Ως τελική απόπειρα συγκρότησης ΕΣΡ από την Βουλή χαρακτηρίζουν κοινοβουλευτικοί και κυβερνητικοί κύκλοι την σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων (14:00) υποστηρίζοντας πως αν και η νέα προσπάθεια – τρίτη στην σειρά – αποβεί άκαρπη τότε θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για το ξεμπλοκάρισμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στην σημερινή Διάσκεψη θα παρουσιαστούν νέα «πειστικά στοιχεία για το ζήτημα του αριθμού των καναλιών και της διαγωνιστικής διαδικασίας» που κατά τον ίδιο επαρκούν για να μεταβάλουν την στάση της αντιπολίτευσης που μέχρι στιγμής αρνείται να συναινέσει αν δεν περάσουν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα μοιραστεί στα μέλη της Διάσκεψης έκθεση που εκπόνησε το πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας μετά από σχετικό αίτημα του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν σύμφωνα με δημοσιεύματα πως η Ελλάδα δεν μπορεί να «αντέξει» περισσότερα από τέσσερα κανάλια εθνικής εμβέλειας και ενημερωτικού χαρακτήρα εξαιρουμένων των συχνοτήτων που καλύπτει η δημόσιας τηλεόραση.
Πάντως, η πλειοψηφία των αντιπολιτευόμενων κομμάτων εμμένει στην πάγια θέση της ζητώντας από την κυβέρνηση να επιστρέψει το σύνολο των αρμοδιοτήτων στην Ανεξάρτητη Αρχή. Ζητούν δηλαδή το ΕΣΡ να αναλάβει και τον καθορισμό του αριθμού των εκπεμπόμενων καναλιών. Εφόσον το συγκεκριμένο αίτημα δεν ικανοποιηθεί τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιη η αρνητική της ψήφος στην Διάσκεψη.
Εφόσον τα παραπάνω επιβεβαιωθούν τότε η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το επόμενό της σχέδιο που προβλέπει πως σε ένα από τα συζητούμενα νομοσχέδια στην Βουλή θα κατατεθεί τροπολογία που θα εξαιρεί εντελώς το ΕΣΡ από την διαδικασία αναδιάταξης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Συγκεκριμένα, θα ορίζει ότι ο αρμόδιος υπουργός θα αναλάβει τόσο τον καθορισμό του αριθμού των καναλιών όσο και την αξιολόγηση των φακέλων που θα καταθέσουν οι υποψήφιοι καναλάρχες.