Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σκοπιανό: Στο φως απόρρητα έγγραφα για τις διαπραγματεύσεις

Newsroom από Newsroom
02/10/2018 14:40 - Ενημέρωση 04/10/2018 20:23
Ενημερώθηκε: 04/10/2018 20:23:55
σε ΠΟΛΙΤΙΚΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Τα πρακτικά δυο συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια υπό τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το οποίο υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου, Ξένια Κουναλάκη και Βασίλης Νέδος πρόκειται για δυο συσκέψεις που έγιναν στις 27 Ιανουαρίου, δυο βδομάδες πριν την έναρξη της διαδικασίας υπό τον Μάθιου Νίμιτς, και στις 19 Μαΐου 2018 όταν πλέον είχε πέσει στο τραπέζι η πρόταση για Μακεδονία του Ίλιντεν.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται, μεγάλο μέρος των λεπτομερειών είχε ήδη συμφωνηθεί, έμεναν ωστόσο ακανθώδη ζητήματα που αφορούσαν το όνομα, την ταυτότητα και τη γλώσσα.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως στην πρώτη σύσκεψη, παρουσία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ, του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι και του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, προκύπτει ότι στην πλευρά των Σκοπίων τον Ιανουάριο δεν υπήρχε καν θέμα συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ ήταν πιο κοντά στο erga omnes.

Με βάση τα όσα συζητούσε η ηγεσία των Σκοπίων, η Ελλάδα έμοιαζε από τον πρώτο γύρο να έχει παραχωρήσει το θέμα της ταυτότητας και λίγο αργότερα και της γλώσσας.

Μάλιστα από τα πρακτικά προκύπτει ότι οι Σκοπιανοί «έβλεπαν» ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να κλείσει γρήγορα το θέμα της συμφωνίας έτσι ώστε να πάει σε εκλογές εκμεταλλευόμενος το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια, γράφει το cnn.gr.

Την ίδια ώρα, οι πολιτικοί ηγέτες των Σκοπίων, ενώ τον Ιανουάριο «διάβαζαν» ως μάλλον θετική τη στάση της ΝΔ, η άποψη αυτή αλλάζει τον Ιούνιο και θεωρούν ότι συμφωνία με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να υπάρξει.

Από τα πρακτικά προκύπτει ότι η κυβέρνησης της πΓΔΜ είχε εικόνα για τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα καθώς, ο Ζόραν Ζάεφ προέβλεπε ότι «αν δεν υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές ο Τσίπρας δεν μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτή δεν θα προέλθει από τις ψήφους του Καμμένου, αλλά από το Ποτάμι».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της χώρας χαρακτήριζε τον Αλέξη Τσίπρα πιο θετικό στο θέμα από τον Γ. Παπανδρέου, λέγοντας μάλιστα ότι «θέλει λύση» και πως «δεν ορκίστηκε ενώπιον της Εκκλησίας, είναι πιο ελεύθερος».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, εκτιμούσε ότι «η Ελλάδα στο Σούνιο έκανε μια σημαντική παραχώρηση», λέγοντας ότι από τη συνάντηση αυτή φαινόταν «έτοιμη να ονομάσει τη “μακεδονική γλώσσα” ως μακεδονική γλώσσα και την υπηκοότητα «μακεδονική/πολίτες της δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν». Κάτι που ως φαίνεται άλλαξε μόνο ως προς το σκέλος του ονόματος που επελέγη τελικά καθώς, το “Μακεδονία του Ίλιντεν”» … κάηκε στην πορεία.

Ο Ντιμιτρόφ εκτιμούσε επίσης πως «τον Αύγουστο τελειώνει το οικονομικό πρόγραμμα στην Ελλάδα και αν θεωρηθεί επιτυχημένο, ο Τσίπρας θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Θα είναι οι τελευταίες στις οποίες ο νικητής κερδίζει επιπλέον 50 έδρες».

Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας πίεζε συνεχώς να βρεθεί λύση άμεσα:

«Πώς θα είναι η Ελλάδα μετά τις εκλογές; Στην εξουσία θα είναι η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Δύση. Πρέπει να βιαστούμε. Όσο τσακωνόμαστε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για τους Έλληνες».

Ο αντιπρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης μοιάζει να επιθυμεί «αξιοπρεπή λύση» το συντομότερο δυνατό, ψάχνοντας τρόπο να “περάσει” αυτή η συμφωνία στον κόσμο. Στα πρακτικά εμφανίζεται να αναφέρει πως «δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία πέραν του 2018. Η επόμενη θα είναι σε δέκα χρόνια. Ή τώρα ή ποτέ. Πρέπει να διαλέξουμε ένα δύο σημεία από την πρόταση Νίμιτς στα οποία δεν θα υποχωρήσουμε. Για εμάς, είναι το όνομα και το εύρος χρήσης».

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, το Σάββατο 19 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ παρουσιάζει στους πολιτικούς ηγέτες και παράγοντες των Σκοπίων την άποψή του με βάση την πρόταση που περιελάμβανε την ονομασία Μακεδονία του Ίλιντεν.

Εδώ ο Ντιμιτρόφ εμφανίζεται να λέει ότι «σε ό,τι αφορά στην ταυτότητα είχαμε συμφωνήσει από τον α’ γύρο των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο η διαδικασία κόλλησε στους επόμενους γύρους στο εύρος χρήσης» και προβλέπει ότι σε διαφορετική περίπτωση, χωρίς το erga omnes η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να βρει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία.

Ετικέτες: ΕλλάδαΜακεδονίαΣκόπιαΣΚΟΠΙΑΝΟ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Καιρός: Καυτό Σαββατοκύριακο με ήλιο, μπόρες

02/08/2025 | 06:00
Featured

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν σε όλα τα πεδία των πυρκαγιών

27/07/2025 | 18:13
Featured

Η πρέσβης που ξέρει πρόσωπα και πράγματα: Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ, η Εκκλησία και οι ισορροπίες στην Ορθόδοξη σκακιέρα

27/07/2025 | 12:00
Πυρκαγιά στον Άγιο Στέφανο στη περιοχή Δροσοπηγή στις Αφίδνες.  Σάββατο 26 Ιουλίου 2025   (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Featured

Ολονύχτιος εφιάλτης σε Εύβοια, Μεσσηνία, Κύθηρα και Κρήτη – Χωρίς ενεργό μέτωπο στη Δροσοπηγή Αττικής

26/07/2025 | 23:16
Load More
Επόμενο Άρθρο

Για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Πέθανε δημοσιογράφος – Συνάδελφοί της μιλούν στο tilegrafimanews.gr για την 52χρονη συντάκτρια που αγάπησε τον Βόλο

    381 shares
    Share 152 Tweet 95
  • Βγάζει τα πυρηνικά υποβρύχια ο Τραμπ μετά τις δηλώσεις Μεντβέντεφ: «Τα λόγια συχνά οδηγούν σε απρόβλεπτες συνέπειες»

    318 shares
    Share 127 Tweet 80
  • Σκηνές έντασης στην Κόρινθο: Παπαδιά κατηγορεί ιερέα για εξωσυζυγική σχέση – Απόπειρα επίθεσης με αυτοκίνητο

    280 shares
    Share 112 Tweet 70
  • ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ – Συνελήφθη η γυναίκα με το καροτσάκι: Το παιδί ήταν ήδη νεκρό;

    275 shares
    Share 110 Tweet 69
  • Κωνσταντινούπολη: Τριμερής Τουρκίας–Ιταλίας–Λιβύης με τουρκικά drones,και ρόλο-σκιώδη στην Ανατολική Μεσόγειο- Η Ελλάδα ΕΚΤΟΣ!

    271 shares
    Share 108 Tweet 68
  • Γιορτή σήμερα 2 Αυγούστου, εορτολόγιο: Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου

    252 shares
    Share 101 Tweet 63
  • 10.000 ευρώ για μετεγκατάσταση στον Έβρο + Α21 Επίδομα Παιδιού: Όλες οι αιτήσεις που άνοιξαν στις 31 Ιουλίου 2025

    202 shares
    Share 81 Tweet 51
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch