Μπορεί να επιχειρείται να μετατραπεί δημοσκοπικά σε «ντέρμπι» η αναμέτρηση του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ, γιατί έτσι θέλει το σύστημα, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος και με «καθαρή» διαφορά στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου παρά τις απώλειες που έχει υποστεί λόγω της υπογραφής του τρίτου μνημονίου.
Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υποστεί μία ψυχρολουσία μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και αυτό ενδεχομένως καταγράφουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις σε υπέρτερο βέβαια βαθμό για να εμφανίσουν ότι κλείνει η ψαλίδα με τη ΝΔ, αλλά όπως εκτιμάται, η συσπείρωση θα αυξάνεται τις επόμενες ημέρες και θα δώσει ένα αποτέλεσμα στην κάλπη με διαφορά της τάξεως περίπου του 5%.
Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη μετά την δυναμική που εμφάνισε τις πρώτες ημέρες λόγω της εναντίωσης στο μνημόνιο και της υποστήριξης στην επιστροφή στη δραχμή θα αρχίσει να «ξεφουσκώνει», γιατί όπως εκτιμούν, δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο (όχι βέβαια ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σχέδιο, όπως αποδείχθηκε, για να κυβερνήσει).
Ένα άλλο στοιχείο κατά της Λαϊκής Ενότητας είναι ότι μαζεύει όλο το παλιό και ξεπερασμένο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του 2012, το οποίο δεν έχει απήχηση ιδιαίτερη στην κοινωνία και βεβαίως δεν υπάρχει το πρόσωπο του ηγέτη. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μπορεί να είναι στέλεχος με μεγάλη εμπειρία, αλλά φαίνεται πώς δεν μπορεί να παίξει το ρόλο αυτό και να προσελκύσει τους ψηφοφόρους.
Όχι βέβαια ότι δεν θα μπορούσε να πάρει στις εκλογές μεγάλο ποσοστό, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψήφισμα είχε πιάσει ποσοστό που άγγιξε το 48% και το «ΟΧΙ» που θεωρητικά εκφράζει η Λαϊκή Ενότητα είναι ξεπεράσει το 62%. Υπάρχουν ωστόσο σοβαρά προβλήματα στο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο να αναδείξει τη διαφορετικότητα και μοιάζει περισσότερο ως κόμμα δυσαρεστημένων ψηφοφόρων.
Τώρα, όσον αφορά στη ΝΔ, παρά την εικόνα που επιχειρείται να περάσει προς τα έξω ότι υπάρχει συσπείρωση και δυναμική με τον Βαγγέλη Μειμαράκη στο τιμόνι της αυτό δεν μεταφράζεται και σε αύξηση ποσοστών. Η επιλογή προς το κέντρο δεν «βγαίνει», αφού υπάρχουν πολλά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και η Ένωση Κεντρώων που απευθύνονται στο συγκεκριμένο χώρο.
Η τακτική αυτή της ΝΔ, της μετακίνησης από τα δεξιά προς το κέντρο έχει ωστόσο ενισχύσει τη Χρυσή Αυγή, που πλασάρεται δυνατά στην τρίτη θέση και όπως εκτιμάται, στις εκλογές μπορεί να έχει διψήφιο ποσοστό. Το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου ευνοείται από το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις πλέον, όπως επίσης και από το «εμπάργκο» που του επιβάλει το σύστημα.
Το κόμμα της Χρυσής Αυγής απουσιάζει από τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών, δεν θα εκφραστεί στο ντιμπέιτ γιατί δεν προσκαλείται και εκτός αυτών υπάρχει και ο δικαστικός περιορισμός στον αρχηγό του κόμματος και πολλών βουλευτών να βγούν εκτός Αττικής και να δώσουν τη «μάχη» της ψήφου. Αυτή είναι η… δημοκρατία του 90%.
Η Χρυσή Αυγή είναι η μεγάλη κερδισμένη των πολιτικών εξελίξεων και στον αντίποδα, μεγάλο χαμένο το Ποτάμι, αφού οι ψηφοφόροι έχουν περισσότερες επιλογές από το να στηρίξουν τον Σταύρο Θεοδωράκη που αποδείχθηκε «υπάλληλος» των δανειστών με μόνη επιδίωξη να μπει στην κυβέρνηση για να προωθήσει τα συμφέροντα τους.
Το γεγονός αυτό ευνοεί κάπως το ΠΑΣΟΚ, αφού επαναπατρίζεται ένα ποσοστό ψηφοφόρων, όπως άλλωστε και η διάλυση του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, που δεν θα κατέβει στις εκλογές λόγω… οικονομικών προβλημάτων. Ένα επίσης ποσοστό του ΚΙΔΗΣΟ θα επιστρέψει στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά.
Στις δημοσκοπήσεις οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται να μην μπαίνουν στη Βουλή, αν και αυτό κατέγραφαν και πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου. Ο Πάνος Καμμένος πάντως παρά το πλήγμα που έχει δεχθεί το ακροατήριο του εμφανίζεται αισιόδοξος και δίνει τη μάχη για την επίτευξη του στόχου προκειμένου να συνεχίσει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως έχει τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα, οποίος αναγνωρίζοντας στον Πάνο Καμμένο την έντιμη στάση του και τη μεγάλη βοήθεια που το προσέφερε, έχει λάβει την απόφαση να υπουργοποιήσει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ σε μία συγκυβέρνηση, ακόμη και αν αυτή είναι με τη ΝΔ.
Στη νέα Βουλή, θέση φαίνεται πώς θα έχει και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, η οποία «κλέβει» ψηφοφόρους κυρίως από τη ΝΔ και το Ποτάμι. Τα οκτώ κόμματα θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα, όπως επίσης και την δημιουργία της επόμενης κυβέρνησης.