Κρίσιμη συνεδρίαση για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας στις 2 το μεσημέρι
Σιγή ιχθύος από τους κορυφαίους παρά τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις
Κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη (04/03) η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στις 2 το μεσημέρι, σε μία συνεδρίαση που εν πολλοίς θα καθορίσει και το μέλλον της κεντροδεξιάς παράταξης. Το κλίμα εντός της βάσης του κόμματος είναι αρνητικό για τη σημερινή ηγεσία, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και μεταξύ των βουλευτών, παρά τις προσπάθειες που έκαναν τις προηγούμενες ημέρες αρκετά πρόσωπα που κινούνται στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά.
Ο πρώην πρωθυπουργός πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλες επαφές με βουλευτές και στελέχη του κόμματος σε μία προσπάθεια να βρει συμμάχους, ενώ προς τον ίδιο σκοπό λειτουργεί και ομάδα βουλευτών που προσεγγίζει στοχευμένα συναδέλφους τους.
Tι θα πει στην ομιλία του ο Σαμαράς
Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται κατά την ομιλία του να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και να κάνει ένα προσωπικό απολογισμό των πεπραγμένων του. Θα μιλήσει για τις προκλήσεις που είχε η ΝΔ από τη στιγμή που πήρε την εξουσία, διατηρώντας τη χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανακτώντας την αξιοπιστία στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα αναμένεται να υπερασπιστεί απόλυτα την πρωθυπουργική του θητεία, επαναλαμβάνοντας πως το ποσοστό που έλαβε το κόμμα στις πρόσφατες εθνικές εκλογές δεν συνιστά αποτυχία δεδομένων των συνθηκών. Ταυτόχρονα θα ανακοινώσει μια ευρεία κομματική αναδιάρθρωση, στοχεύοντας να δώσει την εικόνα διεύρυνσης των προσώπων που μετέχουν στη λήψη των αποφάσεων και απομάκρυνσης στενών του συνεργατών (Δ. Σταμάτης, Γ. Μουρούτης), οι οποίοι έχουν στοχοποιηθεί εντός του γαλάζιου ακροατηρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που πρώτοι έχουμε αποκαλύψει στο Newsbomb, ο Πρόεδρος της ΝΔ είναι ανυποχώρητος στο θέμα της προκήρυξης Έκτακτου Συνεδρίου, καθώς εμφανίζεται απόλυτα αρνητικός.
Οι εισηγήσεις που δέχεται από το στενό συνεργάτη του Χρ. Λαζαρίδη είναι η πραγματοποίηση άτυπης Εθνικής Συνδιάσκεψης, η οποία πάντως δεν μπορεί να παράγει κανένα θεσμικό αποτέλεσμα, αλλά μόνο να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης της κομματικής βάσης. Το ενδεχόμενο αυτό δεν έχει αποκλειστεί από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πάντως θα το ρίξει στο τραπέζι μόνο εφ’ όσον πιεστεί κατά τη συνεδρίαση.
Τα τρία σενάρια «αμφισβήτησης» Σαμαρά
Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται πάντως να παίξουν οι κορυφαίοι της ΝΔ, καθώς τόσο στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ, όσο και την συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής την Κυριακή αναμένεται να ακουστούν φωνές υπέρ της αλλαγής ηγεσίας. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να αμφισβητηθεί με τρεις τρόπους:
α) Αν υπάρξει πρόταση αμφισβήτησης από το 1/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (26 βουλευτές), η οποία έπειτα από ψηφοφορία να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 39 ψήφους σε σύνολο 76.
β) Από την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η διαδικασία αμφισβήτησης του Προέδρου από την Πολιτική Επιτροπή ενεργοποιείται με την υποβολή σχετικής πρότασης από το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των μελών της, τα οποία ξεπερνούν πάντως τα 500. Η πρόταση γίνεται δεκτή εφ’ όσον υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της.
γ) Από το Εθνικό Συνέδριο του Κόμματος, με επίσης πλειοψηφία 1/3 του συνόλου των μελών του.
Όπως πάντως εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό, με δεδομένο πως στα κομματικά όργανα ο Αντώνης Σαμαράς έχει φροντίσει να έχει τον έλεγχο, μόνο η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να παράγει εξελίξεις για το μέλλον του κόμματος, με δεδομένο πως οι 26 υπογραφές δε θα ήταν δύσκολο να βρεθούν σε περίπτωση που οι δελφίνοι μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.