Αναπάντεχη ψυχρολουσία επεφύλαξε η κάλπη της Κυριακής στη Νέα Δημοκρατία, καθώς στο επιτελείο της Συγγρού ουδείς ανέμενε τη διαφορά των 7,5 μονάδων που έλαβε εν τέλει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ εκφράζεται πλέον έντονος προβληματισμός στο κομματικό παρασκήνιο για τη διαρροή μεγάλου αριθμού «γαλάζιων» ψηφοφόρων.
Παρά τον εμφανή αιφνιδιασμό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης αντιμετώπισε με ψυχραιμία την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος, σπεύδοντας από νωρίς να συγχαρεί τον νικητή της αναμέτρησης Αλέξη Τσίπρα και προαναγγέλλοντας την έναρξη ευρείας συζήτησης στο εσωτερικό του κόμματος για την ερμηνεία του αποτελέσματος.
Αν και σε ποσοστιαία βάση, η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να ενίσχυσε ελαφρώς τη θέση της, αφού από το 27,81% του περασμένου Ιανουαρίου βρέθηκε στο 28,04%, στην πραγματικότητα, όμως, η ΝΔ έχασε σχεδόν 200 χιλιάδες που την είχαν ψηφίσει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και δεν το έκαναν τώρα είτε επιλέγοντας, κυρίως, την αποχή είτε ψηφίζοντας άλλα κόμματα.
Κόντρα στην αρχική εντύπωση που ήθελε την αυξημένη αποχή να πλήττει τον ΣΥΡΙΖΑ, μια προσεκτικότερη ανάγνωση των στοιχείων που συνθέτουν το αποτέλεσμα δείχνει σημαντικές απώλειες και για την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος ξεκίνησε ήδη συζητήσεις με παράγοντες του κόμματος για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με την ηγεσία του κόμματος, καθώς ο ίδιος είναι μεταβατικός από τις 5 Ιουλίου όταν μετά το δημοψήφισμα παραιτήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παραδίδοντάς του τα ηνία, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί ότι είναι στις προθέσεις του να παραμείνει στο κομματικό τιμόνι διεκδικώντας την προεδρία στις διαδικασίες που θα ανοίξουν το προσεχές διάστημα.
«Η Νέα Δημοκρατία ούτε διαλύθηκε, ούτε τελειώνει»
«Τον Γενάρη κάποιοι νόμιζαν ότι θα διαλυθούμε και τώρα νόμιζαν ότι θα μας τελειώσουν. Η Νέα Δημοκρατία ούτε διαλύθηκε, ούτε τελειώνει. Είναι ένα κόμμα που αποδεικνύει ότι είναι ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός, πυλώνας της δημοκρατίας και εγγύηση για τη σταθερότητα, την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, το μέλλον του τόπου και έτσι παραμένει», ανέφερε.
Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση των αιτίων που έφεραν το κόμμα του και πάλι στη δεύτερη θέση, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «Όταν ξεκινήσαμε πριν πέντε βδομάδες, το αποτέλεσμα πιστεύαμε ότι θα ήταν ακόμα χειρότερο». Θύμισε ότι ο ίδιος είχε πει δημοσίως «δεν χρειαζόντουσαν να γίνουν εκλογές και να μπει σε ταλαιπωρία η χώρα» και συμπλήρωσε: «Φαίνεται ότι σε έξι μήνες οι πολίτες δεν άλλαξαν γνώμη».
Υποστήριξε ακόμη ότι «τις τελευταίες τέσσερις- πέντε βδομάδες η Νέα Δημοκρατία μπόρεσε και ανέβασε πάρα πολύ το ποσοστό της από ό,τι καταγραφόταν δημοσκοπικά» και ευχαρίστησε «τους ανώνυμους νεοδημοκράτες που με θέρμη, με πίστη, με αυταπάρνηση έδωσαν αυτή τη μάχη και ανέβασαν το βαθμό αυτοπεποίθησης και έδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι εγγύηση για το μέλλον».
Σε σχέση με τις διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού που ούτως ή άλλως είχαν προαποφασιστεί –πριν από την προκήρυξη των εκλογών- να δρομολογηθούν τον επόμενο μήνα και με καταληκτικό χρονικό ορίζοντα την επόμενη άνοιξη, ο κ. Μεϊμαράκης δεν έγινε πολύ συγκεκριμένος. «Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε στην ώρα τους», είπε.
Η πλειονότητα των στελεχών της ΝΔ θεωρούν πρόωρη την ανακίνηση του ζητήματος της διαδοχής, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος επιτάχυνσης των διαδικασιών εκλογής νέου αρχηγού. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα στελέχη από τη δεξιά πτέρυγα που ασκούν κριτική στην τακτική του κ. Μεϊμαράκη τόσο σε σχέση με την ψήφο που έδωσε η ΝΔ στο μνημόνιο Τσίπρα όσο και στην επιμονή του αρχηγού τους να προτείνει συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ
.
«H ιδεολογική καμπάνια της ΝΔ παρήγαγε πολιτική νομιμοποίηση για τον ΣΥΡΙΖΑ»,
υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε υποστηρίξει πως περίπου 20 βουλευτές της ΝΔ ήθελαν να καταψηφίσουν το τρίτο Μνημόνιο.
Υπό το φως των νέων δεδομένων, πάντως, ο κ. Μεϊμαράκης φαίνεται να προσανατολίζεται σε τήρηση αποστάσεων έναντι της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους το βράδυ της Κυριακής δεν έδειξε διατεθειμένος να διευκολύνει περαιτέρω την κυβέρνηση στο ζήτημα της έγκρισης των εφαρμοστικών νόμων. Αν τα μέτρα είναι προς σωστή κατεύθυνση θα τα ψηφίζει η Ν.Δ. και αν είναι αρνητικά θα τα καταψηφίζει, διευκρίνισε. «Ανάλογα την κάθε περίπτωση θα έχουμε και ανάλογη συμπεριφορά» είπε αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να απέχει η ΝΔ από ορισμένες ψηφοφορίες.