ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ-Τον νόμο Πλεύρη βάσει του οποίου το υπουργείο Υγείας υποχρεώνει σε έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις τους ιδιώτες γιατρούς να εργαστούν στο ΕΣΥ, ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, πυροδοτώντας και πάλι τη συζήτηση που έχει ανοίξει με τους ιδιώτες παθολόγους για την εργασία τους στο ΕΣΥ και σε νοσοκομεία όπου υπάρχουν δραματικές ελλείψεις.
«Το πρόβλημα του ΕΣΥ είναι μείζον και επί ελλείψεως χρημάτων ιδιαιτέρως πολύπλοκο. Αλλά με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε» απαντά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).
Μιλώντας την Πέμπτη σε συνέδριο ο κ. Γεωργιάδης καταλόγισε αδιαφορία στους ιδιώτες γιατρούς υποστηρίζοντας ότι «η ηγεσία του υπουργείου δεν μπορεί να δείξει αδιαφορία στην υπολειτουργία των επαρχιακών νοσοκομείων».
Για το θέμα θα γίνει, όπως είπε σύσκεψη σήμερα το απόγευμα στην Αριστοτέλους. Σημειώνεται πως σε ανάλογη απόφαση είχε προχωρήσει το υπουργείο Υγείας στη διάρκεια των δύσκολων περιόδων της πανδημίας, όταν τα δημόσια νοσοκομεία, και ιδίως εκείνα στη Μακεδονία, κατέρρεαν από το κύμα των ασθενών με covid με τους επαγγελματίες υγείας να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες.
«Με διάθεση συνεννόησης, οι διοικητές κάλεσαν ήδη τους ιδιώτες ιατρούς να «έρθουν χωρίς πίεση» για να βοηθήσουν στα νοσοκομεία με άγονες προκηρύξεις θέσεων, αλλά στο σύνολο της χώρας εκ των 140 γιατρών, οι 105 απάντησαν αρνητικά , οι 14 ίσως και οι 11 δεχόμαστε!» είπε ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην επιχείρηση προσέγγισης των ιδιωτών γιατρών που έχουν ξεκινήσει οι διοικητές των περιοχών με τα προβληματικά νοσοκομεία. Για αυτό, όπως πρόσθεσε «στη σκέψη της ηγεσίας του Υπουργείου είναι να αξιοποιήσει τον νομό που ψηφίστηκε επί Πλεύρη, η οποία υποχρεώνει σε έκτακτες καταστάσεις του ιδιώτες γιατρούς να δουλέψουν στο ΕΣΥ». Επιλέγοντας προσεκτικά τις λέξεις ο υπουργός Υγείας είπε χαρακτηριστικά ότι «η επίταξη είναι μια βάρβαρη λέξη», ενώ πρόσθεσε ότι οι ιδιώτες γιατροί δεν μπορούν να λένε πως εάν λειτουργεί ή όχι το νοσοκομείο είναι πρόβλημα του Υπουργείου. «Προτιμώ την καλόπιστη συνεννόηση» ανέφερε καταλήγοντας ότι το υπουργείο Υγείας πρέπει να δώσει τέλος στο αδιέξοδο.
Οργισμένη αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
Στο κύμα δηλώσεων του υπουργού Υγείας, που άλλοτε επιθετικά προειδοποιεί με κυρώσεις και άλλοτε ζητάει διάλογο και καλόπιστη συνεννόηση, απάντησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).
«Με έκπληξη ακούμε απειλητικές δηλώσεις σας στη Βουλή αναφορικά με τους παθολόγους που ασκούν ιδιωτικά την ιατρική σε περιοχές με υποστελεχωμένα Νοσοκομεία. Πληροφορούμαστε επίσης για προφορικές και γραπτές αιτήσεις Διοικητών Νοσοκομείων προς Ιατρικούς Συλλόγους για παροχή στοιχείων επικοινωνίας των συναδέλφων αυτών» αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στην επιστολή, σημειώνοντας πως «ουδέποτε μας έχετε θέσει το πρόβλημα που επικαλείστε τώρα ως κατεπείγον. Κατά συνέπεια οι ευθείες ή συγκαλυμμένες απειλές είναι απολύτως αδικαιολόγητες».
Αναφερόμενος ο ΠΙΣ στο θέμα της υποχρεωτικής παροχής υπηρεσιών από τους ιδιώτες γιατρούς, τονίζει πως «τέτοιες αναφορές εν ηρεμία (καθώς δεν έχουμε ούτε πανδημία, ούτε πόλεμο, ούτε φυσική καταστροφή) βρίσκονται μακράν της καλώς νοούμενης δημοκρατικής διοίκησης, καθώς διαταράσσουν ουσιαστικά την δυνατότητα άσκησης της ιατρικής».
Το ανώτατο θεσμικό όργανο των γιατρών υπενθυμίζει στον υπουργό Υγείας ότι έχει καθυστερήσει επί δύο έτη να προχωρήσει στον επανακαθορισμό των επιδομάτων για τους γιατρούς που υπηρετούν σε άγονες περιοχές. «Η αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου νομοθετήθηκε το 2022 με πρόβλεψη η ΚΥΑ να εκδοθεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2023, ωστόσο παραμένει ακόμη η εκκρεμότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται πως σε αυτές τις περιπτώσεις το ποσό που λαμβάνουν επιπλέον οι γιατροί σε μηνιαία βάση δεν ξεπερνά τα 120 ευρώ, ποσό που είχε καθοριστεί από το 2000 και ουδέποτε αναπροσαρμόστηκε.