ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ: «Ήταν βέβαιο ότι πέραν από τη σημασία της για τα εθνικά μας συμφέροντα, η Συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελούσε αιτία αναδιατάξεων στο πολιτικό σκηνικό» επισημαίνει στην «Ν» κορυφαίος υπουργός, σχολιάζοντας τις εξελίξεις σε Ποτάμι και Κίνημα Αλλαγής, τις τελευταίες μετακινήσεις από τους ΑΝΕΛ προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα που επικρατεί στο Κίνημα Αλλαγής και την Ένωση Κεντρώων.
Ο συνομιλητής της «Ν» προαναγγέλλει και άλλες μετακινήσεις προς ΣΥΡΙΖΑ αλλά και Ν.Δ., εμφανίζεται απόλυτα βέβαιος για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών προβλέποντας από 151 – 153 θετικές ψήφους, όπως και για την πρόθεση του Πρωθυπουργού να εξαντλήσει την τετραετία. «Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε, αλλά αυτή είναι η πρόθεση του Πρωθυπουργού» επισημαίνει.
Σε ό,τι αφορά τα περί αναδιάταξης στο πολιτικό σκηνικό, η χθεσινή απόφαση στο Ποτάμι για ψήφο κατά συνείδηση απομακρύνει μεν το ενδεχόμενο διάλυσης της κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς δεν υποχρεώνει κάποιον από τους βουλευτές να αποχωρήσει επειδή διαφωνεί με την κομματική γραμμή, βάζει όμως το Ποτάμι σε δύσκολη θέση έναντι των ισχυρών πιέσεων που θα συνεχίζει να δέχεται είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε από τη Νέα Δημοκρατία στο δρόμο προς τις εκλογές. Με τον Στ. Θεοδωράκη και τον Γ. Μαυρωτά να ψηφίζουν «ναι» (οι Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός επιμένουν στο «όχι» και ο Σπ. Λυκούδης δεν έχει ακόμα πει τι θα κάνει) η αριθμητική της Συμφωνίας των Πρεσπών διαμορφώνεται στους «151» με τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ και τους Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλο, Σπ. Δανέλλη, Κ. Παπακώστα. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να αναμένει θετική ψήφο και από τους Θ. Θεοχαρόπουλο και Κ. Ζουράρι, αν και ο τελευταίος έχει πει ότι δεν ψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν η απόλυτη πλειοψηφία είναι διασφαλισμένη, δεν θα πιεστεί.
Το δρόμο της άτυπης επιβολής κομματικής πειθαρχίας προαναγγέλλοντας συνέπειες σε όσους «σπάσουν» την ενιαία κομματική γραμμή, επέλεξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ως μία πρώτη απάντηση στον κίνδυνο αναταράξεων και διχασμού που αντιμετωπίζει και το κόμμα της, με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Δημήτρη Κρεμαστινό που είπε σήμερα το πρωί ότι βλέπει θετικά σημεία στη συμφωνία, αλλά θα ακολουθήσει τη γραμμή του κόμματος, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη πιέζει τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο να τοποθετηθεί δημοσίως για τη στάση που θα κρατήσει, πριν από την ψηφοφορία.
Η κυβέρνηση δίνει τώρα χρόνο στον διάλογο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υποχωρεί με αυτόν τον τρόπο από την αρχική απόφαση για fast track διαδικασίες, υπό την πίεση των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης και ας μη θέλει να το παραδεχθεί δημοσίως. Ωστόσο δεν τροποποιεί το βασικό χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών να διεξάγεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Η συμφωνία είναι θέμα με αρνητικό πρόσημο για την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, στην κυβέρνηση το γνωρίζουν αυτό και θέλουν να τελειώνουν όσο γίνεται πιο σύντομα, χωρίς όμως να τους κατηγορήσουν για έλλειψη διαλόγου και δημοκρατικότητας.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επικεντρώνει στο αίτημα του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη για τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των δύο με αντικείμενο τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας του Μαξίμου να προσωποποιεί την πολιτική αντιπαράθεση, επενδύοντας στην κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη. Τακτική απολύτως αναμενόμενη, καθώς είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα που υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις και επιδιώκει την πόλωση για να καλύψει τη διαφορά.
Στην κυβέρνηση επικρατεί αγωνία για το κλίμα της επόμενης ημέρας της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ευελπιστούν ότι μετά τις δύο ψηφοφορίες, για την ψήφο εμπιστοσύνης και τη Συμφωνία των Πρεσπών, το κλίμα στον διεθνή Τύπο – τον οποίον παρακολουθεί στενά και η διεθνής επενδυτική κοινότητα – που σήμερα προβλέπει δυσκολίες στη διακυβέρνηση, πολιτική και οικονομική στασιμότητα και πρόωρες εκλογές, θα αλλάξει.
Προς το παρόν το αποδίδουν στο γεγονός ότι οι μετακινήσεις από τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι προς τον ΣΥΡΙΖΑ (στην Κουμουνδούρου θεωρούν ήδη τον Σπ. Δανέλλη δικό τους στέλεχος, ανεξάρτητα με το τι λέει ο ίδιος δημοσίως) έχουν προκαλέσει θόρυβο και πολλά σενάρια, όπως θεωρούν ότι ο διεθνής Τύπος επηρεάζεται και από τις δημοσκοπήσεις – τις οποίες στην κυβέρνηση αμφισβητούν έντονα – και οι οποίες προβλέπουν ότι δύο στους τρεις ζητούν πρόωρες εκλογές, θεωρούν «σικέ» το πολιτικό διαζύγιο Τσίπρα – Καμμένου, τρεις στους τέσσερις διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών κλπ. Εκτιμούν όμως ότι με την παρουσία της, μετά και τον ανασχηματισμό που αναμένεται μετά την ψηφοφορία των Πρεσπών, με την ψήφιση με μεγάλες πλειοψηφίες – και από την αντιπολίτευση – θετικών πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα μέσα στη Βουλή, η νέα κυβερνητική πλειοψηφία θα πείσει για τη σταθερότητά της εντός και εκτός συνόρων, αναφέρει το naftemporiki.gr.