Βρυξέλλες και Βερολίνο παίζουν ένα πρόστυχο παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας οδηγώντας τη χώρα σε οικονομικό στραγγαλισμό έτσι ώστε να την αναγκάσουν να δεχθεί ένα μνημόνιο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους προκειμένου να της χορηγήσουν νέο δάνειο τον Ιούνιο για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Αν δεν είναι αυτό ωμός εκβιασμός τότε τί είναι;
Το θέμα όμως είναι πως με την τακτική αυτή και δεδομένου ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έλαβε εντολή από τον ελληνικό λαό να τον απαλλάξει από τα μνημόνια, οδηγούν την κατάσταση σε οριστική ρήξη και όλα πλέον τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Μετά τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. στους «θεσμούς» κ. Κοστέλο, που απείλησαν την ελληνική κυβέρνηση, ήρθε και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, να δηλώσει πως η Ελλάδα δε θα παραμείνει στο ευρώ με κάθε κόστος.
Με συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα “Die Welt” είπε ότι πρέπει να γίνει σεβαστό ότι οι Ελληνες διάλεξαν νέα κυβέρνηση αλλά και πως οι ‘Ελληνες πρέπει να σεβαστούν ότι η χώρα τους έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των εταίρων της: «Σε αυτή τη διαδικασία βρισκόμαστε, αλλά τα πράγματα πάνε αργά, πολύ αργά» πρόσθεσε.
Συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί λέγοντας πως «όταν αρχίζεις να μιλάς για Plan B, πάει να πει ότι σταμάτησες να πιστεύεις στο Plan A. Υπάρχει μία πολύ έντονη επιθυμία του Eurogroup να κρατηθεί η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Αλλά οικονομικά ατυχήματα συμβαίνουν. Εμείς θέλουμε να αποφευχθούν».
Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα πως υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο με στόχο να αναγκαστεί η κυβέρνηση να υποκύψει στους εκβιασμούς και στις απειλές των Ευρωπαίων. Κι αυτό καθ’ ότι τα ταμειακά αποθέματα κινδυνεύουν να εξαντληθούν και υπάρχει διάχυτη η ανησυχία πως η κυβέρνηση δε θα βρει χρήματα να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις αν δεν καταλήξει σε μια συμφωνία με τους εταίρους, αν και ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταβληθούν τα χρήματα.
Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του το “Bloomberg”, τα προβλήματα ρευστότητας παραμένουν έντονα, καθώς έπονται πληρωμές δόσεων προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και χρήματα από την Ευρωζώνη δεν έρχονται. Σύμφωνα με την Standard & Poor’s, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε πληρωμές ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο και άλλων 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αποπληρωμή τόκων. Αυτό χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης οι Ευρωπαίοι πρός την ελληνική κυβέρνηση.
Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Teneo Intelligence στο Λονδίνο, Βολφάνγκο Πίκολι, οι Ευρωπαίοι εταίροι οδηγούν την Ελλάδα σε ένα νέο πακέτο βοήθειας που θα προσφερθεί τον Ιούνιο, το οποίο ασφαλώς θα συνοδεύεται από νέα μέτρα και θα έχει εγγυήσεις ανάλογες ή και ακόμη πιο οδυνηρές με αυτές των προηγούμενων μνημονίων.
Κάτι βέβαια που δεν θέλει ούτε να σκέφτεται η κυβέρνηση, καθ’ ότι θα σήμαινε και το τέλος της. Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ακολουθούν μία επιθετική τακτική, όπως άλλωστε και άλλα μέλη της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις απαράδεκτες και πρωτοφανείς αξιώσεις των δανειστών, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν να μην καταβληθούν για 1-2 μήνες μισθοί και συντάξεις για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις προς αυτούς.
Βρισκόμαστε λοιπόν ενώπιον όχι μίας διαπραγμάτευσης πλέον αλλά μίας σκληρής κόντρας σε πολιτικό επίπεδο και είναι άγνωστο πώς αυτή θα καταλήξει. Ή θα υπάρξει υποχώρηση και από τις δύο πλευρές ή διαφορετικά οδηγούμαστε σε μία οριστική ρήξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το δημοψήφισμα μπορεί παίζει καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να περάσει μία νέα θηλιά στο λαιμό της και της ελληνικής κοινωνίας.