Της Ελένης Καλογεροπούλου-Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Η εμπλοκή στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και το αδιέξοδο στο θέμα του χρέους ενδέχεται να φέρουν εκλογές τον Μάρτιο, καθώς η άνευ αποτελέσματος παράταση αυτών των δύο θεμάτων αναμένεται να οδηγήσει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο και τη χώρα στις κάλπες.
Οπως ισχυρίζονται κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες, στην περίπτωση που την επόμενη εβδομάδα εκπέσει στο ΣτΕ ο Νόμος Παππά, η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δεινή θέση, καθώς θα έχει χάσει ένα από τα βασικά αφηγήματά της, που είναι η πάταξη του «τριγώνου της διαπλοκής» ανάμεσα στα ΜΜΕ, τις τράπεζες και τα κόμματα.Παράλληλα, την ίδια χρονική στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου θα γνωρίζει από τις επαφές που θα έχουν τα στελέχη της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών εάν υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 25 Νοεμβρίου να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Φυσικά, ο δρόμος γι’ αυτή την εξέλιξη θα ανοίξει εφόσον το θελήσει η γερμανική κυβέρνηση και ο Β. Σόιμπλε, ο οποίος μέχρι σήμερα εμφανίζεται ανένδοτος και παραπέμπει το θέμα στο 2018.να κάμψει.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως προσπάθησε να κάμψει χωρίς αποτέλεσμα, τις γερμανικές ενστάσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Αγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, βάζοντας στο τραπέζι μια εναλλακτική πρόταση: τον διαχωρισμό του χρέους από την ποσοτική χαλάρωση καθώς αντιλαμβάνεται ότι μόνο έτσι μπορεί η καγκελαρία να συναινέσει σε λύση μέσα στα προκαθορισμένα χρονικά όρια.Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αρνητική σε όλες τις ελληνικές προτάσεις. Αντίθετα με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, που συμφώνησε με τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση για το χρέος και ότι η συμφωνία για την ποσοτική χαλάρωση είναι κρίσιμο βήμα για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα.
Ο μήνας Μάρτιος δεν έχει επιλεγεί τυχαία από στελέχη της κυβέρνησης για να στηθούν οι κάλπες.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη χώρα, αφού μέχρι τότε ή θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί όλα τα θέματα και η Ελλάδα να έχει βγει στις αγορές για να μπορεί να δανειστεί ή θα στηθούν κάλπες, καθώς έναν μήνα μετά, στις 20 Απριλίου 2017, υπάρχει η πρώτη σοβαρή υποχρέωση της κυβέρνησης, η οποία είναι η αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ανέρχονται σε 1,185 δισεκατομμύρια ευρώ. Το δεύτερο μεγάλο πακέτο υποχρεώσεων έρχεται τον Ιούλιο και αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί λύση η χώρα θα βαδίσει και πάλι για τον γκρεμό.Τα στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται διχασμένα σχετικά με το ενδεχόμενο των εκλογών, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση θα φέρει τη χώρα μπροστά σε νέα προβλήματα και τον ΣΥΡΙΖΑ στον… πάγκο.
Ομως δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν –λέγεται ότι ανάμεσά τους είναι και ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Σπίρτζης, αν και οι ίδιοι το διαψεύδουν– ότι εάν δεν δοθεί προοπτική για το θέμα του χρέους τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει το ενδεχόμενο των εκλογών, καθώς η φθορά που θα έχουν υποστεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μη αναστρέψιμη. Και αυτό γιατί δεν θα υπάρχει καμία προοπτική στον ορίζοντα μέχρι και το 2018.Οι υποστηρικτές του σεναρίου μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης επισημαίνουν ακόμα ότι η δημοσκοπική διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. έχει ανοίξει πολύ και όσο περνάει ο χρόνος η «ψαλίδα» μεγαλώνει και η διαφορά παγιώνεται.
Λένε, δε, ότι, εάν μέχρι την παραμονή της καινούργιας χρονιάς δεν γίνει καθαρό ότι θα βρεθεί λύση για το χρέος, με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση. Μάλιστα, επικαλούνται την πρακτική της κυβέρνησης Σαμαρά στις εκλογές του Ιανουαρίου, όταν άφησε ανοικτή την πρώτη αξιολόγηση και άρα τη χώρα χωρίς χρήματα, οδηγώντας την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα βράχια. Αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί ότι ίσως και αυτή η κυβέρνηση θα έπρεπε να ακολουθήσει την ίδια τακτική, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τη Ν.Δ., εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και νικήσει το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
[irp posts=”76099″ name=”Η μητέρα του Αλέξη Τσίπρα έπεσε θύμα κλοπής”]
Ωστόσο, υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά, που την εκφράζουν ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και αρκετοί υπουργοί, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Τα στελέχη αυτά θεωρούν ότι η συγκυρία βοηθάει τη χώρα, καθώς η Ελλάδα για πρώτη φορά εμφανίζεται να έχει τόσο πολλούς και σημαντικούς φίλους, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί ότι, εάν δεν υπάρξει κάποια αναπτυξιακή κίνηση που να λειτουργήσει ευεργετικά, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Παραδέχονται ωστόσο ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση, καθώς το ΔΝΤ και σε αυτή την αξιολόγηση πιέζει για πιο σκληρά μέτρα και περικοπές των συντάξεων.
Ελπίδες από την επίσκεψη Ομπάμα
Είτε τα στελέχη της κυβέρνησης τάσσονται υπέρ μιας εκλογικής αναμέτρησης είτε όχι, όλοι αναγνωρίζουν ότι τον καθοριστικό ρόλο στην ιστορία θα τον παίξει ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα και στη συνέχεια το Βερολίνο. Με δεδομένο ότι ο αμερικανικός παράγοντας έχει διαμηνύσει με όλους τους τρόπους προς την Ευρώπη ότι το θέμα του χρέους θα πρέπει να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλιώς η ύφεση στην Ελλάδα θα βαθαίνει όλο και πιο πολύ, οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επιλέγει να κάνει το τελευταίο του ταξίδι ως πλανητάρχης μόνο και μόνο για να απολαύσει τον ήλιο της Ελλάδας και να γευτεί μια γερμανική μπίρα στα απομεινάρια του Τείχους.Αλλωστε, με κάθε τρόπο Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι πριν ο Ομπάμα φύγει από τον Λευκό Οίκο θα πρέπει να έχει λυθεί το θέμα του χρέους. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν μάλιστα ότι ο πλανητάρχης, εκτός από την πειθώ, έχει στα χέρια του και εργαλεία να χρησιμοποιήσει, όπως το πώς θα διαχειριστούν οι ΗΠΑ το θέμα της Deutsche Bank.Στην κυβέρνηση πάντως βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς φοβούνται ότι διάφορα κέντρα μπορεί να τορπιλίσουν τις συνομιλίες και να φέρουν την κυβέρνηση σε αδιέξοδο, βάζοντας με αυτό τον τρόπο στο τραπέζι το επιχείρημα ότι, εφόσον δεν έκλεισε η αξιολόγηση, δεν μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.
Στο τραπέζι η ποσοτική χαλάρωση και το χρέος
Τον διαχωρισμό του χρέους από την ποσοτική χαλάρωση θα επιχειρήσει να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως εξάλλου περιέγραψε χθες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να απεγκλωβίσει την κατάσταση και να δώσει λύση στο ελληνικό ζήτημα, παρά τις ενστάσεις Σόιμπλε.
Ετσι, η κυβέρνηση καλοδέχτηκε τη δήλωση του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι η ΕΚΤ θα κάνει δική της μελέτη για το ελληνικό χρέος, με βάση την οποία θα αποφασιστεί η ένταξη ή μη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αφού μια τέτοια θέση διευκολύνει τους χειρισμούς της Αθήνας και φαίνεται να ενισχύει τις προσδοκίες του Αλέξη Τσίπρα για μια αποφασιστική θετική εξέλιξη μέχρι το τέλος του χρόνου στο μέτωπο αυτό.
Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η κυβέρνηση προσδοκά να υπάρξει σχετική πρωτοβουλία από την πλευρά του πλανητάρχη Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Ιδανική εξέλιξη θα ήταν για την κυβέρνηση να υπάρξει μια πολιτική απόφαση από τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θα αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστό δρόμο έχοντας εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός της και άρα είναι έτοιμη για την ποσοτική χαλάρωση.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ακόμα το σχέδιο να περιλαμβάνει το «κλείδωμα» των επιτοκίων, την ενεργοποίηση του πλαφόν στις καταβολές για την εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ώστε να είναι οικονομικά μετρήσιμα. Εάν όλα αυτά συμβούν, τότε όλες οι πλευρές θα μπορούν να αξιολογήσουν το χρέος ως βιώσιμο και άρα η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει στο καθεστώς της ποσοτικής χαλάρωσης. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι δυνατόν ακόμα και όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές και πάντως σίγουρα η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο λεγόμενο QE (στην ποσοτική χαλάρωση).