Το ορόσημο του Εurogroup του Μαρτίου για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους χάθηκε για τη χώρα γιατί η κυβέρνηση δεν έχει φτάσει ακόμη σε συμφωνία με τους θεσμούς για τη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη.
Στη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης απλώς επιβεβαιώθηκαν οι συγκλίνουσες πληροφορίες των τελευταίων ημερών, που έκαναν λόγο για αναβολή της λήψης απόφασης. Νέος στόχος τώρα είναι η επίτευξη σημαντικής προόδου τις επόμενες βδομάδες, ώστε να ληφθεί συμφωνία για την εκταμίευση των χρημάτων μέχρι το Εurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.
Την εκτίμηση ότι μέχρι το επόμενο Eurogroup της 5ης Απριλίου θα έχει επιτευχθεί συμφωνία, ώστε να αποφασιστεί και η εκταμίευση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ, εξέφρασαν χθες στις Βρυξέλλες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετά το τέλος της συζήτησης.
Είμαστε κοντά σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κλείσουν στο τέλος του 2018, ανέφερε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι οι θεσμοί δίνουν μεγάλη προσοχή στον νόμο Κατσέλη – «αυτό που λέμε είναι ότι η λύση πρέπει να περιοριστεί μόνο στους ευάλωτους οικονομικά και όχι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές». «Είμαι βέβαιος ότι η συμφωνία είναι δυνατή τις επόμενες μέρες, ώστε στις 5 Απριλίου οι υπουργοί να αποφασίσουν την εκταμίευση των χρημάτων», κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.
Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις στο δημοσιονομικό τομέα και με το παραπάνω, τόνισε από την πλευρά του ο Μάριο Σεντένο, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι η χώρα δεν πρόκειται να χάσει χρήματα. «Το γεγονός ότι δεν κλείσαμε τη συμφωνία δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν πήγε καλά, το αντίθετο έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια πράγματα να γίνουν και εκτιμώ ότι θα τελειώσουμε πολύ σύντομα» κατέληξε ο κ. Σεντένο.
Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία τις επόμενες μέρες ώστε να εκταμιευθούν στην Ελλάδα 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών (έχουν ελληνικά ομόλογα) και 330 εκατ. ευρώ από την κατάργηση των προσαυξήσεων των επιτοκίων των δανείων της δεύτερης διάσωσης.
Τα άλλα 4 αγκάθια
Σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης, στη χθεσινή συνεδρίαση επισημάνθηκε από τους θεσμούς ότι, εκτός από το μείζον ζήτημα που δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη και αφορά τη διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη, καθυστερήσεις από ελληνικής πλευράς υπάρχουν σε άλλα τέσσερα ζητήματα.
Ειδικότερα, το πρώτο ζήτημα είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, όπου η κυβέρνηση ενώ έχει δεσμευθεί να καταβάλει 1,3 δισ. ευρώ μέχρι τον Απρίλιο, αυτή τη στιγμή έχει διαθέσει μόνο 600 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο είναι η καθυστέρηση στη στελέχωση της δημόσιας αρχής δημοσίων εσόδων, ενώ το τρίτο η παραχώρηση της Εγνατίας, όπου η καθυστέρηση του διαγωνισμού είναι πολύ μεγάλη. Τέλος, σε εκκρεμότητα είναι ακόμη και το θέμα της πώλησης των δύο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ΔΕΗ+0,72% ωστόσο εδώ εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.
Είναι προφανές ότι η επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση της δόσης περνάει μέσα από τη νέα νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, και την επίτευξη προόδου στα άλλα 4 προαναφερόμενα ζητήματα.
Όχι στα «παράθυρα»
Για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, άλλη κοινοτική πηγή υπογράμμιζε ότι έχει καταστεί σαφές στην κυβέρνηση ότι η συμφωνία περνάει από δύο πράγματα: το πρώτο είναι η περιορισμένη διάρκεια (ένα έτος) του νέου νόμου και το δεύτερο η κατάργηση «παραθύρων» που ευνοούν τους συστηματικούς κακοπληρωτές.
Η ίδια πηγή υπογράμμιζε ότι η ελληνική πλευρά υποστήριξε στη διάρκεια της συζήτησης ότι οι περισσότερες από τις παραπάνω εκκρεμότητες είναι τεχνικά θέματα και δεν πρέπει να καθυστερήσει η εκταμίευση των χρημάτων, ωστόσο οι εταίροι δεν συμφώνησαν με αυτή την προσέγγιση, ζητώντας την ολοκλήρωση ή τη χωρίς επιστροφή δρομολόγηση όλων των προαπαιτούμενων, γράφει το naftemporiki.gr.