«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο επιλογές: ή θα αλλάξει ή θα ηττηθεί» υποστηρίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε, στις Βρυξέλλες, στον δημοσιογράφο των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτιμά ότι ακόμα και αν οι απώλειες από το ΣΥΡΙΖΑ ή τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι πολλές, η όποια συμφωνία υπογραφεί από τον πρωθυπουργό και τους Ευρωπαίους συμμάχους θα περάσει στη Βουλή, μολονότι επισημαίνει ότι «είναι δύσκολο να στηρίξεις μια τέτοια συμφωνία».
«Αλλά, εάν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στην έγκριση ενός τέτοιου σχεδίου και την καταστροφή της χώρας μέσα από μια ρήξη με την Ευρώπη, τότε θα προτιμήσουμε να ψηφίσουμε τη συμφωνία» αναφέρει ο κ. Θεοδωράκης, ενώ ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης είχε κυρίως στο μυαλό του το κόμμα του και όχι σ’ αυτήν την ίδια τη διαπραγμάτευση.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ολοκλήρωσε τις επαφές του στις Βρυξέλλες με τη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γίρι Κατάινεν, ο οποίος του παρουσίασε τα εργαλεία της ΕΕ που μπορούν να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ποταμιού, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε στον κ. Θεοδωράκη ότι σκοπός είναι να διευκολύνουν τους Έλληνες που θέλουν να επενδύσουν και να λαμβάνουν απευθείας βοήθεια από την ΕΕ, είτε σε μορφή δανείου, είτε ως απευθείας χρηματοδότηση, έτσι ώστε να υπάρξει σύντομα μία νέα οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Βασική προϋπόθεση όμως για αυτό είναι να τελειώσει η εκκρεμότητα με τη συμφωνία και η αβεβαιότητα για την πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε ότι είναι υποχρέωση της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας να ενισχύσει το πλαίσιο της αλληλεγγύης στους Έλληνες, που προσπαθούν σε ένα αντίξοο περιβάλλον να δραστηριοποιούνται, να παράγουν και να καινοτομούν. Παρεμβαίνοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, που συνόδευσε τον επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στην ανάγκη το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να παίξει και αυτό τον ρόλο του στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, πράγμα που δεν μπορεί να γίνει όσο είναι δέσμιο μίας παρατεταμένης εκκρεμότητας που σχετίζεται με την απουσία ρευστότητας.