«Η εισήγηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι μια αποτυχημένη απολογία για την πολιτική του», τονίζει η ΝΔ σημειώνοντας πως ο κ. Τσίπρας δεν είπε «ούτε μια λέξη» για τη μείωση του αφορολόγητου, την περικοπή των συντάξεων και του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και τα σκληρά μέτρα που έχουν την υπογραφή του ιδίου.
Ο πρωθυπουργός δήλωνε κατ’ επανάληψη, στο παρελθόν, ότι δεν θα επιβάλει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα, σημειώνει η Πειραιώς, που κατηγορεί το Μαξίμου για ανικανότητα, ιδεοληψίες και δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση που οδήγησε τη χώρα στην ύφεση.
«Οι πάντες γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές, δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση», καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.
Τι ειπώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Για συνολική συμφωνία με τους θεσμούς πάνω στα μέτρα αλλά και στο χρέος ακόμα και σε έκτακτο Eurogroup στις αρχές Μαΐου έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
Οι προκαταρκτικές συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους, είπε ο πρωθυπουργός, θα γίνουν στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ενώ εκτίμησε ότι αμέσως μετά είναι πιθανό να γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης.
Οπως γράφει το skai.gr, θα ακολουθήσει η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα και στη συνέχεια οι διαβουλεύσεις θα μεταφερθούν σε επίπεδο Eurogoup.
[irp posts=”123674″ name=”Μητσοτάκης σε Τσίπρα-«Διαπραγματεύεσαι μόνο με τις συνιστώσες σου»”]
Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι στην ευρω-ομάδα θα μπορούν προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Ο κ. Τσίπρας φέρεται να χαρακτήρισε τη συμφωνία στο σύνολό της «υπερασπίσιμη», ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει περιέλθει σε «δύσκολη θέση».
Ισχυρίστηκε ότι σε περίπτωση συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς η κυβέρνηση αποκτά πολιτική δυναμική την οποία μπορεί να μετουσιώσει σε εκλογική νίκη εάν υπάρξει μία μεγάλη πολιτική αντεπίθεση.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτέθηκε επίσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο κατηγόρησε εκ νέου ότι ζητούσε επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και ριζικές αλλαγές στα εργασιακά.
«Το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του», φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας.