στην συνάντηση. Στο τραπέζι μπήκαν τριών ειδών θέματα άμεσα, μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα. Συμφώνησαν η επιτροπή σχέσεων Πολιτείας – Εκκλησίας να συνεχίσει να υφίσταται και εκεί να γίνονται όλες οι επεξεργασίες των θεμάτων που αφορούν τις δύο πλευρές. Συγκεκριμένα από την μεριά της Αρχιεπισκοπής τέθηκε το ζήτημα της αναπλήρωση των εφημεριακών κενών, ειδικά στις ακριτικές και νησιωτικές Μητροπόλεις, ώστε να μην μείνει αποίμαντος ο κόσμος. Επίσης άνοιξε η συζήτηση μιας περαιτέρω συνεργασίας στο θέμα της αντιμετώπισης της κοινωνικής κρίσης.

Την Αρχιεπισκοπή επισκέφτηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία ζήτησε από τον κ. Ιερώνυμο τη διάθεση των κοινωνικών και φιλανθρωπικών υποδομών για την υλοποίηση του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας. Με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή τέθηκε το ζήτημα της λειτουργίας των κοινωνικών ιδρυμάτων και της ενίσχυσής τους, ενώ συζητήθηκε και η δημιουργία κτιρίου ανακουφιστικής ιατρικής, κάτι για το οποίο θα συσταθεί σε πρώτη φάση άτυπη επιτροπή.

Στην συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα μισθοδοσίας του κλήρου από το κράτος, η οποία θα συνεχιστεί κανονικά. Ο κ. Ιερώνυμος ζήτησε από τον κ. Μάρδα να εξετάσει τη δυνατότητα τεχνοκράτες της Πολιτείας να βοηθήσουν την Εκκλησία σε συγγενή προβλήματα διαχείρισης των οικονομικών της, δεδομένου ότι η Αρχιεπισκοπή διαθέτει ελλιπείς δομές. Τέλος τον Αρχιεπίσκοπο επισκέφτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην ανάγκη εκκλησιαστικής πολιτικής και συζητήθηκε και το θέμα της ενεργοποίησης όλων των σχετικών παραγόντων για την προστασία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή. 

ΣχετικάΆρθρα

ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ

Γιορτή σήμερα 5 Νοεμβρίου, εορτολόγιο: Άγιοι Γαλακτίων και Επιστήμη

05/11/2025 | 00:05
Featured

Μητσοτάκης: Επαφές στο Μαξίμου με κορυφαίους υπουργούς των ΗΠΑ – Συνάντηση και με την Γκίλφοϊλ

04/11/2025 | 23:50
HOT NEWS

Alex Rasov

04/11/2025 | 23:45
Featured

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες χτυπούν τη χώρα – Έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

04/11/2025 | 23:35
Load More
Επόμενο Άρθρο

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών το μακελειό στις φυλακές Λάρισας


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • «Μαχαίρια στη Χαλκίδα: Οπαδικό ραντεβού θανάτου με έναν νεκρό και δύο τραυματίες – “Ξεψύχησε στα χέρια πολιτών και γιατρών”

    204 shares
    Share 82 Tweet 51
  • ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ: «Χάρτης Προειδοποίησης»: Ισχυρές βροχές έως Τετάρτη, καταιγίδες στην Αττική – Τι αλλάζει ώρα με την ώρα 

    196 shares
    Share 78 Tweet 49
  • «Προειδοποιούν οι σεισμολόγοι: Ο Ελλαδικός χώρος “φορτώνει” ενέργεια – Τι δείχνουν οι τελευταίες δονήσεις σε Αιγαίο και Τουρκία»

    189 shares
    Share 76 Tweet 47
  • ΕΛΤΑ: Παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Γρηγόρης Σκλήκας

    175 shares
    Share 70 Tweet 44
  • Ο Τραμπ απειλεί να κόψει τη χρηματοδότηση στη Νέα Υόρκη, αν εκλεγεί o Ζόραν Μαμντάνι

    125 shares
    Share 50 Tweet 31
  • ΝΕΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ 2025–2026: Επιστροφές έως 3.980€ για 128.000 συνταξιούχους – Πληρωμές σε 3 δόσεις από τον Ιανουάριο

    130 shares
    Share 52 Tweet 33
  • ΕΥΚΑΙΡΙΑ! ΔΥΠΑ – ΕΦΚΑ: Πληρωμές 81.000 δικαιούχων και νέο πρόγραμμα 50.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας με επιδότηση έως 100%

    97 shares
    Share 39 Tweet 24
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch