Στελέχη που έχουν εικόνα των διεργασιών στην κεντρική επιτροπή μιλούν για ένα απολύτως ρευστό σκηνικό σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες όπου υπάρχουν κενά και πρέπει να συμπληρωθούν. Και όχι μόνο ρευστό, αλλά και γεμάτο συγκρούσεις και σφοδρές αντιπαραθέσεις.
Αναφέρουν χαρακτηριστικά την Κοζάνη όπου η Κουμουνδούρου πρέπει να καλύψεις τα κενά από τις αποχωρήσεις της Ραχήλ Μακρή και Ευγενίας Ουζουνίδου πρώτης και δεύτερης στις εκλογές του Γενάρη. Στην πρώτη θέση τοποθετείται φυσιολογικά ο εναπομείνας βουλευτής Δημητριάδης, όμως η απόφαση να μπει δεύτερος ο Θέμης Μαμουλίδης, για τον οποίο υπάρχουν όμως αντιδράσεις από εκείνους που ακολουθούν στη σειρά και μάλιστα εξ αυτών απειλούν ότι θα παραιτηθούν!
Στη Λάρισα επίσης έγινε “κόμπλα” με τον Δημήτρη Γελαλή τον πρώτο επιλαχόντα του Γενάρη, ο οποίος παραιτήθηκε κατόπιν κεντρικής παραίνεσης από γενικός γραμματέας στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, προκειμένου να είναι υποψήφιος, αλλά τώρα η Κουμουνδούρου δεν τον βάζει σε εκλόγιμη θέση, ώστε να καλύψει το κενό της Ηρώς Διώτη, που αποχώρησε.
Βαρύ είναι το κλίμα και με τέσσερις πέντε βουλευτές των 53 που ψήφισαν «παρών», αλλά επιθυμούν να είναι ξανά σε εκλόγιμες θέσεις. Η ηγεσία φέρεται αποφασισμένη να τους τοποθετήσει μόνο σε μη εκλόγιμες θέσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν άγριες παρασκηνιακές συγκρούσεις.
Αντιθέτως βέβαιοι για εκλόγιμες θέσεις φέρονται να είναι ο Νίκος Κοτζιάς, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και η Ράνια Αντωνοπούλου. Στην Α’ Αθήνας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Παναγιώτης Σκουρλέτης και ο Γιάννης Θεωνάς στη Β’ Αθήνας, ο Δημήτρης Μάρδας στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί πού θα τοποθετηθούν στελέχη όπως ο Αλέκος Φλαμπουράκης, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Αριστείδης Μπαλτάς, και αν έχουν απαντήσει θετικά για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας προσωπικότητες όπως ο Κώστας Ντουζίνας, ο Κώστας Βεργόπουλος και ο Θάνος Μικρούτσικος
Χαμός και στην Αρκαδία
Η πρόθεση της ηγεσίας να τοποθετήσει στην πρώτη θέση στην Αρκαδία – στη θέση του Κωστα Ζαχαριά – τον 67χρονο πρώην πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπαηλιού προκάλεσε αναταραχή στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Μετά την απόφαση παραιτήθηκαν η δεύτερη στις εκλογές του Ιανουαρίου Γιαννούλη Αντωνία (ήταν υποψήφια δήμαρχος στο δήμο Τρίπολης) και ο τρίτος Τάσος Κάβουρας. Παράλληλα παραιτήθηκαν και μέλη της συντονιστικής επιτροπής που δημιουργήθηκε η κουμουνδούρου στο νομό μετά την αποχώρηση Λαφαζάνη.