Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πως με όπλο το ηχηρό “ΟΧΙ” και τον πολιτικό ελιγμό της παραίτησης Βαρουφάκη ο Α.Τσίπρας στριμώχνει τους δανειστές

Newsroom από Newsroom
06/07/2015 08:30
σε ΠΟΛΙΤΙΚΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, την οποία φέρεται να ζήτησε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, συνιστά έναν πολιτικό ελιγμό του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους πώς δεν επεξεργάζεται σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά πώς στόχος του είναι η συμφωνία με «κούρεμα» του χρέους και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αρχίζουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.


Ήδη, στην Ευρώπη γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις μετά τη συντριπτική επικράτηση του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα και ήδη δρομολογούνται εξελίξεις, με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και να καλείται να κάνει τα πάντα να αποφευχθεί ένα grexit που θα γκρέμιζε τις οικονομίες της ευρωζώνης.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής, ενώ σήμερα ια έχουν τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με θέμα την Ελλάδα.

Σήμερα το ενδιαφέρον στρέφεται στην ΕΚΤ, για το αν θα τραβήξει την πρίζα των ελληνικών τραπεζών. Οι πληροφορίες πάντως που φτάνουν από την Φρανκφούρτη είναι τελικώς πώς ο ELA θα διατηρηθεί, χωρίς όμως να αυξηθεί, περιμένοντας τις εξελίξεις στο διαπραγματευτικό πεδίο.

Στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και αμέσως μετά θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του κ. Βαρουφάκη, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

Η παραίτηση του κ. Βαρουφάκη αποτελεί ένα μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πλέον με το «όπλο» του «ΟΧΙ» ευελπιστεί να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις και να πετύχει μια έντιμη και καλύτερη συμφωνία για τον ελληνικό λαό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θεώρησε λοιπόν πώς ο υπουργός Οικονομικών, με τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον των εταίρων με δήλωση του αμέσως μετά το δημοψήφισμα, ναρκοθετεί την προσπάθεια της επόμενης ημέρας και δεν βοηθάει στην αναζήτηση ταχείας και βιώσιμης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα, με δεδομένη την οριακή κατάσταση στην οικονομία.

Η δε δήλωση για έκδοση παράλληλου νομίσματος, τα περίφημα IoU, που έπεσε σαν βόμβα παντού. Ο κ. Τσίπρας φοβήθηκε ότι όλοι στο εξωτερικό θα εκλάβουν τη δήλωση αυτή, αλλά και τα προηγούμενα του κ. Βαρουφάκη ως ένδειξη της πρόθεσης της κυβέρνησης για σχεδιασμό εξόδου από το ευρώ και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Το τελευταίο που ήθελε σε αυτή την κρίσιμη φάση ο πρωθυπουργός ήταν να τον αντιμετωπίσουν οι ευρωπαίοι, στους κόλπους των οποίων αναζητά κρίσιμες συμμαχίες, ότι έχει σχέδιο δραχμής. Ακόμη περισσότερο στο Μέγαρο Μαξίμου φοβήθηκαν ότι θα ερμηνευτεί το 60% του δημοψηφίσματος, ως ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα στη χώρα, κάτι που μπορεί αμέσως να άλλαζε επί τα χείρω τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης.

Το γεγονός ότι κάποιοι και ίσως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί με τους οποίους θα βρεθεί σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός θα έθεταν το θέμα Βαρουφάκη, υποβοήθησε, αλλά δεν καθόρισε την απόφαση του κ. Τσίπρα.

Η παραίτηση λοιπόν Βαρουφάκη στέλνει μηνύματα τόσο εντός όσο και εκτός και πλέον ο κ. Τσίπρας πετάει το μπαλάκι και πάλι στους Ευρωπαίους κάνοντας εκείνος της πρώτη κίνηση.

Πόσο μάλλον όταν η Γερμανίδα καγκελέριος βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση με τις επικρίσεις που δέχεται να είναι σφοδρές. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. «Κυρία Μέρκελ, κινηθείτε!», ζητεί η εφημερίδα σε άρθρο σχόλιό της με το οποίο προτρέπει τη Γερμανίδα καγκελάριο να κάνει κινήσεις ώστε να επιλυθεί η κρίση στην Ελλάδα και να αποφευχθεί ένα Grexit.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές της έχουν βρεθεί σε μια δύσκολη θέση κατά την οποία φοβούνται να κάνουν κινήσεις από φόβο μήπως φανούν αδύναμοι. Όμως, τονίζει, κάποιος πρέπει να κινηθεί, διαφορετικά η Ελλάδα θα καταστραφεί οικονομικά και ίσως πολιτικά.

Η υπόθεση ότι ένα Grexit είναι διαχειρίσιμο και ότι θα επαναφέρει σε οικονομική ισορροπία την Ελλάδα είναι αφελής. Κάτι τέτοιο, επισημαίνει η Handelsblatt, θα ήταν εξαιρετικά ακριβό για όλους και κινδυνεύει να βυθίσει στη φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους.

Παράλληλα η άποψη που επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη είναι πολύ κοντόφθαλμη. Ακόμη κι αν η ΕΚΤ καταφέρει να καθησυχάσει τις αγορές, οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο θα αποκτήσουν την εντύπωση ότι η Ευρώπη είναι ένα οικοδόμημα που δεν μπορεί να λειτουργήσει, ότι το ευρώ δεν είναι σταθερό νόμισμα.

Η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή ηγεσία και κυρίως στην κυβέρνηση Μέρκελ θα μειωνόταν. Στην περίπτωση ενός Grexit, η ήρεμη δύναμη της κυρίας Μέρκελ, την οποία θαυμάζουν στο εξωτερικό, θα αποδεικνυόταν ότι λειτουργεί μόνο σε ήρεμους καιρούς.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να κινηθεί, υπογραμμίζει η Handelsblatt. Πρέπει να διαπραγματευτεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για όσο διάστημα χρειάζεται ώστε να επιτευχθεί μια λύση με την οποία και οι δύο πλευρές θα αισθάνονται ότι δεν έχουν ταπεινωθεί.

Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στο μέλλον και όχι στο χάος, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει κατανοητές τις ανησυχίες πολλών Ευρωπαίων ότι το ελληνικό παράδειγμα θα μπορούσε να θεωρηθεί προηγούμενο και να ενδέχεται να προκαλέσει ανάλογες αντιδράσεις και σε άλλες χώρες. Όμως αυτές οι ανησυχίες δεν θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη θέση, διότι πρόκειται για πολύ περισσότερα. Το να αφεθεί η Ελλάδα να βυθιστεί στο χάος ώστε να χρησιμοποιηθεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για τις άλλες χώρες είναι σίγουρα μια χειρότερη εναλλακτική, σχολιάζει η Handelsblatt.

Συχνά συγκρίνεται η Μέρκελ με τον πρώην καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, όμως ο Κολ σε μεγάλες ιστορικές στιγμές απέδειξε ότι μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις και να ασκεί ενεργή πολιτική. Τώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος θα πρέπει να παραδειγματιστεί από τον Κολ και να κινηθεί, καταλήγει η Handelsblatt. 

ΣχετικάΆρθρα

ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ

Γιορτή σήμερα 14 Ιανουαρίου, εορτολόγιο: Αγία Νίνα Ισαπόστολος

14/01/2026 | 00:05
HOT NEWS

Alex Rasov

13/01/2026 | 23:45
HOT NEWS

Crash test υπευθυνότητας ή ανευθυνότητας οι εκλογές του 2027

13/01/2026 | 22:13
Featured

Σαμάρας για Novartis: Η απόφαση της Δικαιοσύνης πιστοποιεί την πολιτική σκευωρία που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

13/01/2026 | 21:13 - Ενημέρωση 14/01/2026 | 01:16
Load More
Επόμενο Άρθρο

Μιλούσα θεωρητικά απαντά ο Βαρουφάκης για το παράλληλο νόμισμα IOU


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Καταγγελίες–βόμβα Καραχάλιου κατά Καρυστιανού: «Σέχτα, χειραγώγηση, 600 μηνύματα» και η  “γερόντισσα” με την  αστρολογία

    242 shares
    Share 97 Tweet 61
  • Σαμάρας για Novartis: Η απόφαση της Δικαιοσύνης πιστοποιεί την πολιτική σκευωρία που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

    107 shares
    Share 43 Tweet 27
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ -ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2026: Πληρωμές στις 27 και 29 Ιανουαρίου – Ποιοι παίρνουν αυξήσεις και αναδρομικά έως 2.000€  

    104 shares
    Share 42 Tweet 26
  • ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις και στις επικουρικές – Οι πρόσφατες πληροφορίες για τα αναδρομικά και το «κλειδί» των πλεονασμάτων

    102 shares
    Share 41 Tweet 26
  • ΔΥΠΑ 2026: 21.515 νέες επιδοτούμενες θέσεις, προγράμματα δεξιοτήτων για 80.000 ωφελούμενους και «κύμα» πληρωμών 

    92 shares
    Share 37 Tweet 23
  • ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΙΤΑΡΙ: +11% ζήτηση έως το 2034, 874 εκατ. τόνοι παραγωγή – Πού «κουμπώνει» η Ελλάδα μετά τα 7,99 δισ. και τη νέα ΚΑΠ

    86 shares
    Share 34 Tweet 22
  • Δημοσκόπηση Interview: Στο 32,4% η ΝΔ, στο 14,9% το ΠΑΣΟΚ – Από πού αντλούν ψήφους Καρυστιανού και Τσίπρας

    74 shares
    Share 30 Tweet 19
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch