ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ως όχημα αλλαγής συσχετισμών, νέων συμμαχιών και πολιτικών εξελίξεων, βλέπει η κυβέρνηση ενδεχόμενη επίλυση του θέματος του ονόματος της FYROM.
Στην κυβέρνηση επικρατεί η εκτίμηση ότι παρά το σημερινό κλίμα και την αντίδραση που έχει προκληθεί ιδίως μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ενδεχόμενη συμφωνία στο πλαίσιο που η ελληνική πλευρά έχει θέσει, θα συναντήσει μεγάλη στήριξη στη Βουλή. Πορεύονται με δύο βασικά σενάρια.
Πρώτον, την υπερψήφιση ενδεχόμενης συμφωνίας από ευρεία πλειοψηφία 193 βουλευτών, αν η Νέα Δημοκρατία αποφασίσει μαζικά να απέχει ή να καταψηφίσει, προκειμένου να μη δώσει χώρο για δημιουργία νέου κόμματος, στα δεξιά της. Σε αυτό το σενάριο, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κυβερνητικοί παράγοντες προσθέτουν τους 15 του ΚΚΕ, τους 6 του Ποταμιού, τους 20 της Δημοκρατικής Συμπαράταξης – διαβάζοντας τη χθεσινή δήλωση Γεννηματά ως αποδοχή μίας λύσης που θα είναι εντός του εθνικού πλαισίου-, 3 ανεξάρτητους (Παπακώστα, Θεοχάρης, Μάρκου) και τουλάχιστον 4 από τους ΑΝΕΛ που μετέχουν στην κυβέρνηση (Π. Καμμένος, Κουντουρά, Κόκκαλης και Κόλλια – Τσαρουχά).
Δεύτερον, την υπερψήφιση ενδεχόμενης συμφωνίας από πλειοψηφία 170 βουλευτών όπου στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται οι 15 του ΚΚΕ, οι 6 του Ποταμιού, οι 3 ανεξάρτητοι (Παπακώστα, Θεοχάρης, Μάρκου) και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αν – για άλλους λόγους – η ΔΗΣΥ καταλήξει να απέχει ή να καταψηφίσει.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το δύσκολο κομμάτι του εγχειρήματος είναι οι διαπραγματεύσεις και όχι η διαχείριση ενδεχόμενης συμφωνίας στο εσωτερικό της χώρας. Ποντάρει ιδιαίτερα στη στήριξη του διεθνούς παράγοντα (ΗΠΑ και Ε.Ε.) που δείχνει ξεκάθαρα ότι επιθυμεί επίλυση του θέματος, τώρα αλλά και μετά από μία πιθανή λύση του ζητήματος.
[irp posts=”171229″ name=”Τζανακόπουλος: Κανένα δημοψήφισμα, χρονικός ή γεωγραφικός προσδιορισμός για το όνομα των Σκοπίων””]
Παράλληλα, μέσα από αυτούς τους χειρισμούς θα επιχειρήσει να εμφανίσει τη Νέα Δημοκρατία προσκολλημένη σε ακροδεξιές πολιτικές αντιλήψεις και απομονωμένη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εγκλωβισμένο ανάμεσα στον ακροδεξιό και τον κεντρώο χαρακτήρα του κόμματός του. Θεωρούν πολύ πιθανό, ο κ. Μητσοτάκης να επιδιώξει να δώσει «γενικό αντικυβερνητικό χαρακτήρα» σε μία τέτοια ψηφοφορία προκειμένου να υπερβεί, όπως λένε, τα δικά του αδιέξοδα, δεν πιστεύουν όμως ότι μία τέτοια κίνηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα είναι αποτελεσματική.
Κυβερνητικοί παράγοντες, εκτιμούν ακόμα ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη βρίσκεται πιο κοντά στην ψήφιση από την καταψήφιση μίας λύσης που θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γείτονος, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι είναι σημαντική η επιρροή του Γιώργου Παπανδρέου στη Φώφη Γεννηματά, στο χειρισμό των εθνικών θεμάτων.
Οι ίδιες πηγές δεν προχωρούν σε σενάρια για μελλοντική σύγκλιση του ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές από την ομάδα των ανεξάρτητων ή και των άλλων κομμάτων που θα στηρίξουν μία ενδεχόμενη κυβερνητική πρόταση για επίλυση του Σκοπιανού. Θεωρούν όμως βέβαιο ότι εφόσον τα πράγματα προχωρήσουν όπως υπολογίζουν, τότε θα ανακινηθεί νέα συζήτηση για τα όρια και τους συσχετισμούς των σημερινών κομμάτων, αναφέρει η εφημερίδα Ναυτεμπορική.