Την ώρα που οι νεκροί στη Δυτική Αττική, από την έντονη βροχόπτωση, έφτασαν τους 23, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, σε νέα σημερινή του συνέντευξη, δηλώνει προκλητικά ότι αισθάνεται υπερήφανος (!) για τα αντιπλημμυρικά έργα που έχει κάνει η κυβέρνηση και προσθέτει ότι ευθύνες για την τραγωδία στην Δυτική Αττική πρέπει να αναζητηθούν σε όλους όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια.
«Έχουμε έλλειμμα οικονομικών πόρων κι είμαστε ειλικρινά πολύ περήφανοι γι αυτά που έχουμε κάνει στην αντιπλημμυρική προστασία τα τελευταία τρία χρόνια. Και είναι τυχαίο γεγονός ότι μέχρι τώρα στις πλημμύρες δεν είχαμε και άλλα θύματα και άλλους νεκρούς. Όλη η χώρα είναι ανοχύρωτη επί της ουσίας από την αντιπλημμυρική προστασία», δήλωσε στο ραδιόφωνο 24/7 ο υπουργός.
Μεταξύ άλλων, είπε:
«Όποιος πει όταν έχουμε τέτοια συμβάντα ότι φταίει ο λειτουργός που έτυχε να υπηρετεί εκείνη την περίοδο ως περιφερειάρχης ή ως δήμαρχος, είτε λαϊκίζει, είτε θέλει να κοροϊδέψει τον κόσμο ή δεν θέλει να παρουσιάσει την πραγματικότητα. Ιδιαίτερα όταν έχουμε τέτοιες καταστροφές και έχουμε 23 συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους, -εκτός από τα αισθήματα θλίψης που δημιουργούνται- πρέπει να αναστοχαστούμε γενικότερα και σαν κοινωνία και σαν πολιτικό σύστημα, τι έπρεπε να γίνει αυτά τα χρόνια, τι πρέπει να αλλάξουμε και ποιες συνήθειες, κακές αν θέλετε νοοτροπίες που έχουν διαπαιδαγωγήσει συγκεκριμένοι κύκλοι του πολιτικού συστήματος και του παλαιοκομματισμού στην ελληνική κοινωνία, πρέπει να αλλάξουν. Εμείς δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι είμαστε “Χουντίνι”».
[irp posts=”162047″ name=”Μάνδρα Αττικής: Βρέθηκε ο 22ος νεκρός των φονικών πλημμυρών”]
Εν συνεχεία,σύμφωνα με το protothema.gr, αναφέρει:
«Αυτές οι υποδοχές για χρόνια έχουν υποβαθμιστεί. Έχουμε μια χώρα ανοχύρωτη επί της ουσίας στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, στις φυσικές καταστροφές και αυτά δεν αλλάζουν. Ούτε γίνονται με μαγικό ραβδί ούτε από τη μία μέρα στην άλλη. Καταλαβαίνω τον δημοσιογραφικό οίστρο ή την επικοινωνιακή ανάγκη να πούμε ότι φταίει ο τάδε. Αλλά πού είναι η πραγματικότητα. Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η χώρα έχει δομηθεί χωρίς σχέδιο, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό.
Πάρα πολλοί υποδοχείς ομβρίων υδάτων όπως είναι τα ρέματα έχουν κλείσει. Πάρα πολλοί φορείς όπως η τοπική αυτοδιοίκηση και τα υπουργεία έχουν καλύψει στο πέρασμα των χρόνων την παραβατικότητα (στη δόμηση) και πολλές κατά τη γνώμη μου επικίνδυνες συμπεριφορές. Άρα, όπου έχουμε πλημμύρες, παρατηρούνται τα ίδια ακριβώς φαινόμενα. (..) Παρατηρούμε ότι έχουν κλείσει τα ρέματα, ότι έχουν χωροθετηθεί κτίρια και υποδομές μέσα στις κοίτες των ρεμάτων».