Δύο βασικές διαφορές θα έχει η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με το υπουργικό συμβούλιο που παραιτήθηκε στις 20 Αυγούστου.
Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει δομικές αλλαγές στις οποίες περιλαμβάνεται το «σπάσιμο» των υπουργείων Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως και του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Επί του παρόντος δεν έχει αποσαφηνιστεί αν πρόκειται να «σπάσει» σε επιμέρους χαρτοφυλάκια και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να θεσμοθετήσει και κύκλους κυβερνητικού έργου με τους αντίστοιχους συντονιστές. Για ένα τέτοιο ρόλο συντονισμού του κύκλου της Οικονομίας προορίζεται ο Γιάννης Δραγασάκης καθώς έχει πρυτανεύσει η σκέψη σε αυτή την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να μην υπάρξει αντιπρόεδρος. Η αναμενόμενη τοποθέτηση του Γιάννη Δραγασάκη σε ρόλο υπερυπουργού Οικονομικών δίνει τέλος στα σενάρια περί μετακινησής του στην προεδρία της Βουλής.
Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος προεκλογικά είχε εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, την τελευταία ώρα ακούγεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο επικρατέστερος να διατηρήσει την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών.
Στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αναμένεται να παραμείνει ο Πάνος Σκουρλέτης.
Ο Γιώργος Σταθάκης παραμένει ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας (πρόκειται για το παλαιό υπουργείο Ανάπτυξης).
Στο υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να διατηρηθεί ο Νίκος Βούτσης, παρά την φημολογία ότι ενδέχεται να προταθεί για τη θέση του προέδρου της Βουλής.
Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται να κρατήσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
Το υπουργείο Υποδομών, το οποίο αναμένεται να αποκοπεί από το υπερυπουργείο Οικονομίας, αναμένεται να αναλάβει ο Χρήστος Σπίρτζης.
Επανασυστήνεται και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με πολιτικό προϊστάμενο τον Ευάγγελο Αποστόλου, μέχρι τις 20 Αυγούστου αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής φαίνεται ότιδιατηρεί ο υπηρεσιακός υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος κατά πληροφορίες απάντησε θετικά στην πρόταση που του έγινε.
Αλλαγή αναμένεται στη θέση του επικεφαλής στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αυτή την ώρα το πιθανότερο είναι ότι ο Γιάννης Πανούσης δεν θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο. Ως επικρατέστερος να τον διαδεχθεί εμφανίζεται ο Δημήτρης Βίτσας, αναπληρωτής υπουργός Εθικής Άμυνας μέχρι τον Αύγουστο.
Νικολόπουλος και Κουίκ από τους ΑΝΕΛ δεν μπαίνουν στην κυβέρνηση
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδεται ότι ο Πάνος Καμμένος έθεσε θέμα υπουργοποίησης του Νίκου Νικολόπουλου. Απίθανο θεωρείται επίσης να υπουργοποιηθεί η πρώην βουλευτής Σταυρούλα Ξουλίδου, στην οποία ο Πάνος Καμμένος είχε υποσχεθεί ότι θα μπει στο νέο κυβερνητικό σχήμα. «Γιατί να υπουργοποιηθεί», λένε αρμόδιες πηγές για την κυρία Ξουλίδου, «επειδή ξέχασε να υποβάλει τα χαρτιά της για να ανακηρυχθεί υποψήφια βουλευτής;»
Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νέο υπουργικό συμβούλιο από τους ΑΝΕΛ δεν θα μετέχουν ο Γιάννης Σγουρίδης (τέως υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και ο Τέρενς Κουίκ (τέως υφυπουργός στον πρωθυπουργό).
Ποιοι θεωρούνται «σίγουροι»
Σε κάθε περίπτωση για το υπουργείο Οικονομικών είναι σίγουροι ως αναπληρωτές υπουργοί οι Τρύφωνας Αλεξιάδης και Δημήτρης Μάρδας, ενώ το πόσο του υπεύθυνου για την υλοποίηση του μνημονίου, που θα λειτουργεί παράλληλα με το οικονομικό επιτελείο αλλά θα υπάγεται στο Μέγαρο Μαξίμου προορίζεται ο Γιώργος Χουλιαράκης.
Πρέπει να θεωρείται σχεδόν -αν όχι απολύτως- βέβαιο ότι θα παραμείνουν στις θέσεις που κατείχαν οι εξής:
Ο Νίκος Κοτζιάς στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Άμυνας, ο Νίκος Παρασκευόπουλος στο Δικαιοσύνης, οι Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης και Παναγιώτης Νικολούδης ως υπουργοί Επικρατείας, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης ως αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η Θεανώ Φωτίου στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, ο Παύλος Πολάκης ως υφυπουργός κατά της διαφθοράς στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του υπουργού Παιδείας με τον Αριστείδη Μπαλτά να μην έχει εξασφαλίσει τη θέση, αλλά ούτε και να έχει «κλειδώσει» η τοποθέτηση του Κώστα Γαβρόγλου, ενώ στη συζήτηση έχει μπει και το όνομα του Κώστα Δουζίνα.
Ο Νίκος Ξυδάκης θα είναι στην κυβέρνηση, αλλά όχι απαραίτητα και στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ πολύ πιθανή θεωρείται και η είσοδος του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ίσως σε θέση αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Για το υπουργείο Ναυτιλίας τα σενάρια είναι ανοιχτά, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να μετακινηθεί ο Θόδωρος Δρίτσας και στη θέση να παραμείνει ο υπηρεσιακός υπουργός Χρήστος Ζώης.
Η μέχρι τώρα εκπρόσωπος τύπου Όλγα Γεροβασίλη παραμένει φαβορί για κυβερνητική εκπρόσωπος, αν και συζητείται και για παραγωγικό υπουργείο με τον Νίκο Φίλη να εξετάζεται για τη θέση αυτή.
Το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να ανακοινωθεί το αργά το βράδυ. Η ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης αναμένεται αύριο το πρωί προτού ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να συγκληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Μεταναστευτικό.