ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδειξε χθες με την σιβυλλική δήλωση του «περί τυφώνα Μάικλ» ότι επιθυμεί να χαμηλώσει τους τόνους στο θέμα που έχει προκύψει από την αντιπρόταση του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ για την δημιουργία ενός νέου αμυντικού τόξου στα Βαλκάνια, προκειμένου να μην ισχύσει η συμφωνία των Πρεσπών.
Άλλωστε τα σπουδαία οι δυο αρχηγοί της συγκυβέρνησης (Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος) θα τα πούνε την ερχόμενη Δευτέρα αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Άμυνας από τις ΗΠΑ και εκεί θα φανεί εάν θέλουν να ανανεώσουν τους όρκους πίστης μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο ή θα πάνε για διαζύγιο εξπρές.
Όπως και να έχουν, πάντως, τα πράγματα, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορούν να ξεπεράσουν το καψόνι που τους έκανε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δίνοντας μάλιστα επιχειρήματα στην αντιπολίτευση να επιτεθεί με σφοδρότητα στην κυβέρνηση μιλώντας για «θλιβερή εικόνα», σε μια στιγμή ιδιαίτερα σημαντική για την πορεία της συμφωνίας των Πρεσπών.
Αναγνωρίζουν, ακόμα, ότι πλέον ο Πάνος Καμμένος είναι μία κινούμενη ωρολογιακή βόμβα από τη στιγμή που ο ίδιος βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο. Και μπορεί να μην το παραδέχονται δημόσια, στις ιδιωτικές συζητήσεις πάντως τα στελέχη της κυβέρνησης λένε ότι όλες οι ώρες είναι πλέον ανοικτές για το νέο χτύπημα του Προέδρου των ΑΝΕΛ από την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν εκτός Βουλής.
Διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ ζήτησε ο Νίκος Φίλης κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φίλης τόνισε πως «η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ έχει κάνει τον κύκλο της. Πρέπει να δούμε από εδώ και πέρα πώς θα προχωρήσουμε χωριστά»!
Η αλήθεια είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς ο πρωθυπουργός πρέπει να χειριστεί το θέμα Καμμένου. Οι πιο επιθετικοί εισηγήθηκαν στον Αλέξη Τσίπρα να τον βγάλει από υπουργό Άμυνας καθώς η συμπεριφορά του εκθέτει πλέον διεθνώς την χώρα. Έκαναν μάλιστα και τους υπολογισμούς τους και κατέληξαν ότι δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στην κυβέρνηση από την στιγμή που όλα δείχνουν ότι 5 βουλευτές των ΑΝΕΛ θα στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα.
Οι πιο ψύχραιμοι πάντως στην ανάλυση τους επεσήμαιναν στον πρωθυπουργό ότι ο Πάνος Καμμένος μπορεί να μίλησε στις ΗΠΑ στόχευε ωστόσο το εσωτερικό ακροατήριο και δη τους «μακεδονομάχους». Δεν παράβλεψαν μάλιστα ούτε τις πιέσεις που θα δέχθηκε ο υπουργός Άμυνας από τους Αμερικανούς να συναινέσει στην συμφωνία των Πρεσπών από τη στιγμή που εμφανίζεται να επιθυμεί την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Εξέφρασαν μάλιστα την άποψη ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ την συγκεκριμένη στιγμή εμφανίζεται ιδιαίτερα στριμωγμένος καθώς αντιλαμβάνεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ μπορεί και να βρει τους 4 βουλευτές που αναζητά προκειμένου να περάσει η συμφωνία από την Βουλή.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο από την επόμενη κιόλας μέρα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα βρεθεί αντιμέτωπος με την σκληρή προπαγάνδα της ΝΔ που θα τον κατηγορεί ότι με την δική του στήριξη η κυβέρνηση προχώρησε και ψήφισε την συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
Δεν παραβλέπουν ακόμα και τα σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα τα οποία έχει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μέσα στο κόμμα του καθώς η μισή κοινοβουλευτική ομάδα είναι έτοιμη να προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και η άλλη μισή βρίσκεται μετέωρη γιατί δεν καταλαβαίνει που το πηγαίνει ο αρχηγός της, γράφει το newsit.gr.
Πυρά και εκ των… έσω
Την Τετάρτη (10.10.2018) το βράδυ πάντως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία συνεργάτη του πρωθυπουργού με τον υπεύθυνο τύπου των ΑΝΕΛ Θόδωρο Τοσουνίδη προκειμένου να τον ρωτήσει τι εννοούσε όταν έλεγε ότι «κάτω από κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες οι ΑΝΕΛ μπορεί να ψηφίσουν την πρόταση μομφής της ΝΔ» και του επεσήμανε με την δέουσα αυστηρότητα ότι καλό είναι να προσέχει τι λέει.
Στελέχη των ΑΝΕΛ δεν έκρυβαν πάντως τον εκνευρισμό τους για τα όσα λέει και κάνει το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος τους. Κάποιοι μάλιστα έδιναν ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι στη συνέντευξη που έδωσε στην ΔΕΘ, ο Πάνος Καμμένος όταν ρωτήθηκε αν θα συνεργαζόταν με την ΝΔ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο βάζοντας ως όρο να μην είναι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αντ. Σαμαράς και ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Τοσουνίδη, τα στελέχη του κόμματος του Πάνου Καμμένου φοβούνται ότι υπάρχει αλλαγή στάσης σε κάποια θέματα χωρίς ωστόσο να έχουν ερωτηθεί. Πρόσθεταν δε ότι εάν ο πρόεδρος τους διαφωνούσε με όσα είπε ο Θόδωρος Τοσουνίδης την περασμένη Δευτέρα στην ΕΡΤ θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να έχει επιπλήξει τον εκπρόσωπο τύπου και να έχει επικοινωνήσει ο ίδιος με τον πρωθυπουργό.
Σημαντική ημερομηνία για το μέλλον των ΑΝΕΛ θεωρείται η 21 Νοεμβρίου που θα συνεδριάσει το εθνικό συμβούλιο του κόμματος. Εκεί αναμένεται όλες οι πλευρές να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους και να δουν με ποιόν θα πάνε και ποιόν θα αφήσουν.