Με ένα άτεχνα γραμμένο κείμενο που διοχετεύθηκε από το Μαξίμου, η κοινή γνώμη πληροφορήθηκε ότι «το μήνυμα Τσίπρα από το ταξίδι του στην Τουρκία είναι ότι αν και για να αντιμετωπιστεί συνολικά το προσφυγικό πρέπει να λυθεί το συριακό, θα πρέπει να υπάρξει άμεση συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ που να οδηγεί στον περιορισμό των ροών και στην καθιέρωση σταθερού μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία».
Προστίθεται δε αμέσως μετά, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, ότι «στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε διμερής ελληνοτουρκική συνεργασία και συντονισμός με στόχο την αποφασιστική αντιμετώπιση των διακινητών». Όμως ειδικά αυτή η αντιμετώπιση, από πουθενά δεν προκύπτει.
Κακά τα ψέμματα… Ο πρωθυπουργός, επέστρεψε από την Άγκυρα, χωρίς απτά αποτελέσματα στις αποσκευές του. Στην προσφυγική κρίση, για την οποία υποτίθεται μετέβη στην Τουρκία, τα πράγματα παραμένουν στάσιμα.
Και την ίδια στιγμή, δεν κατάφερε να αποσπάσει έστω μια ρητορική δέσμευση ότι η Άγκυρα θα αναχαιτίσει τα κυκλώματα διακίνησης προσφύγων που δρουν ανενόχλητα, αν όχι με την ενθάρρυνση των απέναντι αρχών.
Αντίθετα, φρόντισε να αναγνωρίσει γενναιόδωρα, ότι η Τουρκία (όπως και η Ελλάδα) έχει σηκώσει ένα δυσβάσταχτο βάτος προσφυγικών ροών για να αντιμετωπίσει την ηχηρή σιωπή του Νταβούτογλου στο αίτημα για εγκατάσταση στην τουρκική επικράτεια κέντρων υποδοχής των προσφύγων…
Από τον Τούρκο πρωθυπουργό πληροφορηθήκαμε εξάλλου ότι αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, μια τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Γερμανίας- Τουρκίας, με άγνωστη προσώρας ατζέντα, αλλά και η τεχνική συνεργασία των δύο ακτοφυλακών, διατύπωση που πιθανώς να υποκρύπτει την επιχειρησιακή ανάληψη της ευθύνης για την έρευνα και διάσωση, πάγια τουρκική επιδίωξη από την Άγκυρα, υπό το όχημα του ευρωπαϊκού σχεδίου για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες.
Ενώ, όταν ο κ. Τσίπρας έθεσε ακροθιγώς το ζήτημα των μαζικών παραβάσεων και παραβιάσεων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου και στα χωρικά ύδατα, άκουσε απαθής τον ομόλογό του, να δηλώνει με ισοπεδωτικό συμψηφισμό, πως το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα συνεργασίας και ειρήνης κι όχι θάλασσα παραβιάσεων «και από τις δύο πλευρές», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, δεν απέφυγε την δημιουργία σύγχυσης, αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, για την οποία αρχικώς υπερθεμάτισε. Αργότερα πάντως, πηγές της ελληνικής αποστολής σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τους τόνους, εξήγησαν ότι ο κ. Τσίπρας εννοούσε πως θα διερευνηθούν οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν τα ενταξιακά κεφάλαια που σήμερα είναι «παγωμένα».
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος νωρίτερα, είδε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό, δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις στη λύση του.