Τα δύο πρώτα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν επιλέξει την τακτική της πόλωσης στο δρόμο προς τις κάλπες της 20ης Σεπτεμβρίου προκειμένου να αυξήσουν τα ποσοστά τους.
Η τακτική αυτή ωστόσο έχει ως αποτέλεσμα να συμπιέζονται τα μικρότερα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής η οποία παρουσιάζει δυναμική λαμβάνοντας ψηφοφόρους από πολλές πλευρές και οδηγεί σε συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων.
Το είπε ξεκάθαρα χθες το βράδυ ο Βαγγέλης Μειμαράκης. Πώς αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα θα ζητήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν κυβέρνηση συνεργασίας. Και μπορεί εκ του… ασφαλούς να το λέει ο πρόεδρος της ΝΔ, καθ’ ότι γνωρίζει πολύ καλά πώς δεν θα είναι πρώτο κόμμα, αλλά πλέον ανοίγει διαύλους συνεργασίας και με άλλα κόμματα πέραν των ΑΝΕΛ και ο Αλέξης Τσίπρας.
Εγκαταλείπει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τη ρητορική της αυτοδυναμίας που είχε στην αρχή, καθώς τα στοιχεία που φτάνουν στην Κουμουνδούρου αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά δείχνουν πώς βγάζει και έναν αρνητισμό στους ψηφοφόρους που είναι ακόμη αναποφάσιστοι και προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από αυτούς που στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα δε με τις πραγματικές δημοσκοπήσεις, και όχι αυτές που θέλουν να γίνονται «ντέρμπι» οι εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει της ΝΔ με διαφορά της τάξεως των 4-5 μονάδων. Το ποσοστό αυτό αναδεικνύεται και από τις συσπειρώσεις των δύο κομμάτων. Η ΝΔ κινείται στο 75% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 50-55%.
Η χαμηλή συσπείρωση είναι αφενός θετική, σύμφωνα με την πλατεία Κουμουνδούρου γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λαμβάνειν σε αντίθεση με τη Συγγρού, αφετέρου όμως προβληματίζει όσο περνούν οι μέρες και αυτή αυξάνεται με χαμηλούς ρυθμούς γιατί δεν αποκλείεται να εκφραστεί μία δυσαρέσκεια τελικώς των ψηφοφόρων είτε με την επιλογή άλλου κόμματος είτε με την αποχή.
Η αποχή δείχνει πώς θα αγγίξει μεγάλο ποσοστό, καθ’ ότι οι Έλληνες πλέον είναι απογοητευμένοι από τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα και αυτοί ανήκουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στο αντιμνημονιακό «μπλόκ» που εξέφρασε τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, το μεγάλο πλήγμα μπορεί να είναι για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.
Από την κατάσταση ευνοημένη είναι η Χρυσή Αυγή, η οποία παίρνει ένα μεγάλο ποσοστό από τους δυσαρεστημένους του ΣΥΡΙΖΑ και αντλεί επίσης ψηφοφόρους από τη ΝΔ. Η μέχρι στιγμής εικόνα είναι πώς το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου θα είναι εύκολα τρίτο κόμμα και μάλιστα με ένα διψήφιο ποσοστό, αφού παρουσιάζει μία δυναμική που κανένα άλλο από τα μικρότερα κόμματα δεν έχει.
Η Λαϊκή Ενότητα δεν φαίνεται να περπατάει ή τουλάχιστον να βρίσκει την απήχηση ως το νέο κόμμα που θα ήθελαν οι επικεφαλής του να εκφράσει όσους ψήφισαν «όχι» στο δημοψήφισμα και είναι υπερ της επιστροφής στη δραχμή. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν πείθει ιδιαίτερα και το κόμμα του δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική.
Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να συμπιέζονται σημαντικά. Ειδικά το πρώτο δείχνει να στερεύει από ψηφοφόρους, ενώ το δεύτερο μπορεί να λαμβάνει κόσμο από τους «πεθαμένους» Γιώργο Παπανδρέου και ΔΗΜΑΡ, αλλά η πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εμβολίζει το κόμμα της Φώφης Γεννηματά που δεμένο στο άρμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, «κόκκινο πανί» για τους ψηφοφόρους.
Η Φώφη Γεννηματά δεν έχει το ειδικό βάρος, ίσως και τα περιθώρια να βάλει στην άκρη τον ευτραφή πολιτικό, κάτι που έχει κάνει ο Βαγγέλης Μειμαράκης, εξαφανίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά, αντιλαμβανόμενος πώς κάνει ζημιά στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ.
Όσο για τον Βασίλη Λεβέντη, που φέρεται να μπαίνει στη Βουλή, οι περισσότεροι μάλλον θα τον ψηφίσουν για να γελοιοποιήσουν το πολιτικό σύστημα παρά ως επιλογή. Να σημειωθεί δε πώς η Ένωση Κεντρώων έλκει ψηφοφόρους κυρίως από τη ΝΔ.
Σχετικά με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, φαίνεται πώς τίποτα δεν έχει κριθεί, αφού στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα πέντε από τις έξι δείχνουν το κόμμα του Πάνου Καμμένου να είναι κοντά στο 3%, ενώ μία μάλιστα δείχνει να το πιάνει κιόλας. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Καμμένος με κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι στο κυβερνητικό σχήμα.
Όπως ειπώθηκε λοιπόν και στην αρχή, η πόλωση των δύο μεγάλων κομμάτων συμπιέζει τα μικρότερα και απομακρύνει το ενδεχόμενο όχι αυτοδυναμίας, αλλά κυβέρνησης συνεργασίας του πρώτου κόμματος με τα άλλα μικρότερα, δεδομένου επίσης πώς σε ένα τέτοιο σχήμα δεν πρόκειται να παίξουν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται να είναι πρώτο κόμμα θα βρίσκεται σε ποσοστό κοντά στο 30%, ενώ η ΝΔ φαίνεται να προσεγγίζει το 25-26%. Με αυτά τα ποσοστά είναι δύσκολο να αποφευχθεί η συγκυβέρνηση των δύο για την υλοποίηση ασφαλώς της μνημονιακής πολιτικής και των μέτρων που έχουν και τα δύο ψηφίσει πρόσφατα στη Βουλή.