ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Με σταθερή παραπομπή στην ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Νίκου Ανδρουλάκη για την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του, η κυβέρνηση απαντά στα ερωτήματα που εξακολουθούν να διατυπώνονται αναφορικά με τις λεπτομέρειες για την υπόθεση.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
«Τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να συζητούνται στον δημόσιο λόγο», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συντακτών.
Χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία προβλέπει επαναφορά της διάταξης που ίσχυε πριν από το 2018 και την έγκριση και από εισαγγελέα εφετών για την ενεργοποίηση εντολής επισύνδεσης. Επιπλέον, καθιερώνει για πρώτη φορά ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Οι υπόλοιπες θεσμικές διαδικασίες παραπέμπονται σε επόμενο χρόνο και σε κάθε περίπτωση μετά τις 22 Αυγούστου, ημερομηνία που ορίστηκε να επαναλειτουργήσει η Βουλή. Παρά την κατάθεση νέου αιτήματος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στο χρονοδιάγραμμα. Μετά την επαναλειτουργία της Βουλής αναμένεται να δρομολογηθεί και η συζήτηση – διαβούλευση για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ, στο οποίο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προχωρήσει η κυβέρνηση.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας χθες σε ερώτηση για το τι απέγιναν τα πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ για τον κ. Ανδρουλάκη, αν αρχειοθετήθηκαν ή καταστράφηκαν, είπε ότι οι πληροφορίες αυτές θα δοθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες με τον δέοντα θεσμικό τρόπο και ότι μόνο ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να λάβει αυτές τις απαντήσεις. «Οταν ολοκληρώνεται η επισύνδεση και δεν βγαίνει κάτι, τότε καταστρέφεται το υλικό», είπε, αναφερόμενος όχι στη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά στις διαδικασίες που ακολουθούνται.
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει για τις συνταγματικές προβλέψεις και την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης με άρθρο του (protagon.gr) αντέκρουσε τη θέση που διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν παράνομη επειδή απαγορεύεται εκ του Συντάγματος. Ο κ. Γεραπετρίτης υπογραμμίζει ότι το πλαίσιο για τις νόμιμες επισυνδέσεις χρειάζεται βελτιώσεις, ενώ εντοπίζει «ερμηνευτικό άλμα στην καθολική απαγόρευση μιας ολόκληρης κατηγορίας πολιτών από την άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας» και παραπέμπει στον εκτελεστικό νόμο 225/1994, ο οποίος προβλέπει τις εγγυήσεις για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών χωρίς, όπως αναφέρει, «να διαλαμβάνει καμία απολύτως εξαίρεση για οποιαδήποτε κατηγορία πολιτών». Ο κ. Βενιζέλος επανήλθε με νέο άρθρο (protagon.gr) και απάντησε στα επιχειρήματα του κ. Γεραπετρίτη υπεραμυνόμενος της ειδικής προνομιακής προστασίας του βουλευτικού απορρήτου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε χθες ότι το λογισμικό Predator και οποιοδήποτε άλλο κακόβουλο λογισμικό δεν χρησιμοποιείται από το Δημόσιο και από καμία υπηρεσία του. Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόκλησης κυβερνητικής αστάθειας, λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει μια ισχυρή κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία και ερείσματα στην κοινωνία».
Η Κομισιόν
Για το θέμα ρωτήθηκε χθες η εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Ανίτα Χίπερ, η οποία τόνισε ότι η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών να εξετάσουν διεξοδικά τις υποθέσεις παρακολουθήσεων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.
Το χρονοδιάγραμμα
Τη μεθεπόμενη Δευτέρα 22 Αυγούστου προγραμματίστηκε να ληφθούν αποφάσεις και να προσδιοριστούν οι ημερομηνίες συνεδριάσεων είτε της Ολομέλειας είτε της Επιτροπής Θεσμών, όπως έως τώρα έχει ζητήσει για το ζήτημα των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τότε αναμένεται να συνεδριάσει η διάσκεψη των προέδρων, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει ο προγραμματισμός των εργασιών του Κοινοβουλίου. Οπως σημειώνεται, οι υπηρεσίες της Βουλής θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα ώστε να πραγματοποιηθούν εκείνη την εβδομάδα τόσο η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών όσο και η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών. Υπενθυμίζεται ως προς τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το θέμα της κατάθεσης πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, καθώς βάσει Συντάγματος και Κανονισμού της Βουλής απαιτείται έγγραφο αίτημα για τη δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών.