Μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον γάλλο πρόεδρο Φρανοσυά Ολάντ στα Ηλύσια Πεδία, χωρίς να ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις – κάτι που για πρώτη φορά γίνεται σε μια τέτοια συνάντηση στο γαλλικό προεδρικό μέγαρο – αλλά και χωρίς να εκδοθεί ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ φέρεται ως η κοινή εκτίμηση Ολάντ- Τσίπρα, ότι η συμφωνία για την αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος έδειξε πλήρη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις της και ότι είναι πλέον θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα τελευταία 15 λεπτά της συνάντησης που συνολικά δεν ξεπέρασε τη μία ώρα, οι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, χωρίς κανένας άλλος αξιωματούχος να είναι παρών.
Ο έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να κερδίσει την υποστήριξη του γάλλου προέδρου στο αίτημα είτε να πιεστεί το ΔΝΤ από τους ευρωπαίους προκειμένου να πάρει μέρος στο πρόγραμμα αναστέλλοντας όμως τις «παράλογες απαιτήσεις του ή να προχωρήσει μια συμφωνία μόνο με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
Ο δύο ηγέτες συζήτησαν τόσο για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τον έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει ότι η διαδικασία έπρεπε ήδη να είχε ολοκληρωθεί, όσο και για τα δύο νομοσχέδια – για το ασφαλιστικό και το φορολογικό – που η κυβέρνηση προωθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών.
Tην Πέμπτη στις 12:00 ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, στο Στρασβούργο.
Με αυτά τα ταξίδια, ο έλληνας Πρωθυπουργός αναζητεί συμμάχους στο στρατόπεδο των ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών προκειμένου να πετύχει έναν διπλό στόχο. Από τη μία πλευρά να διαμορφώσει ένα μέτωπο κατά της λιτότητας – όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου – και από την άλλη για να αποτρέψει την μη κάθοδο των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα.
Αν και εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα πάρουν μέρος στην διαπραγμάτευσης της επόμενης εβδομάδας στελέχη του ΔΝΤ κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αυτό δεν ειναι το χειρότερο σενάριο , αφού – όπως λένε – το ΔΝΤ με βάση την συμφωνία του Ιουλίου του 2015 συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος.
Το ΔΝΤ μιλάει για νέο πρόγραμμα
Το ΔΝΤ σε νέα έκθεση «Fiscal Monitor Report» που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα θεωρεί πως ο εκλογικός κύκλος και το πολιτικό αδιέξοδο μπορεί να περιπλέξουν ή να αποθαρρύνουν την εφαρμογή μέτρωνεντός του 2016 στην Ελλάδα.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στην έκθεση γίνεται λόγος για την πιθανότητα να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής. Κάτι που ερμηνεύεται είτε ως τέταρτο μνημόνιο είτε ως ένα ενδιάμεσο μνημόνιο σε αντικατάσταση του ισχύοντος, το οποίο το ΔΝΤ θεωρεί ότι χρήζει αναπροσαρμογής.
Βερολίνο: Εφαρμογή της συμφωνίας του καλοκαιριού
Το Βερολίνο ξεκαθάρισε ότι «Υπάρχει μόνο μία λύση και είναι αυτή που συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι». Ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε κληθείς δε να σχολιάσει την κατάθεση των νομοσχεδίων χωρίς να προηγηθεί συμφωνία άφησε να εννοηθεί πως το Βερολίνο περίμενε τέτοιες κινήσεις. «Δεν βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε αξιολόγηση προγράμματος με την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η μία ή η άλλη κίνηση δεν έρχεται εντελώς ως έκπληξη -γνωριζόμαστε ήδη καιρό. Αλλά όλα αυτά δεν βοηθούν» είπε και σημείωσε «Ο καθένας που συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πρέπει να ξέρει από μόνος του πώς προωθεί τα συμφέροντά του καλύτερα…»
Κληθείς να σχολιάσει το γεογνός ότι στο πρόγραμμα του έλληνα πρωθυπουργού δεν περιλαμβάνεται επίσκεψη στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, σχολίασε: «Μην ανησυχείτε. Υπάρχουν αρκετές επαφές με τον κ. Τσίπρα και συνολικά μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης και στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών. Κάθε συζήτηση είναι καλή».
Βρυξέλλες: Απαιτείται συμφωνία για τα νομοσχέδια
Με διπλωματικό τρόπο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερστάιν απέφυγε άμεσο σχολιασμό της κίνησης της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάθεση δύο νομοσχεδίων, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι προαπαιτούμενο για να νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση. Και κατέληξε με φρασεολογία ΔΝΤ :«Η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί, καθώς και η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών».