Αν και το πρώτο τετ α τετ επικεντρώθηκε σε γενικά θέματα πολιτικής, καθώς τα επιμέρους θέματα θα συζητούνται στα τεχνικά κλιμάκια, αγκάθι στη διαπραγμάτευση παραμένει η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν από τον υπουργό Εργασίας να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές για την αύξηση των ορίων ηλικίας ανά έτος, με την κυβέρνηση να ζητάει όσο το δυνατόν πιο ήπια προσαρμογή.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΕΜΣ και του ΔΝΤ.
“Οι επικεφαλής των θεσμών ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητήσουμε τον «οδικό χάρτη» της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Η παρουσία τους δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν” υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, “Η συζήτηση διεξάχθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Για την ελληνική πλευρά, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των «βέλτιστων πρακτικών» που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος”.
Όπως επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος “Η νέα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα εμπλέκει διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Και αυτό όχι μόνον για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, που έλειπε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και να καταστεί δυνατή η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στον σχετικό διάλογο”.