ΣΚΟΠΙΑΝΟ: «Εχουμε συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων» ενημέρωσε ο Αλέξης Τσίπρας τον Προκόπη Παυλόπουλο μετά το τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ.
Οπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, πρόκειται για συμφωνία με σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων και συνταγματική αναθεώρηση, αναφέρει το iefimerida.gr.
Συνάντηση με Παυλόπουλο και διάγγελμα
Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας αυτή την ώρα γίνεται δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο διάλογος Τσίπρα-Παυλόπουλου μπροστά στις κάμερες:
Αλέξης Τσίπρας: «Ηρθα λίγο ξαφνικά. Κατανοώ τις δυσκολίες με τα ΜΜΕ. Νομίζω όμως ότι είναι για καλό σκοπό, μεταφέρω καλά νεά. Καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για ένα θέμα που μας απασχολεί πάρα πολλά χρόνια, για τη διαφορά που έχουν οι δύο χώρες σε ό,τι αφορά την ονομοσία.
Εχουμε συμφωνία, θα έλεγα μια καλή συμφωνία, για αυτό είμαι χαρούμενος, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική πλευρά. Προϋποθέσεις που αποτελούν τους βασικούς άξονες της εθνικής γραμμής επί δύο δεκαετίες. Σύνθεση ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Πράγμα που σημαίνει ότι οι γείτονές μας αναλαμβάνουν την υποχρέωση για συνταγματική αναθεώρηση. Το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε συμφωνία που προβλέπει τις αλλαγές στο Σύνταγμα- πέρα από την ονομασία- και στα σημεία που εκπέμπουν αλυτρωτισμό. Σημαντικότερο είναι ότι κατοχυρώνεται ιστορική κληρονομιά και παρακαταθήκη αρχαίας Μακεδονίας που στο παρελθόν προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν. Θετική εξέλιξη, η συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει δύο προυποθέσεις. Άρα θα πρέπει στο εξής αυτή η καλή συμφωνία που είναι θετική εξέλιξη και για την περιοχή, θα πρέπει να υλοποιηθεί από τους γείτονες. Είστε ο πρώτος που ενημερώνω, μετά τους αρχηγούς και τον κ.Βούτση, ώστε μετά να διεξαχθεί ειδική συνεδρίαση για ενημέρωση της Βουλής. Χρέος μας με νηφαλιότητα να φτάσουμε στην συμφωνία, που αποτελεί σημαντικό ιστορικό βήμα».
Προκόπης Παυλόπουλος: «Ευχαριστώ για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης. Να τονίσω πως στο εξής είναι σαφές πως η ευθύνη για το αν η γειτονική χώρα εννοείς εναπόκειται σε εκείνη, προυπόθεση είναι το Σύνταγμα. Η Ελλάδα μέσα από αυτή την προϋπόθεση δείχνει δημοκρατική ευαισθησία και για τα Σκόπια, που θα περάσει από τη Βουλή της. Αδιανόητο για εμάς τους Ευρωπαίους να αποδέχεται πράγματα αντίθετα στο Σύνταγμα, να κάνει πράξη δεσμεύσεις και θα κριθεί. Ο σεβασμός στην ιστορία είναι διαβατήριο της. Θέλουμε καλή γειτονία που ξεκινά από σεβασμό στην ιστορία και στο διεθνές δίκαιο».