Σε πλήρη εξέλιξη σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη διαπραγμάτευση και το μέλλον της χώρας βρίσκεται το σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης, το οποίο απεργάζονται μεθοδικά, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μιντιακή διαπλοκή, παλαιό πολιτικό κατεστημένο και μερίδα των Ευρωπαίων εταίρων που συνασπίζονται γύρω από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το σχέδιο, το οποίο έχει καταγγείλει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη από την περασμένη εβδομάδα ως «επικίνδυνο παιχνίδι» μεθοδεύεται με βασική αιχμή του δόρατος τις καταγγελίες Πανούση και το χαρτί της «τρομοκρατίας».
«Τώρα, σε μια στιγμή ιδιαίτερη για τη διαπραγματευτική μας προσπάθεια, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θέλουν να πλήξουν την προσπάθεια, αλλά και τη χώρα, προκειμένου οι ίδιοι να επιβληθούν ξανά στην εξουσία» ανέφερε την περασμένη εβδομάδα η κα Γεροβασίλη μετά τη μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και πριν τη διπλή προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε.
Ενδεικτικό είναι, όπως σημειώνουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ότι την Κυριακή εν μέσω τέτοιων γεωπολιτικών εξελίξεων που υποβάθμισαν τα όσα περιέφερε από δημοσιογραφικό γραφείο σε εκδοτικό συγκρότημα ο κ. Πανούσης, ο ίδιος φρόντισε μέσω διαρροών και συνεντεύξεων σε όλες σχεδόν τις κυριακάτικες εφημερίδες (Καθημερινή, Πρώτο Θέμα, Βήμα της Κυριακής) να επαναφέρει το θέμα στην κορυφή της επικαιρότητας.
Στο κυβερνητικό επιτελείο κάνουν λόγο για βρώμικο πόλεμο διαρροών στοιχείων αμφιβόλου αξιοπιστίας και άγνωστης προελεύσεως, υπογραμμίζοντας για μία ακόμη φορά τα δύο πάγια ερωτήματα που ακόμα δεν έχει καταφέρει να απαντήσει ο καταγγέλλων Γιάννης Πανούσης.
«Γιατί επτά μήνες που είχε τα στοιχεία στα χέρια του δεν προέβη σε καμία κίνηση και το πράττει τώρα» και δεύτερον, «πώς ακριβώς βρέθηκαν αυτά τα φερόμενα ως διαβαθμισμένα έγγραφα στα χέρια του καθηγητή πλέον Γιάννη Πανούση από τη στιγμή που έχει αποχωρήσει από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» διερωτώνται χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η εισαγγελική έρευνα θα λειτουργήσει και θα ρίξει φως στην υπόθεση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν τις επιθέσεις αυτές στην θετική όπως διαφαίνεται έκβαση που θα έχει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές σε συνδυασμό με τις κινήσεις – τομές που γίνονται στο εσωτερικό μιντιακό σκηνικό.
Ενδεικτικά αναφέρουν τη δέσμευση περιουσίας άνω των 100 εκατ. ευρώ πασίγνωστου επιχειρηματία, στην οποία προχώρησαν οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές για κακουργηματικές υποθέσεις που εκκρεμούν σε βάρος του και την… παρέλαση των μιντιαρχών από τα εισαγγελικά γραφεία για τα θαλασσοδάνεια από τις τράπεζες σε υπερχρεωμένα ΜΜΕ, με πρώτη αυτή του Σταύρου Ψυχάρη που άνοιξε το χορό την περασμένη Παρασκευή.
Αναφερόμενοι στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι στόχος του σχεδίου πολιτικής αποσταθεροποίησης, σε μία χρονική συγκυρία που ελέω προσφυγικής κρίσης που αγγίζει και εθνικά ζητήματα και της διεθνούς απειλής του τζιχαντισμού η χώρα πρέπει να είναι πιο σταθερή από ποτέ, είναι να πέσει η κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα.
Ο λόγος είναι ότι η θετική έκβαση με υποχώρηση μεν στα κόκκινα δάνεια αλλά και ασπίδα προστασίας για τα χαμηλότερα στρώματα μετά από σκληρή διαπραγμάτευση δεν αφήνει πολλά χρονικά περιθώρια, καθώς θα ακολουθήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος και θα δοκιμάσει την κυβερνητική συνοχή ένεκα και των κοινωνικών ζητημάτων που θα ανακύψουν, ωστόσο εκτιμούν ότι μετά και την ολοκλήρωση της απομείωσης του χρέους της χώρας και αφού θα έχει περάσει ο μεγάλος κάβος των μέτρων, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγουν πολλαπλά κερδισμένοι, έχοντας διασφαλίσει την σταθερότητα κυβέρνησης και χώρας.
Σε αυτούς τους σχεδιασμούς αποδίδουν τη βιασύνη των μιντιακών και πολιτικών κύκλων να αποδομήσουν την κυβέρνηση, πότε με την υπόθεση του Νίκου Φίλη, στη συνέχεια με το ξαναζεσταμένο φαγητό της σύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με την… τρομοκρατία μέσα από τον ύποπτο και ελεγχόμενο ρόλο του Γιάννη Πανούση και την ταυτόχρονη και εντελώς «συμπτωματική» πολιτική επαναδραστηριοποίηση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου.
Μάλιστα, πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι δεν αποκλείουν να επιχειρηθεί να επιστρατευθεί μέχρι και το προσφυγικό καθώς και εθνικά θέματα που μπορεί να επιφέρει, παραπέμποντας στις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και του Κώστα Καραγκούνη, οι οποίοι επέρριψαν ευθύνες στην Ελλάδα για το μακελειό των τζιχαντιστών στο Παρίσι.
«Έκαναν» σημειώνουν χαρακτηριστικά από το Μαξίμου, «αυτό που δεν τόλμησε να κάνει κανείς στην Ευρώπη. Να επιρρίψει ευθύνες στην Ελλάδα για μία παγκόσμια κρίση».
Στόχος τους είναι, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, να εκμεταλλευθούν τον κοινωνικό αναβρασμό που είναι λογικό να υπάρξει λόγω των σκληρών ομολογουμένως επερχόμενων μέτρων και να οδηγήσουν τη χώρα σε πολιτική αστάθεια με στόχο τον σχηματισμό μίας ελεγχόμενης πλήρως από τη διαπλοκή κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, στα πρότυπα αυτής που απέτυχαν να σχηματίσουν στις 20 Σεπτεμβρίου λόγω της απόφασης του λαού.
Σε συνέντευξή του σε ισπανική εφημερίδα ο Αντ. Σαμαράς, αφού δήλωσε «ενεργός» στις πολιτικές εξελίξεις αναστατώνοντας τη Νέα Δημοκρατία, έφτασε να κατηγορήσει το Βερολίνο και Βρυξέλλες που έχουν επιχειρήσει ανεπιτυχώς να εξαφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα – και ακόμα το πράττουν – για «διευκόλυνση των λαϊκιστών» της Κουμουνδούρου.
Ο ενορχηστρωτής του αποτυχημένου σεναρίου της αριστερής παρένθεσης, αμετανόητος και κυνηγώντας εκ νέου τη χαμένη του πρωθυπουργική καρέκλα έφτασε στο σημείο δε να κάνει λόγο για προσπάθειες της Ευρώπης και της Γερμανίας να «τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια μεταρρυθμιστικών κυβερνήσεων», εννοώντας τη δική του. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)
Την ίδια ώρα, οι ίδιες πηγές του Μαξίμου παραπέμπουν σε ένα άρθρο πλήρως αποκαλυπτικό για τα όσα απεργάζονται πίσω από κλειστές πόρτες οι βαρόνοι της διαπλοκής. Στο άρθρο του στις 29 Οκτωβρίου, ο αρθρογράφος του ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη, Γιάννης Πρετεντέρης έγραφε από τη στήλη του στην εφημερίδα «Τα Νέα»:
«Με όποιον παράγοντα της αντιπολίτευσης και αν συζητήσεις, θα ακούσεις την εκτίμηση ότι το σημερινό κυβερνητικό σχήμα δεν έχει πολλούς μήνες ζωής». Για να προσθέσει: «Η απλή λογική λέει πως, από τη στιγμή που προεξοφλούν (σ.σ.: οι της αντιπολίτευσης) την ανάγκη του Σχεδίου Βήτα, δεν γίνεται να μην το επεξεργάζονται».
Στη συνέχεια του άρθρου του, ο Γ. Πρετεντέρης έθετε και ορισμένα ερωτήματα, που είναι προφανές ότι είναι στο μυαλό κάποιων: «Θα φτιαχτεί μια άλλη κυβέρνηση από την ίδια Βουλή; Με ποια κόμματα; Με ποιον πρωθυπουργό; Με ποιους όρους και ποιες συμφωνίες; Θα είναι κυβέρνηση όλων, θα είναι κυβέρνηση κάποιων ή θα είναι απλώς κυβέρνηση κάποιων άλλων;».